Novakova pobeda nad Nadalom 2012. moja je master teza: Austrijanac podsetio na saradnju sa najboljim teniserom sveta

23.12.2021

11:46

0

Kondicioni trener o uticaju i razvoju karijere Đokovića

Novakova pobeda nad Nadalom 2012. moja je master teza: Austrijanac podsetio na saradnju sa najboljim teniserom sveta
Tan2021-11-19_222939592_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Austrianac, Gebhard Griš, kondicioni trener koji je dugo sarađivao sa Novakom Đokovićem, istakao je da zauvek pamtiti finale Australijan opena 2012. godine, u kojem je posle pet sati i 53 minuta Novak savladao Rafaela Nadala.

Austrijanac kaže da je odmah prepoznao vanserijski talenat njegovog budućeg igrača.

- Način na koji se kretao, kako je bio u stanju da kontroliše lopticu kada bi ostali izgubili ravnotežu – to je neverovatno, bilo je izuzetno zabavno - rekao je Griš u intervjuu za tirol.de.

Austrijanac je u Novakov tim došao 2009. godine i sigurno da je imao veliki uticaj na karijeru i razvoj najboljeg tenisera sveta.

- Zgrabio sam ogromnu priliku da radim sa fantastičnim teniserom. Kada smo počeli da radimo, Đoković je bio treći na svetu. Moj prvi zadatak bio je da ga dovedem u savršenu fizičku formu. Proboj se desio 2011. godine – prestigao je Nadala i Federera, neverovatno je koliko je njegova serija trajala. Posebno kada čovek zna koliko je teško postati broj 1, a onda se tu i zadržati.

„Odjednom su se svi ‘izduvali’, i Novak i ceo tim“

O profesionalizmu Novaka govori se mlafim igračima na startu karijere.

- U tom pogledu, ja sam na neki način bio pionir u radu sa Novakom, doveo sam najbolje stručnjake i naučnike od starta naše saradnje. Đoković je prepoznao da se dugo pogrešno hranio i konačno je shvatio da može dramatično da poboljša svoju igru i nivo energije posvećenim prelaskom na ishranu bez glutena. Rezultat toga je dobro poznat.

Trijumfom na Rolan Garosu 2016. godine, Đoković je postao osvajač sva četiri grend slem trofeja. Austrijanac smatra da je tada i došlo do zasićenja.

- Postigao je poslednji veliki cilj u to vreme. Kada stojite na vrhu i pogledate unazad, padne vam ogromni teret sa ramena. I odjednom su se svi ‘izduvali’ – Novak i ceo tim.

„Uspeo je čudu kondicije da uzme peti set“

Posle slavlja na Vimbldonu 2019. godine i ukupno desetogodišnjeg zajedničkog rada, Griš je prekinuo saradnju i prihvatio ponudu Olimpijskog centra u Lincu.

Jedan meč ostao mu je u posebnom sećanju.

- Prvo mi na pamet pada finale AO 2012 protiv Nadala. Maratonski duel od skoro šest sati koji će ostati upisan u istoriju tenisa. Činjenica da je Novak Nadalu, čudu kondicije, uspeo da uzme odlučujući set je za mene bila kao master teza - zaključuje Griš.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike