Nemački anti-doping stručnjak Fric Zergel: Moja sumnja u Nadala je neprestana, neke pojave nisu normalne

03.06.2022

05:55

1

Autor: 24sedam

U intervjuu za nemački Sport1 doktor rekao da se tenis nalazi na vrhu liste sportova gde se najčešće poseže za nedozvoljenim sredstvima

Nemački anti-doping stručnjak Fric Zergel: Moja sumnja u Nadala je neprestana, neke pojave nisu normalne
nole3 - Copyright Tanjug/AP

Nemački doktor Fric Zergel sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu rekao je za Sport1 da je tenis sport koji je veoma podložan doping praksi i u tom smislu najveću sumnju izrazio je u regularnost svega što radi Španac Rafael Nadal. 

- Decenijama sam pratio događaje i napravio sam sliku. Tenis je u prva četiri sporta kada je u pitanju doping - rekao je Zergel.

Profesor stavlja tenis na svoju listu direktno iza sportova poznatih po dopingu kao što su skijaški bijatlon, atletika i biciklizam. Razlog za to je visok stres kojem su teniseri izloženi tokom cele godine.

- Postoji sumnja da u tenisu ima više anaboličkih supstanci. I sumnja je sasvim opravdana. Razlog je intenzitet sporta. Ovo nije samo čista spekulacija, već razmatranje svih veza unutar i van turnira - kaže Zergel.

Zergel podseća na primer Martine Hingis, koja je u mladosti bila pozitivna na kokain, mada se ona pravdala rečima da je droga umešana u sok od pomorandže. Takođe, slučaj Marije Šarapove iz 2016. godine kada je Ruskinji zabranjeno igranje 15 meseci zbog uzimanja meldonijuma.

O svojim sumnjama za Nadala, Zergel kaže:

- Nadal je pokazao neke abnormalnosti. Imam trajnu sumnju u to što radi i što se tiče regeneracije i cele njegove atletizacije. Pored toga, Nadal dolazi iz Španije, iz zemlje koja nije baš poznata po tome što posebno pažljivo prati svoje heroje. Uticajni sportisti imaju oko sebe, kako kažu, "profesionalno okruženje“ koje brine od ishrane do uzimanja onoga što je inicijalno dozvoljeno sofisticiranim oblicima fizioterapije, tj. znaju kako funkcioniše telo štićenika i kada će dostići granice koje neće prekoračiti dozvoljeno. Postoji dovoljno tehnika za prikrivanje primenjenog dopinga.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike