Zimonjić za 24sedam otkrio: Neću da se predam, želim mesto u istoriji

19.01.2021

16:07 >> 20:31

0

Autor: Milan Nastić

Nekada najbolji dubl igrač na svetu, i pored toga što je ušao u 45. godinu, ne namerava da odustane od igračke karijere

Zimonjić za 24sedam otkrio: Neću da se predam, želim mesto u istoriji
Copyright MN Press

Ludnica i haos – to su dve reči koje se najčešće koriste otkako su učesnici Australijan opena stigli na tlo te zemlje.

Konfuzno stanje oko testova i samog karantina doveli su do toga da je to glavna vest u “zemlji kengura”, a ne kako se pripremiti za predstojeći prvi grend slem u sezoni koji će biti održan u specifičnim okonostima zbog pandemije koronavirusa.

Teniseri i njihovi timovi su na jednoj strani, a zvaničnici australijske vlade na drugoj, i svako tera po svome.

Niko neće da popusti, a definitivno najviše trpe sami učesnici Australijan opena.

Nema boljeg sagovornika na tu temu od Nenada Zimonjića, koji iza sebe ima na desetine grend slemova i koji je osvajač tri najprestižnija turnira u tenisu u parovima.

Nekada najbolji dubl igrač na svetu (50 nedelja bio na prvom mestu na ATP listi), pričao je za 24sedam o tome kako on gleda na celu situaciju u vezi sa organizacijom Australijan opena i haosom oko dolaska u “zemlju kengura”.

Pored toga što smo pričali o problemima s kojima se suočavaju učesnici prvog grend slema u sezoni, Zimonjić je otkrio, za 24sedam, da ne namerava da završi profesionalnu karijeru i da želi da uđe u istoriju.

Pročitajte još

– Prvo, hteo bih da istaknem da ne znam sve detalje oko propozicija što se tiča korone. Ali ono što mogu da vidim i čujem, igračima nije lako da se pripremaju za Australijan open. Moraju da budu u karantinu 14 dana, ne mogu da izađu iz soba i hotela. Ali svi oni su bili upoznati s tim pravilima prilikom dolaska u Australiju. Za njih je najvažnije da imaju priliku da nastupaju, jer u doba pandemije, privilegija je igrati na tako prestižnom turniru kao što je Australijan open. A imam informaciju da će na tribinama biti i određeni broj navijača, što je u doba korone pravi luksuz – počeo je priču Zimonjić.

Bivši selektor Dejvis kup selekcije Srbije ima nedvosmislen stav kada je u pitanju prilika da se teniser nadmeće na grend slemu.

– Nije lako, ali takva su pravila i ona moraju da se poštuju. Svako kome se to ne sviđa može da se okrene i odluči da uradi nešto drugačije. Smatram da im je bolje da igraju, da zarade novac, nego da budu kod svojih kuća, jer većina država je “zaključana”. Za svakog tenisera ili teniserku je čast da bude deo svega toga. Ako sudim po svojim iskustvima, u vreme kada su bila normalna vremena, mi smo najviše vremena provodili na relaciji hotel – trening-centar. Nema tu neke velike razlike. Jedino što sada ne mogu u prirodu da se šetaju, ali takva je situacija. Moraš da se prilagodiš uslovima u kojima se trenutno nalaziš. Pritom, tamo je sada lepo vreme i mnogo im je i sa te strane lakše.

Profimedia.rs

Zimonjić se osvrnuo i na zahtev Novaka Đokovića da za sve tenisere vladaju ista pravila, a ne kako je to sada slučaj.

Moramo da znamo da se Australija tokom ove pandmije najbolje borila sa koronom. Razumem njihovu bojazan, jer odjednom u zemlju ulazi veliki broj ljudi. To moramo da poštujemo. Uz to, tamo svaka država ima posebna pravila. Poznato je da Viktorija, država u kojoj se nalazi Melburn i gde se održava Australijan open, ima rigoroznija pravila od drugih, jer je tamo bilo najviše zaraženih. Ponavljam, naravno da igračima nije lako da se adaptiraju na nove okolnosti, ali opet im je bolje da igraju nego da sede po kućama. Koliko sam upoznat, taj karantin podrazumeva da možeš pet sati da treniraš. Znači, možeš da budeš sa svojim trenerom, da odradiš trening, što mnogo znači, pošto je do početka turnira ostalo još oko tri nedelje – istakao je nekada najbolji dubl igrač sveta.

Nenad Zimonjić, iako ulazi u 45. godinu, i dalje ima veliku želju da se profesionalno bavi tenisom.

– Pored toga što dosta vremena provodim sa porodicom, što me čini izuzetno srećnim, i dalje treniram punim intenzitetom. Pa ako se ukaže prilika da se i dalje bavim profesionalnim tenisom… Ne želim da završim karijeru. Tako hoću i sebi, ali i drugim sportistima da dokažem da i u ovim godinama možemo da se aktivno takmičimo. Želim da na neki način da uđem u istoriju. Što da ne! Smatram da još mogu da pružim, i dok imam bilo kakve šanse, baviću se profesionalno tenisom. Videćemo kako će to izgledati u narednom periodu. Nisam izgubio volju i elan. Naprotiv. Neću se predati. Želim i da pokažem, bez obzira na sve povrede i operacije koje sam imao, da nisam izgubio motiv i da sportista ne treba da odustane, već da se bori do kraja – istakao je Zimonjić.

Konkretno, to znači…

Pročitajte još

– Ako se ukaže prilika da učestvujem na još nekom turniru, naravno da ću prihvatiti taj izazov. Kad se setim kroz šta je naša zemlja prošla u prošlosti i kako smo morali da se snalazimo da odemo na turnir, to mi daje još veću snagu i želju za tenisom. Smatram da tim putem treba da idu i drugi sportisti i da ne gube tako lako nadu.

Zimonjić i posle profesionalne karijere ima ambicije da ostane u tenisu i da bude trener, a na priče o smeni s mesta selektora Dejvis kup selekcije stavio je tačku.

– Imam takve ambicije, naravno, ako se ukaže prilika. Uveren sam da bogatim iskustvom mogu dosta da pomognem. Što se tiče selekcije, sve sam rekao onim saopštenjem, ne želim da se vraćam na to. Momcima želim sve najbolje, da ostvare što bolje rezultate za našu zemlju – zaključio je Zimonjić za 24sedam.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike