Pre četiri godine Ana Ivanović je rekla zbogom tenisu: Tada je Srbija bila sila, a gde smo danas?

28.12.2020

18:43 >> 18:51

0

Autor: Milan Nastić

Kakva je trenutna situacija kada su u pitanju teniserke

Pre četiri godine Ana Ivanović je rekla zbogom tenisu: Tada je Srbija bila sila, a gde smo danas?
Copyright Profimedia.rs

Pre četiri godine, na današnji dan Ana Ivanović se povukla iz tenisa. Tada je obrazložila da trenira od pete godine i da više nema motiva za novim dokazivanjima i da je došlo vreme da se povuče.

– Prošlo je četiri godine od kako sam završila moju tenisku karijeru. Teniskoj lopti sam i dalje zahvalna za svaki meč, memoriju i pouku. Uvek prati svoje snove, vredi – napisala je Ana Ivanović na društvenim mrežama.

U periodu od četiri godina, bivša srpska teniserka se udala za poznatog nemačkog fudbalera Bastijana Švajnštajgera i sa njim ima dvoje dece.

Može se reći da živi dosta povučeno, jedino gde možemo da se informišemo o tome šta radi Ana Ivanović su društvene mreže gde se može videti da uživa u životu i da svaki momenat koristi da bude sa porodicom.

I dalje je ambasador UNICEFA-a za Srbiju, promoter sporta i zdravog života.

A, što se tiče tenisa, mnoge stvari su se promenile za četiri godine, kako na našem lokalnom, tako i na globalnom nivou. Slobodno se može reći da je to bilo zlatno doba našeg tenisa, imali smo dve igračiće koje su bile na prvom mestu WTA liste, Ana Ivanović je čak osvojila i Rolan Garos, što je jedini grend slem u istoriji srpskog ženskog tenisa.

Kada je donela odluku da se povuče Ana je bila 63. na listi. Jelena Janković je bila na 54. mestu, a i Bojana Jovanovski Petrović je često bila među prvih 100.

Pročitajte još

Danas, totalno druga priča. U prvih 100, imamo samo Ninu Stojanović i ona je baš na tom stotom mestu.

Sledeća najbolje rangirana naša igračica je Olga Danilović (183. mesto), zatim tu je Natalija Kostić koja je 191. i Ivana Jorović tri mesta niže.

Postavlja se pitanje gde je došlo do propusta, mada niko, realno i nije mogao da se nadao da ćemo posle Jelene i Ana imati isto toliko uspešnu generaciju, Ipak, nije moglo ni da se očekuje da će doći do tolikog pada.

Ni svetski ženski tenis ne može da se pohvali da je doživeo neko poboljšanje. Naprotiv, svi parametri pokazuju da se ovaj sport nalazi u dubokoj krizi i da čelnici WTA organizacije traže rešenje.

U tom periodu su dominirale Serena Vilijams, Marija Šarapova, Ana Ivanović, Jelena Janković, Petra Kvitova…

Danas su došle neke nove devojke, poput Ešli Barti, Naomi Osake, Sofije Kenin, Bjanka Andresku, Kiki Bertens, koje nisu ni bile među prvih 100 na listi pre četiri godine. Opet, ima i teniserka koje su i te 2016.godine bile u vrhu, a relativno su i danas dobro plasirane na WTA listi.

Primera radi, Simona Halep je danas druga, a tada je bila četvrta, Elina Svitolona je peta, a pre četiri godine je bila na 14. mestu, Petra Kvitova i tada i danas u prvih 15, kao i Garbine Muguruza i Karolina Pliskova.

Dominatna igračica poslednje decenije i najbolja svih vremena Serena Vilijams, koja je blizu 40. godine i dalje je u samom vrhu nalazi se na 11. mestu. To dovoljno govori da kvalitet tenisa se nije popravio i da mlađe generacije nisu uspele da podignu kvalitet ovog sporta.

Jedina koja je doživela pad je Anđelika Keber koja je pre četiri godine bila prva, sada je je 25.na WTA listi.

Kao i Ana Ivanović u penzuju su otišle Marija Šarapova, Svetlana Kuznjecova, Agnjenska Radvanska iz svetskog vrha.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike