Tatjana Ječmenica, za 24sedam, otkriva koliko je ulaganja potrebno da bi talentovana devojčica postala profesionalna teniserka

30.12.2020

14:43 >> 18:17

0

Autor: Milan Nastić

Za učešće na nekom turniru u Srbiji potrebno je najmanje 200 evra, za one u inostranstvu preko 500...

Tatjana Ječmenica, za 24sedam, otkriva koliko je ulaganja potrebno da bi talentovana devojčica postala profesionalna teniserka
Copyright MN Press

Ženski tenis u Srbiju nije defintivno na nivou iz perioda Jelena Janković i Ane Ivanović, koje su bile prve na WTA listi.

Naravno, niko nije očekivao da će sledeća generacija dostići rezultate dva naše najbolje igračice, ali po rečima Tatajne Ječemenice Jevtić, bivše selektorke Fed kup Srbije, teško je imati dve kvalitetne generacije, ali da i ove devojke poput Olge Danilović ili Nine Stojanović imaju veliki potenacijal.

Pročitajte još

– Najlakše je reći da danas ženski srpski tenis nije na nivou onog gde smo bili pre nekoliko godina kada samo imale Jelenu i Anu koje su dominirale. ali, moramo prvo da shvatimo da su to vrhunski rezultati i da je teško to ponoviti. Isto tako ni 100. mesto Nine Stojanović nije loš, kao i Olgin koja je 183. U današnjem tenisu, razlika između 20 i i neke koja iznad 100 mesta nije velika, u pitanju su nijasne. I ona koja je 20. ili 150. sve znaju što se tiče tenisa, odlučuje psiha, i kako se tog dana osećaš, što se tiče udaraca, znaju isto – poručila je Tatjana Ječmenica Jevtić za 24sedam.

Bivša selektorka Srbije smatra da je veoma teško stići do vrhunskih rezultata, jer tenis je izuzetno skup sport.

– Moramo da budemo svesni koliko je teško prvo stići da budeš u prvih 100, potrebno je mnogo odricanja, ali i da imaš finansijsku podršku da stigneš do tog cilja. Znate koliko treba para da bi se stiglo do profesionalne karijere? Za devojčice da igraju manji turnir u Srbiji, treba nekih 200 evra, da igrate u inostranstvu, od smeštaja, hrane, odlaska potrebno je oko 500 evra. Znate koliko imate tih događaja, ne smem ni da vam kažem cifru da bi se stiglo do momenta trenutka kada počinješ da zarađuješ. A, onda, treba prvo vratiti uloženi novac, tako da nije sve to tako jednostavno da bi ponovo imale neke nove Jelene i Ane. Dosta dece koje poseduju talenat, odustanu, jer ne mogu da isparte tolike troškove.

Tatjana Ječmenica Jevtić ipak,veruje da i Olga, Nina imaju potencijal i kvalitet da budu još bolje, jer u pitanju su nijanse.

– Ponavljam mnoge kockice moraju da se poklope da bi se stiglo do vrhunskih rezulata. Svaka igračica je za sebe, neka voli da ima stalnu podršku i da se na taj način motiviše, neke se teško nose sa pritiskom, svaka glava je različita. Daću vam primer kad sam ja igrala, kad treba da pobedim bolje rangiranu teniserku, ja počnem da pevam, i tako se isključim da ne razmišljam “vau”, pobediću, to je bio moj fokus. Što se tiče budućnopsti, verujem u naše devojke, ima tu još i mlađih koje takođe imaju veliki potencijal ,ali je veoma teško predvideti kakve karijere će imati – istakla je Tatjana Ječemenica.

Bivša selektorka Srbije smatra da bi bio odličan potez kada se u ženski tenis usključile Jelena Janković i Ana Ivanović.

– Mnogo bi značilo ženskom tenisu da se uključe bivše šampionke. Ono što su one ostvarile, to je nešto neverovatno i mislim da bi mnogo značilo za te neke devojčice koje dolaze da mogu da dobiju iskustvo od šampionki.

Tatjana Ječmenica poželela je novom selektoru Dušanu Vemiću sve najbolje i naravno da ostvari što bolje rezultate u periodu koji je pred njim.

– Želim mu dosta uspeha u narednom periodu i prva prepreka će mu biti Kanada. Nas dvoje imamo korektan odnos bili smo na Olimpijskim igrama zajedno, verujem u našu Fed kup selekciju i navijaću za njih u svakom meču – zaključila je Tatjana Ječemenica Jevtić za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike