Uroš Račić za 24sedam: Vrtoglavica se najbolje leči golom

09.01.2021

10:37 >> 10:43

0

Vezista Valensije otvoreno o velikom napretku u ovoj sezoni, duelu sa Mesijem i odbrani godine Marka Dmitrovića

Uroš Račić za 24sedam: Vrtoglavica se najbolje leči golom
Copyright Profimedia/ Mutsu Kawamori/AFLO

U španskoj ligi gde prosečna starost fudbalera iznosi 27,3 godine jedan Srbin u svojoj 22. godini postao je stožer igre velikog kluba. On je u proseku četiri i po godine mlađi od svojih saigrača, ali to ga nije sprečilo da zaigra hrabro i prkosno ko da mu je deseta sezona u La Ligi.

E, sad, postoji i ona fraza da se igrači jedino dele na dobre i loše, da se ne priznaje podela na stare i mlade i ništa se takvom razmišljanju ne može oduzeti, ni dodati.

U ovom slučaju samo se treba zapitati – kakav će to igrač postati Uroš Račić kada dobije još tri ili četiri godine iskustva na Pirinejskom poluostrvu, jer već sada, posle svega 11 njegovih mečeva za “slepe miševe” mediji pišu o interesovanju Mančester junajteda.

Nema sumnje da će, ako nastavi tim tempom da se razvija, ogromnu korist od svega izvući baš Valensija, a ne bi trebalo da bude zakinuta ni reprezentacija Srbije, koja u njemu dobija pravog naslednika Nemanje Matića.

Prethodne dve nedelje Račić je bio sprečen da igra zbog zdravstvenih problema, ali i tome je došlo kraj.

Očigledno da su vrtoglavice prevaziđene, budući da ste igrali u Kup meču protiv Jeklana i postigli gol?

Imao sam “vertigo”, šta god to značilo, jos uvek osećam simptome, ali verujem da ću biti dobro i da će vrtoglavica uskoro postati prošlost – priča za 24sedam Uroš Račić.

Profimedia

Iza sebe imate više od deset odličnih nastupa za Valensiju. Da li vas je iznenadila ozbiljna uloga u timu i toliko poverenje trenera Havija Grasije?

Pa, kada sam pre dve godine stigao u Španiju bio sam jos uvek nespreman za ovaj nivo takmičenja, ali onda su usledile pozajmice Tenerifama i što je još važnije u portugalski Famalikao. Odigrao sam tamo veliki broj utakmica,  koje su mi pomogle da sazrim i da danas budem pripremljen za sva iskušenja koje nose mečevi Valensije. Mislim da neću preterati ako kažem da igram u jednoj od najboljih liga na svetu, a zadovoljan sam što igram dobro u takvoj konkurenciji.

Vaš nastup na “Nou Kampu” nije prošao nezapaženo. Kako vam je izgledao obračun sa Leom Mesijem?

– Mislim da sam jedini igrač sa pozitivnim skorom u duelima sa Mesijem (smeh). Imao sam sreće da mu oduzmem nekoliko čistih lopti! Šalu na stranu, odigrao sam samo jednom protiv njega, zato mislim da sam jedna o retkih fudbalera u španskoj ligi koji ima pozitivan skor protiv njega. Inače, mislim da kada je on jako motivisan i ima svoj dan, onda ga je nemoguće čuvati. On je po svemu jedinstven, harizmatičan, oseća se da je vođa na terenu, koliko znači saigračima i tek kada zaigrate protiv njega postane vam jasno zašto je od mnogih proglašen za jednog od najboljih igrača svih vremena! Sigurno ću dugo pamtiti 2:2 protiv Barse na “Nou Kampu”.

Prošlo je mesec dana od meča Ejbara i Valensije i one čudesne odbrane vašeg voleja od strane Marka Dmitrovića. O tome se još priča, a kako se vama čini taj događaj sa ove vremenske distance?

– Pričali posle utakmice, Dmitrović mi je rekao da je samo pokušao instiktivno da nesto uradi, jer je video da ne može da brani šut. Iskreno, bila je to, po mom mišljenju, odbrana godine! Dmitrović je jedini golman u ligi koji poseduje taj kvalitet da odbrani onakav šut!

Od dolaska u tim Valensije samo je gol nedostajao da bi se krunisale  vaše dobre partije. Protiv Jeklana u Kupu potvrđeno je da imate gromovit šut iz daljine. Da li mislite da udarac sa distance postaje vaš znak raspoznavanja ili mislite da imate još nešto da ponudite španskoj publici?

– Pa, jeste, u pravu ste! Gol mi je nedostajao, jer sam od početka pogodio već tri ili četiri puta okvir gola, ali lopta je nekako uvek odlazila od mreže. Tresle su se prečke i stative, sada je, od ovog gola, valjda došlo vreme da te lopte završavaju iza leđa golmanima. Da mi se možda vrati sreća za sve što me nije htelo. Šut mi je sigurno jedna od velikih prednosti, jer mogu da pogađam dobro i sa velike distance, ali verujte igranje u Primeri mora da bude na visokom nivou u svim segmentima ako želite da budete ovde. Uopšteno rečeno, u svim jačim “profi” ligama zahtevi prema igračima su veliki i zato svako mora biti tehnički potkovan da bi dočekao svoju šansu.

Da li biste mogli da uporedite portugalsku i špansku ligu?

– Već sam rekao da moj boravak u Portugalu nosi velike zasluge za moje dobro snalaženje na uslove u Primeri, ali mi je teško uporediti dve lige. Mislim da igrač mora biti spreman da uči svakog dana i da se prilagođava samom timu i ligi u kojoj igra. Ja sam imao tu sreću da sam kroz veliki broj utakmica u Portugalu dobio iskustvo za prilagođavanje na sve zahteve španske Primere, koja je sigurno jedna od najjačih, ako nije i najjača na svetu!

MN Press

Kako vam se iz Španije čine vaši bivši klubovi u Srbiji: OFK Beograd i Crvena zvezda? Koliko imate vremena da ispratite sva dešavanja oko nji?

– Pratim naravno, vidim da OFK Beograd pokušava ponovo da se konsoliduje, što bih voleo da se desi, jer je to klub koji je u mom srcu.  Što se tiče Zvezde, to je moja druga kuća, oni su napravili velike rezultate i mislim da ovo što rade u Evropi je prava stvar. Navijam za Crvenu zvedzu svim srcem, najvatranije u svakom duelu kad dobijem priliku da gledam na TV!

Pročitajte još

Da li ima nostalgije i želje da se dođe u Kraljevo kod porodice?

– Uspeo sam da dođem u Kraljevo prošle nedelje dok smo imali slobodne dane.  Došao sam da obiđem porodicu, jer ću tek na leto opet biti slobodan. Nostalgija, naravno, postoji, ali pošto mi stalno neko dolazi onda mi bude lakše da podnesem odvojenost od kuće i porodice. Mogu reći da sam se već privikao na život u inostranstvu, pa sve lakše podnosim.

Kada ste iz OFK Beograd svojevremeno došli u Crvenu zvezdu, zajedno sa vama je došao i brat Bogdan. Kako se razvija njegova karijera?

Bogdan je aktivan fudbaler u jednom španskom trećeligašu. Verujem da će on sa svojim kvalitetom jednog dana postati igrač kluba iz Primere! Za sada nam je najbitnije da smo zajedno jer smo veoma vezani!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike