Britanci posvetili posebnu pažnju Đokoviću: Jedan čovek je ključ Novakovih uspeha

17.03.2021

06:26 >> 08:13

0

Autor: N. St.

Srpski teniser nastavlja da dominira svetom tenisa

Britanci posvetili posebnu pažnju Đokoviću: Jedan čovek je ključ Novakovih uspeha
Copyright MN Press

Debata oko toga ko je najbojli teniser svih vremena će trajati još dugo. Rodžer Federer i Rafael Nadal imaju pod 20 grend slem titula, ali je Novak Đoković taj koji ima samo dve manje, koji je osvojio svih devet Masters titula i koji je nedavno postao igrač sa najdužim stažom na vrhu liste.

Kada se na sve to doda da je šest godina mlađi od Rodžera i godinu dana od Rafe jasno je da je vreme na njegovoj strani. Sve to zajedno je bio razlog za britanski portal „Ekspres“ da napravi analizu šta je to što je bio ključ uspeha Srbina. Njihov zaključaj je – Marijan Vajda.

– Na početku naše saradnje Novak nije uspevao da se probije do prvog mesta, jer je želeo do toga da dođe prebrzo. Uvek sam mu naglašavao da mora naporno da radi, posebno na treninzima, ako želi to da dostigne. Uložio je mnogo znoja i strpljenja u ovaj sport. Razvijao se kroz bol i trud, bilo je momenata i kada nije verovao da može da dođe do trona. U periodu između 2006. i 2011. godine – priseća se Vajda.

Nastavlja u istom dahu.

Uvek sam verovao da mora da radi postepeno i da napreduje u igri, sve do momenta dok Novak sam nije poče oda veruje da može da dođe do tog neophodnog nivoa, kao što je bio slučaj 2011. godine kada je imao neverovatnu sezonu.

Profimedia/Chrsylene Caillaud / Panoramic

Ta godina je verovatno bila najbolja u njegovoj karijeri. Osvojio je tri od četiri grend slema (Australijan open, Vimbldon i Ju-Es open), dobio je 41 meč u nizu, podigao je pet pehara na Mastersima (Indijan Vels, Majami, Rodžers kup, Madrid i Rim). Od 76 mečeva je u 70 slavio, dok je kod dva od ukupno šest poraza bio primoran da preda meč.

Kada je postao prvi na svetu i osvojio Vimbldon ceo njegov život se promenio. Bio sam zabrinut da bi to moglo da bude to, jer je ostvario svoje snove, ali čak i sada dominira u ovoj igri i dobija i Federera i Nadala što je nekada izgledalo nemoguće. Fizički je jači, promenio je način ishrane, način treniranja. Ako ostane zdrav može da obori još neke rekorde, veoma je motivisan – jasan je Vajda.

Oduševljenje nije krio ni njegov drugi trener Goran Ivanišević.

– Novak svakog dana želi da napreduje i kada vidim te neverovatne rezultate onda to i mene čini boljim trenerom. Naravno, to donosi i veliki pritisak, jer sam plasman u finale nije dovoljan. Đoković želi da obara rekorde i da pobeđuje što stvara presiju, ali na kraju krajeva, bez pritiska bi život bio dosadan. Novak na nas gleda kao na nekoga ko treba da odgovori na njegova pitanja i mi moramo da budemo u stanju to da učinimo – zaključio je Ivanišević.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike