Tenis je sport koji se igra na celom svetu, ali je vladavina Evropljana surova! Nole i ekipa skoro 15 godina osvajaju sve grend slem titule!

29.01.2024

10:40

0

Autor: G. F.

Ostatak sveta teško da može da stigne i do finala nekog od četiri najveća turnira na svetu

Tenis je sport koji se igra na celom svetu, ali je vladavina Evropljana surova! Nole i ekipa skoro 15 godina osvajaju sve grend slem titule!
Đoković i Del Potro - Copyright Profimedia

Teniski svet dobio je novog grend slem šampiona pošto je Janik Siner pobedom na Austrlaijan openu podigao svoj prvi trofej iz kategorije najvećih turnira na svetu.

Momak iz Italije dominirao je u Melburnu, pobedio najboljeg tenisera u istoriji Novaka Đokovića, a u sjajnom finalu okrenuo Rusa Danila Medvedeva od 0:2 do 3:2.

Skrećemo pažnju na to da je Siner Italijan i da je novi na listi grend slem šampiona. Listi koja u poslednjih gotovo 15 godina ima jednu zanimljivu karakteristiku!

Grend slem turnire od US opena 2009. pa do danas osvajaju isključivo teniseri iz Evrope! Deluje nestvarno, ali je tako! Tada je u Njujorku trofej podigao Argetninac Huan Martin del Potro! A posle njega - samo Evropljani!

 

 

Da ne grešimo dušu, prilično je izvesno da bi Del Potro osvojio još neki trofej da ga povrede nisu toliko mučile i sprečile ga da ostvari ono što je, imajući u vidu kvalitet tenisa, mogao.

A posle tog US opena 2009. godine na tronu smo najčešće gledali Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Evropsku bajku pisali su i Endi Marej, Stan Vavrinka, Marin Čilić,  Dominik Tim, Danil Medvedev, Karlos Alkaraz i ovih dana Janik Siner.

Odigrano nje ukupno 56 grend slem turnira, a imamo 11 pobednika, s tim što velika trojka igra apsolutno glavnu ulogu u ovoj vladavini.

Možda još interesantniji podatak koji demonstrira dominaciju tenisera iz Evrope leži u činjenici da su u finalima od pomenute 2009. godine pored Del Potra igrala još samo četvorica igrača van Starog kontinenta, i to Kei Nišikori, Miloš Raonić, Kevin Anderson i Nik Kirjos.

Ako na sve ovo dodamo podatak da je u četvrtfinalu nedavno završenog Australijan opena mesta u četvrtfinalu bilo samo za Amerikanca Tejlora Frica, uz 7 Evropljana, čini se da se trend koji traje 15 godina neće menjati u skorije vreme.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike