"Verujem da će se Ana Ivanović i Jelena Janković vratiti u srpski tenis"

01.12.2020

12:33 >> 22:15

0

Autor: Milan Nastić

Novi selektor FED kupa reprezentacije Srbije, Dušan Vemić, za 24sedam, otkrio planove iz Amerike

"Verujem da će se Ana Ivanović i Jelena Janković vratiti u srpski tenis"
Copyright Profimedia

Teniski trener Dušan Vemić imao je priliku do sada da radi sa igračkim zvezdama poput Novaka Đokovića, Andreom Petković, Kajom Kanepi, a sada je na red došla i Fed kup selekcija Srbije.

On je svestan da ga očekuje težak posao, jer posle povlačenja Ana Ivanović i Jelena Janković, ženski tenis se našao u krizi, ali veruje da uz pomoć devojaka koje sad imamo ponovo može se vrati na pobedničke staze.

– Velika mi je čast što sam postao selektor Fed kup reprezentacije Srbije. Sa jedne strane i obaveza, u smisli da napravimo što bolji rezultat, ali na prvom mestu zadovoljstvo što su me imenovali na tu funkciju. Već sam uveliko počeo da razmišljam o planovima za naredni period, šta je sve potrebno, razmenio sam kontakte sa devojkama i havla Bogu danas su te socijalne mreže tako dostupne da ćemo redovano moći da komuniciramo – kazao je Vemić za 24sedam.

Promene na klupi: Vemić novi selektor srpskih teniserki

Iskusni stručnjak svestan je srpski tenis više nema Anu i Jelenu, tako da se okreće onim što ima na raspolaganju.

– Okrećemo se sada igračicama na koje možemo da računamo, poput Olge Danilović, Aleksandre Krunić, Nine Stojanović, Jovane Jakšić, tu je i nova igračice Natalija Kostić i nadam se da ćemo zajedničkim trudom uspeti da ponovo vratimo ženski tenis tamo gde je bio. Većinu, njih viđam na raznim turnirima, i dosta sam upoznat sa stvarima koje su vezane za njih, ali opet kad igraš za svoju zemlju, to je nešto posebno, i totalno se razlikuje od igranja za sebe. Tenis je individulani sport, ali tada dolazi do izražaja timski duh, i izvlače maksimim iz sebe.

MN Press

Prva prepreka našim devojkama biće Kanada, i kako sada stvari stoje taj meč će biti odigran u februaru u Krajevu.

– Videćemo prvo kako će se organizovati turniri u narednoj godini. Još ne zna ni kada će biti odigran Australijan open, a kamoli i sve ostalo A, što se tiče našeg meča protiv Kanade, još ima dosta nepoznanica sa njihove strane, ko će da igra, ko je povređen. Bitno je da mi dočekamo taj meč spremno i ostvarimo pobedu, što bi mnogo značilo ovim devojkama – kazao je selerktor naših teniserki.

Dušan Vemić imao je priliku da trenira ženske i muške igrače i po njegovim rečima postoji velika razilku u pristupu.

– Pošto sam muškaraac, neke stvari su mi lakše sa njima, jer kapiraš njihovu filozofiju i na koji način oni prilaze rešavanju problema. Tu sitnice prave raziliku, dok je kod žena potrebano više komunikacije, stalno da se priča sa njima, onda je i njima lakše. Sa njima treba razgovarati o svemu, životu, tenisu, nekim drugim stvarima, i taj način im se približavaš.

Jedan period u svojoj karijeri imao je priliku da radi sa najboljim igračem današnjice, i kako sam kaže mnogo mu je to značilo u životu.

– To je jedno ogromano isusktvo, ali i velika čast. Mnogo ti zanči kad si u jednom takvom timu, jer imaš priliku da radiš sa jednim od najboljih igrača svih vremena. To je nešto što posebno. Dosta stvari sam naučio, što mi je pomoglo u nastavku trenerske karijere. U svakom slučaju nešto posebno – objasnio je Vemić.

Fed kup otišao u istoriju, dobrodošli u eru Bili Džin King kupa

Srpski trener smatra da je Đoković u specifičnim uslovima imao dobru sezonu, a najbolji pokazatelj je prvo mesto na kraju godine.

– Moram da istaknem da je tenis jedan od sportova koji je najmanje patio u doba korone. Ali je bilo i njima čudno da se prilagode, nema sudija, igra se bez publike, sigurno je uticalo i na same igrače. Bilo im svima čudno da igraju u novonstalim okolnostima, opet, nema drugog rešenja, takmičenja su morala da se održavaju. Što se tiče Novaka, ponovo je najbolji na kraju godine, osvojio je jedan grend slem, u drugom igrao finale, i to su rezultati koji moraju da se poštuju. Nadam se da će sledeće, ako je moguće osvojiti još više grend slemova. Smatram da je za njega najvažnije da i dalje ima energije i da je zdrav, odnosno da ima želju da se takmiči na najvišem nivou i da uživa u tome što radi.

Vemić je napravio paralelu radeći sa Andreom Petković, Kajom Kanepi i Novakom Đokovićem.

– Svako je za sebe i od svakog možeš nešto da naučiš i pored njih i ja sam postao bolji trener. Najvažnije da se svakome prilagodiš, ja sam pobornik holističkog učenja, odnosno kako igrač funkioniše psiho fizički, kako funkcioniše pod stresom, kako da se izvuče iz teške situacije i mnoge druge stvari, jer tenis je individulan, i igračima na terenu je najteže. On odlučuje kako će da odigra neki potez. Kod svakog igrača moraš da nađeš žicu i da iz njega izvlačiš ono gde je najbolji – istakao je Vemić.

Profimedia.rs

On veruje da će se jednog dana Ana Ivanović i Jelena janković aktivnije uključiti u ženski tenis, jer kako kaže to je prirodan put.

– Njih dve su su ostavili dubok trag u ženskom tenisu. Verujem da će se jednog dana desiti da se i one uključe aktivnije u srpski tenis.Trenutno su okupirane svojim privatnim životima, Ana ima dvoje dece, a čujem da i Jelena očekuje prinovu. Verujem da će kad dođe vreme imati želju da prenesu ono što su uradile u svetu tenisa – nada se selektor.

Trenutno živi u Americi i radi sa jednim od najvećih zvezda u povoju, Brendonom Nakasimom, od koga se očekuje za par godine da bude u vrhu svetskog tenisa.

– Izuzetno jedan darovit tensier, imate one igrače koji su talentovani, a neće da treniraju,i one obrnute, koji radom postižu sve. On je miks jednog i drugog, izuzetno je vredan, poseduje radne navike i izuzetno sam ponosam što radim sa njim. Osvojio je ornaž bol, a posle je bio na turniru za juniore, to vam je kao završni Masters gde je bio treći – ponosan je Vemić.

Kako sam kaže iziuzetno je vezan za Ameriku, i tamo boravi sa povremenim prekidiuma već više od 20 godina.
– Ja sam vezan za Ameriku još od 1998-99, a zvanično imam prebivališe ovde od 2106.godine. Bio sam jedan period u Nevadi, sada sam u Kaliforniji, u San Dijegu. Ovde je prelepo, nije kao u Beogradu, ali što se tiče vremena, uvek je sunce i za život je stvarno super – zaključio je selektor naših devojaka za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike