Novaka proganjaju kreštavci i cinkaroši, on ostaje slobodan čovek! Moćne reči o Đokoviću stižu baš iz Australije!

18.02.2022

20:06

1

Posle nedelja satanizacije, ugledni list je ukazao puno poštovanje Srbinu, bez ikakvog izvrtanja činjenica

Novaka proganjaju kreštavci i cinkaroši, on ostaje slobodan čovek! Moćne reči o Đokoviću stižu baš iz Australije!
Tan2022-2-17_161142831_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Posle brojnih pljuvanja, sramnih napada i otvorenog vređanja Novaka Đokovića, u poslednje vreme, pogotovo posle dva intervjua, za BBC i pogotovo za RTS, sa Zapada stižu i neki drugačiji tonovi.

Ne da neko navija za njega, ali svakako da pokazuje dužno poštovanje. Đoković je jasno i nedvosmisleno rekao da će se držati svojih stavova i da će radije propustiti grend slemove i turnire, ali da neće pristati da bude nateran na vakcinaciju.

Šta god ko mislio o ovakvom stavu, jedna stvar se ne može sporiti: Novak je dosledan u svojim stavovima. A to je nešto što je u današnje vreme jako retko.

Sada nam iz Australije, zemlje u kojoj su ga mediji i političari prošlog meseca razapinjali i podsmevali mu se, stiže jedna analiza za koju se može reći da oslikava ovu realnost. U pitanju je kolumna Džejmsa Mekfersona objavljena u Spektejtoru.

Ovaj autor je postavio pitanje: Da li je Novak Đoković savremeni Erik Lidel?

Ako vam ime nije poznato, u pitanju je škotski sportista koji je na Olimpijskim igrama 1924. godine odbio da trči disciplinu na 100 metara, jer se održavala u nedelju, što je za Lidela, predanog hrišćanina, bio dan posvećen Bogu.

Lidel je bio apsolutni favorit na 100 metara, to mu je bila glavna disciplina, a kada je odbio da nastupi, nazivali su ga izdajicom, sebičnim i lošim uzorom za sport. Prijatelji, političari, sportski funkcioneri, novinari, drugi sportisti, svi su ga pritiskali da promeni mišljenje, ali on je ostao veran sebi.

Zvuči poznato?

Lidel je kasnije pobedio u trci na 400 metara, koja se održavala tokom nedelje, a koja mu uopšte nije odgovarala. Njegov život ovekovečen u filmskom klasiku "Vatrene kočije".

- Premotajte sada na 2022. i još jednog sportskog šampiona koji svoje principe stavlja ispred slave – što je nešto toliko retko, da za svaku osobu koja mu se divi, postoje bar dve koje misle da je sasvim lud. Opet, da li je zaista čudno što mrtve ribe koje plutaju nizvodno odbijaju da primete one žive koje se koprcaju plivajući uzvodno? – piše Mekferson.

(U ovoj metafori na engleskom jeziku, Đoković je živa riba koja se bori protiv struje koja nosi leševe.)

Autor podseća da je Đoković jasno rekao da su mu važniji principi da sam odlučuje o svom telu od bilo kakvih titula: "To je cena koju sam spreman da platim".

- Da je to pre godinu dana rekao liberalni premijer, čini mi se da bi bio favorit na predstojećim izborima. Ipak, za Đokovića nema budućnosti u politici. Njegovo odbijanje da se savija kako vetar duva ga sprečava u tome. "Cena" koju je spreman da plati za svoje principe uključuju propuštanje miliona dolara u nagradama sa turnira, desetinama miliona dolara od sponzora, ATP bodovi koji mu trebaju da bi ostao broj jedan, ali i šansu da postane besmrtan kao najveći grend slem šampion u istoriji – piše Mekferson.

Tanjug/AP Photo/Mark Baker, File
 

Za razliku od njegovih "kolega" koji su se podsmevali Novaku i karikirali njegove reči, ovaj novinar navodi kako Đoković deluje kao "savršeno racionalan i miran čovek koji ljubazno iznosi svoje stavove bez ikakve žuči".

- Sve to je bilo sušta suprotnost sramnom tretmanu kojim ga je Australija podvrgla, a sve zarad nekih hipohondara koji vrište i zahtevaju da ili dobije vakcinu ili da ga šutnu iz zemlje. To su siledžije koje reže i potkazuju na društvenim mrežama. Oni su ga isterali iz Australije, navodno zato što je odbio da se povinuje medicinskoj autokratiji koja se podsmeva njegovom principijelnom stavu.

Na kraju poentira:

- Bila bi velika šteta da nikad više ne vidimo kako Novak Đoković udara tenisku lopticu. Opet, sa druge strane, možda smo videli kako je odigrao svoj najbolji udarac – ne sa reketom, već svojim insistiranjem da neće biti ničiji sluga, kakve god posledice bile. Đoković se držao kada su se ostali predali grupnom razmišljanju. Uzvratio je kada su svi odustali od dostojanstva pojedinca. Radije će biti slobodan čovek sa 20 grend slemova, nego vakcinisani, busterovani, državno-sponzorisani jastuk za igle sa 21 slemom uz svoje ime.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike