Iza kulisa: Janko Tipsarević za 24sedam otkriva sve tajne i zablude "belog sporta"

31.12.2020

13:03 >> 17:11

0

Autor: Milan Nastić

O Đokoviću, predrasudama, Savezu, životu posle karijere i političkim igrama u tenisu...

Iza kulisa: Janko Tipsarević za 24sedam otkriva sve tajne i zablude "belog sporta"
Copyright 24sedam

Većina sportista, kad završe svoje karijere, dosta luta i traži sebe u nekom novom životu. To nije bio slučaj s našim proslavljenim teniserom Jankom Tipsarevićem, koji je odmah ušao u poslovne vode i, kako sam kaže, ne osvrće se za sobom, već gleda samo napred.

Pročitajte još

Nekada osmi igrač na svetu već poseduje nekoliko akademija, svoj biznis širi u celom svetu i ima veoma ambiciozne planove za budućnost. O tim, ali i o drugim stvarima – od toga kako je video tenis u doba korone, a kako ga vidi u 2021, šta misli o srpskom tenisu, Novaku Đokoviću, o svojoj karijeri, otvoreno je pričao za 24sedam Janko Tipsarević.

– Ovo je veoma teška godina, ne samo za mene, nego za sve ljude. S druge strane, mogu da kažem da je bila produktivna, jer smo moj tim i ja prepoznali šta se dešava u svetu. Upalili smo sve turbine, radili punom parom, jer smo se rukovodili pretpostavkom da kada svi spavaju, ili kada probaju da te nateraju da spavaš, ti radiš prave stavri. Zaista, ne mogu da se požalim s poslovne strane da smo osetili ovaj udarac. Otvorile su se prilike na svim poljima, počevši od akademija, turnira, hotela… Privatno, bila je to teška godina, ali i veoma lepa, jer smo supruga i ja dobili bebu, i to usred korone. Bili smo u šoku, u strahu, ali nadamo se da će sve ovo za pet-šest meseci biti gotovo – poručio je Tipsarević za 24sedam.

Za razliku od većine turnira koji nisu u rangu grend slemova ili mastersa i koji su imali dosta problema oko organizacije, to se ne može reći za turnir koji je bio pod pokroviteljstvom našeg proslavljenog tenisera.

– Sledeće nedelje će se završiti naš treći turnir, za period od dvadeset jedne nedelje. Akademija “Tipsarević” je organizovala čak 750 mečeva. Ovo je bila fenomenalna prilika da se priča i piše o akademiji, a za igrače šansa da se takmiče u doba kada je bila kataklizma zvana korona. Najbolji pokazatelj situacije u tenisu je da su ATP turniri svedeni na jednu trećinu, a da ne govorim o čelenedžerima i fjučersima, koji nisu ni postojali u ovoj godini. Mi smo organizovali takmičenja koja su bila fenomenalna prilika za igrače malo slabijeg ranga da se takmiče i zarade novac. Kada je reč o planovima za 2021, pregovaramo sa jednom kompanijom i znaćemo nešto više za mesec dana. Moja ideja je da nastavim rad, ali u nekom drugom obliku, a u kakvom, videćemo. Ništa ne krijem, već jednostavno mogu da se promene stvari, jer gledaju se tržište, okolnosti… Postoji indikacija da ćemo nastaviti rad, a na koji način, kog formata i kakvog sistema, još uvek ne znam.

24sedam

Janko Tipsarević je priznao da ne može da uporedi ono vreme kada je igrao sa ovim sadašnjim vremenom, kada se bavi biznisom.

– Ne mogu da napravim paralelu u ovom trenutku, mada mi poslovni deo pada teže, zato što sam nov u tome. Moja odluka da se penzionišem nije došla preko noći, ta misao mi se vrtela u glavi duži period. Međutim, uporedo dok sam se bavio tenisom imao sam akademiju, “11. april”, pa “Ušće”, a sada sam na “Olimpu”. Pravio sam postepeno pripreme za trenutak kada budem okačio reket o klin, o tome šta ću raditi posle završetka karijere. Mislim da je to veoma bitno za svakog sportistu. Slušao sam razne priče kolega, jer je bitno da se neke stvari, poput treniranja i takvog načina života, zamene nečim drugim. Neko voli da se posveti sebi, da ide u prirodu, da sebi da oduška godinu ili dve, a za mene je bilo bitno da tu vrstu adrenalina zamenim poslom. Pre mnogo godina sam odlučio da ostanem u tenisu, jer sam video mnoge sportiste koji su želeli da glume biznismene ali nisu bili uspešni. Nisam ostao samo iz finansijskih razloga, nego i zato što volim tenis i što najbolje znam stvari vezane za tenis. I da budemo iskren, najviše volim da vreme provodim na terenu. Sve ovo je lepo, kancelarija, papiri, i sve što je vezano za to, ali ja se i dalje najbolje osećam na terenu – istakao je Tipsa za 24sedam.

Ipak, priznao je da trenutno sebe ne vidi kao trenera koji će cele godine biti posvećen tom poslu.

Trenutno sebe ne vidim kao “ful tajm” trenera. Kad to kažem, mislim na 25-nedeljna putovanja po svetu sa nekim igračem, ko god on bio. Uživam u tome da budem trener, ali ne na najvišem nivou. Meni je dovoljno da budem na terenu sa igračima koji dolaze na akademiju, jer tako osetim vezu sa tenisom. U ovoj fazi razvijanja internacionalnog posla, mislim da je mnogo bitnije da budem aktivan kao poslovni čovek nego da budem u ulozi trenera.

Janko je jedno vreme radio sa Filipom Krajinovićem i, kako kaže, to je bila odlična saradnja, ali je svako na kraju krenuo svojim putem.

– Jedna fenomenalna saradnja. Radili smo malo manje od godinu dana, i moram da ga pohvalim, ali i demantujem sve predrasude koje postoje o njemu, da nije profesionalac, da se ne trudi, jer ja takav utisak nisam stekao. Nikad nisam imao problem u vezi s njegovom posvećenošću tenisu. Na kraju, bilo je više faktora koji su uticali na to da prekinemo saradnju. Bila je to zajednička odluka. Ja sam hteo manje da putujem, gledali smo na neke stvari različito, a i dobio sam dete, tako da smo se razišli na korektan način. Čujemo se skoro svakog drugog dana, on je i dalje u mojoj menadžerskoj agenciji, a ja mu i dalje pomažem sa treninzima. To je jedna prelepa saradnja i za mene jedno fenomenalno iskustvo, a za ostalo, moraćete njega da pitate.

Bivši osmi igrač sveta priznao je da više voli da radi sa teniserima koji tek počinju da treniraju nego sa profesionalcima.

– Razlika leži u tome što deca lako upijaju znanje. Dobiješ, bukvalno kao vajar koji pravi vazu, brdo materijala i možeš da vajaš i da radiš s njim šta god hoćeš. Tako je i sa decom, jako brzo upijaju znanje i ti od njih možeš da napraviš ono što si zamislio. Kada treniraš top igrača, a često su to stariji momci, od 20 i kusur godina, tu mali detalji odlučuju. Vajda ili Ivanišević, čemu oni mogu da nauče Novaka? Ne mogu ničemu, ali savet u pravom trenutku nekada pravi razliku da li ćeš da osvojiš grend slem ili ne. To je ta razlika da li treniraš top igrača ili dete.

Tipsa se osvrnuo i na 2020. godinu, napominjući da je definitivno bila specifična što se tiče tenisa.

– Nisam osetio ovaj “babl”, jer sam sa Filipom bio na četiri turnira. Ali cela godina ostavlja ogroman pristisak na igrače jer su stalno u strahu da se ne zaraze, ne samo na turniru nego i kod kuće. Mi imamo ovde četiri trenera koji idu na AO, možete da zamislite koliko se oni čuvaju… Zbog straha da se oni ne zaraze, ili da ne zaraze igrače, sve se iskomplikuje. Celokupan pitisak zbog korone je ostavio veliki trag i na njih i na teniski svet. Neki igrači su se bolje snašli, drugi ne. Jednostavno, mislim da je dobro što su odigrani neki mečevi i turniri. Iznenađen san koliko se ova godina lepo završila, s obzirom na to kako je sve izgledalo u početku. Tri od četiri grend slema su odigrana, kao i većina turnira masters serije, i na kraju se pokazalo da su momci koji su u prvih 10 stvarno i najbolji – poručio je Janko.

Odmah se osvrnuo i na očekivanja u 2021. godini.

Vidim je kao izazovnu godinu, sve do masovne vakcinacije koja se očekuje na leto. Neki turniri će biti otkazani, neki odloženi, biće lakše, ali će pritisak biti konstatan u glavama igrača, jer znaju koliko se žrtvuju i koliko treniraju, a i strah da se ne zaraze pravi veliko opterećenje.

24sedam

Tipsarević smatra da je formiranje PTPA asocijacije odlična stvar za igrače.

Nastanak PTPA asocijacije u Sinsinatiju je fenomenalna stvar, jer je unutar birokratije ATP, gde je Novak bio predsednik Saveta igrača dugi niz godina. Znam koliko se on trudio da unese neke bitne promene u svetu tenisa, međutim, on sam to ne može da iznese i da se izbori sa uticajem ljudi i menadžerskih agencija. Smatram da nije fer priča o sukobu interesa što ističe ATP. Igrači žele da naprave neku uniju, kao što je NBA sindikat, gde oni mogu da iznesu svoj stav. Nema bojkota, nema ničega, i mislim da nije u redu što mu ATP ne dozvoljava da se vrati u Savet, gde su oni videli sukob interesa, što nema veze sa životom. Oni se plaše, jer šta ako se igrači udruže i naprave neke promene koje su bolje za njih. To birokratiji u ATP sigurno ne odgovara.

On smatra da će nova asocijacija uspeti samo ako bude vukla prave poteze u pravo vreme.

Mislim da moraju da vuku prave poteze, jer ovo je politička igra, nije fer-plej, ali ne kažem da tu ima nečega prljavog. Bilo koja organizacija ako želi da ima jak uticaj mora da povlači prave poteze sa pravim ljudima, u pravo vreme na pravi način. Ništa se preko noći neće dogoditi, ali ako budu išli tim putem, sledeće godine u ovo vreme će to biti ozbiljna organizacija.

Bivši proslavljeni srpski igrač smatra da prvi potez koji treba da se uradi jeste raspodela novca.

Najveća promena mora da se dogodi oko raspodele novca na grend slemovima i mastersima. Ovo možda deluje nejasno jednom prosečnom građaninu u Srbiji ili Nemačkoj, jer oni vide da ti momci zarađuju 100.000 dolara, ali ako pričamo o procentu koji ide igračima, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji – između 10 i 12 odsto, to je sramotno. Sada je nezahvalno da pričam o tim parama, ali ti momci su najbolji na svetu. A ATP je uplašen zbog toga. Što se tiče ostalih promena – da li treba da se igra u dva ili tri seta, to radi ATP, a kad se načne tema o stvarima koje su bitnije za igrače, prebacuju je na nešto što treba da bude u drugom planu – objasnio je Tipsa.

24sedam

Tipsarević veruje da će Novak Đoković imati uspešnu 2021. godinu.

– Mislim da može da stigne Federera. Neću da mu pravim dodatni pritisak, ali smatram da je on i dalje najdominantiniji igrač, osim na šljaci. Napravio je plan koji je fenomenalan, a to je da se, kad obori Federerov rekord po broju nedelja provedenih na prvom mestu, fokusira samo na grend slemove i da smanji broj turnira, nešto slično kao Federer. Neće mu posle toga fokus biti na tome da li će biti prvi, drugi ili treći, bitno da je u top 5. Prioritet će mu biti grend slemovi i nadam se da može i u tom segmentu da preskoči Rodžera.

Podržava izbor Viktora Troickog za selektora Dejvis kup reprezentacije Srbije, napominjući da su to hteli sami igrači.

Igrači su izrazili želju da dođe do promene, nije bilo nikakvog incidenta. Zimonjić je verovatno to shvatio na određeni način, nije mu bilo pravo, što je i normalno. Možda ni meni ne bi bilo pravo da igrači odluče da me smene. Međutim, meni su teniseri preneli da energija nija valjala u svlačionici i u celokupnom odnosu i zbog toga je došlo do ideje da postave Viktora za selektora. Oni su ga pitali, on se složio. Malo je dolilo ulje na vatru to što se to desilo posle roka, što se tiče prijave. Bože moj, četri godine je bio selektor, osvojio ATP kup, nema šta da se kaže. Mislim da je Viktor prava osoba za taj posao. Ako to nije Nenad, Troicki je druga prava osoba da bude na tom mestu, ili u ovoj situaciji prva. On je najveći timski igrač kojeg sam upoznao. Gine za tim i šalje pozitivnu energiju.

Za budućnost srpskog tenisa nije toliko zabrinut, ali među mlađima najveći potencijal vidi u Kecmanoviću.

– Pričajući o momcima, o tome gde su Kecmanović i mlađi, neću da kažem da sam zabrinut, ali ne vidim trenutno veliki broj dobrih igrača koji će izneti ovo što smo mi napravili. Đere, Lajović i Krajinović, neću da kažem da su se ugledali na nas, ali oni su sledeći, svi su odlični, i biće još bolji. Miša Kecmanović ima ozbiljan potencijal da bude u prvih 10, na pravom je put, i kod njega se vidi ta rešenost. Pored njih, imamo Hamada Međedovića, Tijanu Sretenović, Lolu Radivojević i još neke igrače do 14 godina, ali to nije nivo kakav bih voleo da bude, nakon svega što je ova generacija napravila. Mislim da su momci koji su iza nas superuspešni. Kad vidiš da su sva trojica među 30 na svetu, to je odlično. Problem je u tome što je Ziki bio broj 1, Ana broj 1, Jelena broj 1, Novak broj 1, svi mi u top 10, a onda kada je neko 25. na listi, on je “indijanac”.

Janko je priznao da trenutno sebe ne vidi u Savezu, jer ne želi da kvari sadašnje međuljudske odnose.

– U ovom trenutku ne. Cenim ljude i pokušavam da negujem odnose sa njima, i ne želim da to pokvarim, jednostavno, bežim od toga. Nije me zanimalo da budem selektor pet igrača, od kojih su tri u mojoj menadžerskoj agenciji, bez obzira na to što bih voleo da to radim i mislim da bih bio dobar u tome, ali nisam hteo da budem deo te priče. Ne želim da objašnjavam zašto jedan ili drugi igra. Nema potrebe za tim. Savez me definitivno interesuje, ali ni tu nisam zbog međuljudskih odnosa. Naša akademija ima fenomenalan odnos sa TSS i ostalim klubovima, i ne bih voleo da bude “ona srpska”, vidi ovaj uzeo sve i pravi kombinacije. Tu sam oprezan i imam distancu da bih sačuvao dobre odnose sa svima, i s ljudima iz Saveza i sa svim ljudima u srpskom tenisu – rekao je Tipsa za 24sedam.

Pročitajte još

Za naš portal je priznao da mu iz ove perspektive izgleda kao da nikad nije bio profesionalni teniser.

– Kao da nikad nisam bio teniser, to je moj način razmišljanja, ali i života. Nikog ne zanima šta si bio, ježim se od ljudi koji pričaju o prošlosti i o njihovoj staroj slavi i tome šta su uradili. Kad pričam o nekim stvarima koje su iza mene, time želim da prenesem svoje iskustvo, na primer gde sam se opekao ili kada sam uradio nešto dobro. Onda kažem, to što radiš i meni se desilo, a ne – ja sam bio osmi. Iz tog razloga sam u mojoj akademiji zabranio da bude postavljena bilo koja moja slika ili pehar, da se priča o tome da sam sam bio teniser… Glupo je to naglašavati, ali osvojili smo Dejvis kup, imam i finale u tom takmičenju, pa četiri ATP trofeja, jedan u dublu i sedam finala, i dva ATP kupa, to je 16 pehara u mojoj karijeri, a ja znam gde mi je pet. Fokus mi je na onome šta sada radim i šta ću raditi. To onda stvara drugi problem, da nisam zadovoljan onim što sam uradio, već sam nezasit u smislu – ajmo još nešto. Ne podvučem crtu pa kažem: ovo je super što si uradio, uživaj barem jedan dan u tome – iskren je Janko.

Kako i sam kaže, s obzirom na to da je nov u ovom poslu, kada ode kući, teško može da se “resetuje”.

– I imam i nemam vremena za porodicu. Najteže mi pada “isključivanje” kad dođem kući zato što sam nov u ovom poslu, pa često probleme s posla unosim u kuću, ne u smislu da sam ljut, nego psihički nisam prisutan. Imam nekolicinu prijatelja koji su uspešni poslovni ljudi i uvek ih pitam šta treba da radim u tim situacijama, i svi su mi rekli da je potrebno da prođe vreme. Tada kad dođeš kući, imaćeš priliku da se “isključiš” i posvetiš drugim stvarima i, naravno, porodici – zaključio je Janko Tipsarević za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike