Rasvetljen slučaj Novakove deportacije: Rizvi bez "dlake na jeziku"

29.03.2022

14:06

0

Stručnjak za imigraciona prava zahteva odgovore na brojna pitanja

Rasvetljen slučaj Novakove deportacije: Rizvi bez "dlake na jeziku"
novak - Copyright Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili)

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković, doživeo je pravu dramu tokom januara meseca u Australiji. Tada je deportovan, usled problema sa vizom i vakcinacijom protiv koronavirusa.

Dugo se većalo da li je ta situacija mogla biti izbegnuta, a australijski stručnjak za imigraciona pitanja Abul Rizvi, detaljno je analizirao čitav slučaj.

U januaru je najpre, kritikovao tamošnje vlasti zbog postupanja prema srpskom teniseru, a Rizvi sada u svom tekstu navodi dva pitanja, koja bi trebalo da se objasne.

Zašto Đoković nije stavljen na listu za uzbunu (MAL) i zašto mu nije odmah odbijena viza od samog početka s obzirom na njegove javne izjave protiv vakcinacije?

Zašto su ostali teniseri i zvaničnici bili u potpuno istoj situaciji kao i Đoković, omogućeno im je da dođu, pre nego što je Đokoviću ukinuta viza 6. i 7. januara?

Unutrašnji poslovi Australije, Novaka nisu stavili u MAL, kako bi omogućili ministru i visokim zvaničnicima u Kanberi da budu upoznati sa njegovim zahtevom za vizu, a sekretar Peculo dao je Senatu razlog za ovaj previd.

Rekao je da "to ne bi napravilo nikakvu materijalnu razliku, utoliko što – da je to bio kriterijum ili element donošenja odluka koji bi potencijalno sprečio davanje vize, onda bi službenik dao težinu tim… razmatranjima… Nije relevantno za davanje vize 408 da bi se ta pitanja uzela u obzir."

Rizvi je dalje pojasnio:

Prvo, visoki zvaničnici u Kanberi imali su odgovornost da upozore ministra na tako kontroverznu molbu za vizu čak i ako je trebalo da bude odobrena.

Drugo, zdravstveni zahtev u Zakonu o migracijama daje donosiocima odluka o vizama veoma široko diskreciono pravo da odbiju vizu iz razloga javnog zdravlja, posebno usred proglašene globalne pandemije.

Treće, ako Ministarstvo unutrašnjih poslova ima pravni savet da zdravstveni zahtev ne predstavlja osnovu za odbijanje vize nekome ko nije u potpunosti vakcinisan (savet za koji sumnjam da postoji), zašto nije preduzeo korake da to ispravi? Na kraju krajeva, svet već mesecima zna da će potpuna vakcinacija biti ključna za olakšavanje međunarodnih putovanja.

Četvrto, Peculo tvrdi da je aviokompanija mogla da dobije savet u realnom vremenu da ne dozvoli Đokoviću da se ukrca na avion za Australiju, da je postojala nova digitalna deklaracija putnika. Ali to je upravo ono što MAL već radi i radi decenijama.

Upozorava osoblje avio-kompanije da uputi svakoga ko je na MAL listi, da obavesti putnika o tome. Obaveštavaju se relevantni zvaničnici i sprečava se osoba da se ukrca.

Odgovori koji su Peculo i njegovo osoblje dali Senatu samo pojačavaju debakl koji je bio slučaj Đokovića - zaključio je Rizvi u svom tekstu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike