Novakovi advokati imaju tri opcije, ali možda do suđenja ni ne dođe: Deportacija i zabrana ulaska i dalje u igri

14.01.2022

18:19

0

Profesor prava objasnio šta je Noletov najveći problem pred novo suđenje

Novakovi advokati imaju tri opcije, ali možda do suđenja ni ne dođe: Deportacija i zabrana ulaska i dalje u igri
AP21252445582359 - Copyright AP photo

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković, pred sudom će večeras oko 22 sata. Konačna odluka oko oduzimanja vize i deportacije iz države najverovatnije će biti poznata tokom noći, a dosta toga zavisi i od Novakovog pravnog tima i obraćanja zastupnika.

Profesor Džek Anderson, direktor sportskog prava na Univerzitetu Melburna, smatra da Novakovi zastupnici imaju izuzetno težak posao u borbi pred Federalnim sudom.

- Sve što bi australijska vlada trebalo da uradi je da dokaže da se ponela razumno i racionalno, dok Đokovićev tim mora da napravi veoma striktan zahtev za sudsku reviziju - kazao je on, prenosi Gardijan, pa nastavio:

- Novakovi branioci će pokušati da nađu način da argumentuju da delovi odluke ministra nisu razumni i da su, zapravo, toliko iracionalni da bi trebalo da budu poništeni i da bi Đokovićeva viza opet trebalo da bude vraćena.

- Gledajući presude u slučajevima migranata u Australiji, očekivali biste da vlada 'preživi' i u ovom. Iako nikad nismo imali ovakav zahtev -  dodao je Anderson.

Upitan kakav epilog očekuje, australijski profesor je istakao da je na Noletovom timu da pokušaju tri stvari, međutim, problem je i što su ministar i saradnici osluškivali mišljenje javnosti u Australiji - a ona je trenutno, kako tvrdi, protiv Novaka.

- Ne znamo šta će se desiti... Njegovi advokati će pre svega hteti da ga zadrže u zemlji, druga stvar će biti da pokušaju da omoguće da on igra u ponedeljak, a treći cilj će im biti da ponište ovu odluku, što će biti veoma, veoma teško. To je situacija koja se odvija i raspoloženje ljudi u Melburnu i Australiji se veoma okrenulo protiv Đokovića i nema sumnje da su političari veoma svesni toga. To veoma otežava situaciju Đokoviću.

Da li je moguće da ipak Novakovi advokati pobede na sudu?

- Novak je dobio medicinsko izuzeće i vizu, došao je i iznenada ga granična policija zaustavlja, medicinsko izuzeće više bilo dovoljno, pa mu je poništena viza. A, kada se osvrnemo na prvi slučaj pred sudom, ne mogu da kažem da je sudija bio velikodušan, ali njegovi advokati su uradili veoma, veoma dobar posao. A vladini advokati nisu bili dobri, delovalo je da su srljali u toj situaciji - rekao je profesor Anderson, pa nastavio:

tanjug
 

 

- Dakle, vratili su mu vizu i nastavio je, ali prema migracionom pravu ministar imigracija ima ličnu moć da poništi vizu ili da je dopusti, a to je lična moć ministra. On je uzeo vreme i sačekao tokom nedelje, mislim da su merili političku temperaturu. Konsultovali su graničnu policiju, ministarstvo zdravlja, mudro razmatrali opcije i na kraju je ministar iskoristio svoje diskreciono pravo. To govori o tome da su razumno pristupi ovome i to otežava situaciju Đokoviću.

Anderson je rekao da je Đoković, tehnički, sada ilegalno u Australiji, ali ostavlja mogućnost da ne bude suđenja, naravno, ukoliko Novak prihvati savete i sam napusti zemlju.

- Interesantno je gde smo sada, da je Novakova viza otkazana, pa je trenutno ilegalno u Australiji i tehnički to znači da bi mogao da bude deportovan i da bi moglo da mu bude zabranjen dolazak u naredne tri godine, iako će biti priče o tome, pregovora... Đoković će verovatno uložiti žalbu. Martina Navratilova je rekla da bi trebalo da ode samovoljno i ta opcija postoji, pa će biti interesantni sati.

Prema njegovom mišljenju, Novak neće biti najveći gubitnik, šta god da odluče.

- Najveći pobednici biće Novakovi rivali, a najveći luzeri biće u Teniskoj federaciji Australije, jer se mnogo ovoga odnosi na ono što se u novembru desilo sa medicinskim izuzećem  -istakao je Anderson, te na kraju kazao i šta Novak može da očekuje pred Federalnim sudom:

- Možda ne dođe do ovoga, možda ode svojom odlukom i možda mu zato ne bude izrečena trogodišnja kazna, ali šta god da sudija kaže, biće veoma teško. Oni su veoma oštri kada su u pitanju migracione stvari.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike