Nemački farmakolog traži od Nadala objašnjenje: Šta si stavljao u špric, reci kako zarađuješ milione, svet mora to da zna

16.07.2022

12:33

0

Autor: 24sedam

Javne ličnosti koje zarađuju desetine miliona jer postižu neobične stvari ne bi mogle u takvoj raspravi jednostavno da se pozovu na svoju privatnost, tvrdi Zergel

Nemački farmakolog traži od Nadala objašnjenje: Šta si stavljao u špric, reci kako zarađuješ milione, svet mora to da zna
profimedia-0705776944 - Copyright Profimedia

Nemački stručnjak za antidoping Fric Zergel koji se oglasio posle Nadalovog trijumfa na Rolan Garosu izražavajući sumnju u regularnost njegovog lečenja, ponovo je uputio pitanje svetskoj javnosti kao i samom Špancu da objasni šta se nalazilo u medikamentima koje ubrizgavao da bi smanjio bol u stopalu 

 Nirnberški farmakolog smatra da to što se javnost slabo interesuje za Nadalov postupak baca senku i sramotu na sport u svetu.

- Još uvek sam iznenađen što ne navodi šta je bilo u špricevima - rekao je za nemački Sport1 stručnjak za doping.

- Ako je to nešto što je na listi VADA, ali kaže da mu je to potrebno zbog stopala, onda mora da ima izuzeće. Dijagnoza se tamo proverava. Onda on može da kaže "to nije lek koji dovodi u sumnju rezultat." Njegovi protivnici i javnost to treba da znaju.

- Tako ja razumem problem sportista koji koriste lekove. Svi, kompletna javnost, moramo znati jedni o drugima sve, inače više nema reči o  fer konkurenciji. Zašto bi javnost zaista treba da zna stvari poput Miler-Vajsovog sindroma, ali ne i kako on to tretira - upitao je Zergel.

- Javne ličnosti koje zarađuju desetine miliona jer postižu neobične stvari ne bi mogle u takvoj raspravi jednostavno da se pozovu na svoju privatnost. Umesto toga, oni bi morali da objasne specijalnu medicinsku situaciju koja ovo omogućava.

- Sportista koji može da se bavi svojim sportom samo zato što ima ubrizgane tone lekova, po mom mišljenju, dužan je da kaže kako to funkcioniše. Iznenađen sam što međunarodna štampa o tome ne raspravlja tako. Mislim da je to malo sramota.

Zergel je postavio još jedno važno pitanje:

- Da li je Nadal zaista još uvek takav uzor ako se sportom može baviti samo zahvaljujući ovim sredstvima.

Nemački portal zaključuje da je Nadal terapiju sa Rolan Garosa opisao kao rizičnu i kategorički je isključio iz dalje upotrebe. Španac se trenutno odmara u Španiji i leči povredu stomačnog mišića sa Vimbldona, odakle se povukao pred polufinale sa Nikom Kirijosom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike