Kakva sportska veličina: Rodžeru, otišao si u penziju, ali si ostao besmrtan!

16.09.2022

08:44

0

Autor: Milan Nastić

Švajcarac posle 24 godine bogate karijere odlučio da se povuče iz tenisa

Kakva sportska veličina: Rodžeru, otišao si u penziju, ali si ostao besmrtan!
profimedia-0342061965 - Copyright Profimedia

Spuštena je zavesa na jednu briljantnu sportsku karijeru.

Jedan od najboljih sportista svih vremena Rodžer Federer juče je objavio vest da u svojoj 41. godini odlazi u penziju i da je vreme da se posveti nekim drugim stvarima u životu.

Bez obzira na to što se tako nešto očekivalo, poslednji zvanični meč odigro pre nešto više od godinu dana, svi smo bili u šoku i neverici, jer takvu sportsku veličinu više nećemo moći da gledamo na najvećim takmičenjima.

Možemo reći samo HVALA za sve što je uradio u svojoj karijeri, koja je trajala punih 24 godine, gde je osvojio 20 grend slemova, 103 titule, i bio 310 nedelja prvi na ATP listi.

 

 

Neki će reći da ni tenis više neće biti isti, jer Rodžer je ovaj sport podigao na najvišu lestvicu, ta gracijoznost, elegancija na terenu oduševljavala je publiku širom planete, i nije čudo što je imao ubedljivo najviše navijača širom planete.

Slobodno se može reći da je u svetu sporta smatran ikonom, kojoj su se mnogi divili i klanjali.

Krenimo redom, svoj prvi ATP turnir osvojio je već davne 2002. godine u Hamburgu, da bi naredne godine stigao i do prvog trofeja na Vimbldonu i tako redom punih 24 godine.

Njegova dominacija je trajala do 2009. godine, a onda se u trku uključili Novak Đoković i Rafa Nadal i od tada kreće ekspanzija, jer su njih trojica toliko podigli tenis, da je pitanje da li će neki uspeti u dogledno vreme dostići "Trojicu musketara".

A, sada i čuveno pitanje vezano za GOAT, neki će reči to je Federer, drugi će svoj glas dati Novaku, treći Rafi, ali jedno je sigurno, sva trojica na svoj način zaslužuju da dobiju to laskavo priznanje.

Smatram da bi bilo nepravedno izostaviti nekog od njih, jer svako je na svoj način obeležio tenis.

Ali, kad bolje razmislim da li takvo pitanje i treba da se postavlja, jer oni su toliko podigli tenis u visine, da zaslužuju da budu GOAT.

Da nije bilo jednog od njih, verovatno ni beli sport ne bi dobio toliku popularanost, i kako su sami govorili jedan drugog su motivisali da postanu još bolji igrači. Nema dileme da u istoriji tenisa nije bilo većeg rivalstva.

Naravno, celu mašinu je pokrenuo Federer, da bi se tom vozu posle priključili Đoković i Nadal.  

Kako je lepo bilo gledati vaše mečeve, Rodžer je bio umetnik na terenu, pre svega to se može reći za njegov beken, koji slobodno mogu reći da je bio najlepši svih vremena.

Novak je dominirao u riternu i mentalnoj snazi, dok je Rafa bio prepoznatljiv po svojoj izdržljivosti.   

Profimedia
 

Rodžeru, još jedno moram da priznam, iako nisam bio tvoj navijač zbog Đokovića, divio sam se tvom tenisu, koji je toliko izgledao perfektno da sam čak u nekim trenucima bio i ljubomoran koliko to izgleda savršeno.

Naravno, tvoji okršaji sa Noletom bili su antologijski, setimo se se samo polufinala US opena iz 2011. godine, kada je jedna lopta odlučila pobednika, pa neverovatnog meča sa Đokovićem u finalu Vimbldona, sve su to dueli koji će ući u anale tenisa.

Samo mogu da kažem da sam bio počastvovan što sam imao priliku da živim u tvom vremenu, i da uživo prisustvujem tvojim velikim mečevima. 

I na kraju, Rodžere otišao si u penziju, ali tvoja zaovstaština je ostala večna i ušao u istoriju kao jedan od najboljih tenisera svih vremena.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike