Nadala mora da opominje sudbina hrvatskog fudbalera Klasnića: Bio otrovan od lekova protiv bolova, završio na transplataciji bubrega

22.06.2022

07:59

0

Autor: 24sedam

Pitanje svih pitanja je da li su lekovi protiv bolova doping

Nadala mora da opominje sudbina hrvatskog fudbalera Klasnića: Bio otrovan od lekova protiv bolova, završio na transplataciji bubrega
rafa-klasnic - Copyright Tanjug/AP, Profimedia

Od pobede na Rolan Garosu gde je ponovo pokazao neverovatne fizičke preformanse, pa do hodanja na štakama posle dana od velikog trijumfa na šljaci, nemački mediji ne prestaju da se bave Rafaelom Nadalom.

Glavno pitanje svih je da li to što radi Španac izlazi iz okvira dozvoljenog i da li su lekovi protiv bolova jedna vrsta dopinga. 

Nemački farmakolog i stručnjak za anti-doping Fric Zergel, koji je nedavno otvoreno rekao da "ima trajnu sumnju u to što radi Nadal", ističe da lekovi protiv bolova nikad neće završiti na listi zabranjenih supstanci i da tu sport i nauka moraju da priznaju poraz:

- Kada su u pitanu lekovi protiv bolova tu smo beznadežni. Išlo bi se sve do Saveznog ustavnog suda kada bi zabranili da ih uzimate - tvrdi Zergel.   

Nemački sportski lekar Vilhem Bloh sa Sportskog univerziteta u Kelnu ističe da je više od 50 odsto sportista zavisno od ovih lekova. Oni se svakako koriste iz potrebe da se neutrališe hronični bol, ali i profilaktički, što je čist primer zloupotrebe. Kao najteži primer loše upotrebe analgetika Nemci navode hrvatskog fudbalera Ivana Klasnića.

- Bio sam otrovan - rekao je bivši igrač Verdera iz Bremena nastvalja:

- Zato što sam dobio lekove protiv bolova koje nisam smeo da koristim.

Lekovi su uništili njegove bubrege i doveli do tri transplantacije. Zbog svega toga pokrenuo je sudski spor sa svojim bivšim lekarima koji je okončan nagodbom 2020. godine.

Doktor Bloh napominje da duže korišćenje ovih lekova sportistima donosi "oštećenje jetre i krvnih sudova”,  a "kod sportista kao što su maratonci, koji često imaju mikrokrvarenje u gastrointestinalnom traktu, nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu povećati krvarenje". Takođe, lekovi utiču na proces rehabilitacije nakon povreda, jer "sposobnost tkiva da se regeneriše ponekad je ograničena".

Istraživanje Nacionalne antidoping agencije (Nada) u nemačkom profesionalnom fudbalu pokazalo je da je između sezona 2015/16 i 2019/2020 u proseku svaki treći sportista u muškoj i ženskoj konkurenciji uzimao lekove protiv bolova pre utakmica.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike