Godina iz snova: Novak obeležio 2023. godinu - kapa dole, majstore!

01.01.2024

21:00

0

Autor: Milan Nastić

Srpski teniser imao jednu od najuspešnijih sezona u svojoj karijeri

Godina iz snova: Novak obeležio 2023. godinu - kapa dole, majstore!
Novak Đoković - Copyright Profimedia

Kao po običaju, kraj godine služi da se napravi presek svega što je učinjeno u prethodnih 365 dana.

A, priznaćete, Novak Đoković je obeležio 2023, i to ne samo u tenisu, neću pogrešiti ako kažem da je čak obeležio i svetski sport u godini koja je iza nas.

U svim parametrima je dominirao, jednostavno je "čistio" rivale, obarao razne rekorde, i već sada možemo da kažemo da je on GOAT, odnosno najbolji svih vremena.

Složićete se, zasluženo, jer nije imao adekvatnog protivnika, jednostavno, niko nije mogao da mu izađe na crtu.

Kad se na to doda da je ušao u 37. godinu, a da su njegovi najveći protivnici i 15 godina mlađi, ovi rezultati dobijaju još više na značaju.

Fantastična sezona, moramo to da konstatujemo, i da mu se poklonimo - kapa dole, majstore, za sve što si uradio u 2023. godini. 

Najbolji primer je skor - ostvario je čak 56 pobeda, izgubio samo sedam mečeva, podigavši trofeje na sedam, od toga četiri na najvažnijim turnirima u sezoni.

Osvojio je Nole tri grend slema (Australijan open, Rolan Garos i US open), završni masters u Torinu, dva mastersa (Sinsinati i Pariz), i na početku godine Adelejd iz serije 250, gde je već tada nagovestio odličnu 2023. godinu.

Novak je to pokazao na terenu, a šta se drugo može očekivati od najboljeg igrača svih vremena.

Neuspehom se može smatrati poraz u finalu Vimbldona, njemu omiljenog grend slema, gde je posle velike borbe izgubio od Karlosa Alkaraza, trenutno jedinog igrača koji može da se suprotstavi Đokoviću.

Ali, krenimo redom u rekapitulaciju 2023. godinu. Nije mogla bolje da počne - prvo je u prvim danima januara osvojio Adelejd, gde je u finalu pobedio Sebastijana Kordu.

Onda sledi veliki povratak na Australijan open, gde 2022. godine nije mogao da učestvuje iz dobro poznatih razloga, i svega što mu se događalo pri njegovom sletanju u Melburn.

Nema dileme da je kod Noleta proradio inat, svima je hteo da dokaže kako je nepravedno izbačen sa njemu omiljenog turnira.

Počistio je sve redom na Australijan openu, a u finalu zbrisao Stefanosa Cicipasa, i tako stigao do desete titule u Melburnu, što nikome do sada nije prošlo za rukom. Zato će velikim slovima biti upisano ono što je Đoković uspeo da uradi na ovom grend slemu.

Posle toga usledila je dvomesečna pauza, odmarao se od tenisa, što je i razumljivo, jer je Đoković ušao u 37. godinu.

Profimedia
 

Onda stižu turniri na šljaci, naravno, glavni cilj bio je Rolan Garos, definitivno grend slem koji se najteže osvaja.

Malo ko je očekivao da Novak, pored do tada neustrašivog Alkaraza, može da podigne pehar u Parizu, ali  on je još jednom pokazao zašto je najbolji na svetu.

Njih dvojica su se sastala već u polufinalu. S nestrpljenjem se očekivao taj duel, ali Alkaraz je psihički "izgoreo", a Nole je to znao da iskoristi i lako izašao na kraj sa Špancem.

Finale je, slobodno se može reći, bila formalnost - Đoković je bez većih problema pobedio Norvežanina Kaspera Ruda sa ubedljivih 3:0. 

Već tada se videlo da je najbolji teniser sveta u fenomenalnoj formi i da je na korak od kalendarskog grend slema.

S nestrpljenjem se očekivao Vimbldon, gde Đoković nije poražen sedam godina, i očekivalo se da će u tom ritmu nastaviti i ove sezone.

Tako je izgledalo sve do finala, a onda je došao meč sa Karlosom Alkarazom, koji je sa velikim motivom ušao u taj duel, kao i sa željom da se Novaku osveti za poraz na Rolan Garosu.

To je i učinio, čime je došao do prvog pehara na najprestižnijem grend slemu u karijeri.

Bio je to prilično veliki šok za sve koji prate tenis, ali Đoković se još jednom izdigao kao feniks i sezonu nastavio u pobedničkom ritmu.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez
 

Onda sledi nova pauza za Novaka, kako bi u što boljoj formi dočekao kraj sezone. 

Prvo je osvojio Sinsinati. U fantastičnom finalu (jednom od najboljih mečeva u 2023. godini) pobedio je Karlosa Alkaraza, posle neverovatnog duela gde publika na tribinama nije mogla da veruje što rade majstori tenisa. 

Zatim je usledilo učešće na US openu i dominacija u Njujorku, gde bez većih problema Đoković stiže do trećeg osvojenog grend slema u 2023. godini, odnosno 24. u karijeri.

Usledila su poslednja dva turnira u sezoni, prvo masters u Parizu, a zatim i završni masters u Torinu, koje je Đoković dominantno osvojio i tako stavio pečat na 2023. godinu, koja se smatra jednom od najuspešnijih u njegovoj karijeri.

Za kraj, Novače, hvala ti za sve što radiš za srpski sport - želimo ti sve najbolje u 2024. i da nastaviš u ritmu iz prethodne godine. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike