Neka znaju Nadal i ostali: Niko nikad kao Novak na betonu!

11.01.2022

16:43

0

Ako postoji neki grend slem na kom je Đoković favorit - onda je to Australijan open. Zato je posebno važno što je pobedio birokratiju

Neka znaju Nadal i ostali: Niko nikad kao Novak na betonu!
profimedia-0377816266 - Copyright Profimedia

Rafael Nadal je karijeru gradio najviše kroz šljaku, Rodžer Federer kroz travnati teren, a Novak Đoković - beton

Sada smo već navikli. Kako počinje godina, tako je Novak Đoković otvori osvajanjem grend slema. Nekako sve krene da klizi od Melburna, pa i cela godina bude berićetna. Njegova dominacija na najmanjem kontinentu nije slučajna. Sve počiva na podlozi, na betonu. Srpski majstor osvajao je Australiju rekordnih devet puta. I baš zato bi njegovim navijačima bilo posebno krivo da je propustio predstojeći grend slem.

Jer, nije isto da Novak mora da propusti Australiju ili recimo Rolan Garos. Šanse na betonu su mu drastično veće.

Zapravo, slobodno možemo da kažemo da je Đoković najbolji teniser u istoriji kada se gleda tvrda podloga.

Dovoljno je samo reći da je osvojio devet Australija i tri US Opena i da je ostavio iza sebe Rodžera Federera po titulama na betonu. Švajcarac ih ima 11.

Osvojio je i neverovatnih 27 mastersa na betonu!

Podatak koji najviše pokazuje koliki je Đoković favorit u Australiji - Novak ima skor od 88,6% pobeda na grend slemovima koji se igraju na tvrdoj podlozi! Sve to pokazuje da je nedvosmisleno najbolji kada se igra na betonu.

I zato prosto postoji enigma kako Đoković nije osvojio više od tri titule na US Openu, ali sećamo se svi šta se dogodilo kada je pogodio sudiju lopticom, kao i da je doživljavao neke neočekivane poraze u Njujorku. Da mu se sve to nije dešavalo, imao bi još neki grend slem u vitrini iz Velike jabuke.

Kada se gleda samo Australijan open, Đoković dobija čak 91% mečeva (82 pobede i osam poraza), dok na US Openu ima skor 81-13 što je 86%. Ostaje žal što Novak nije uspeo da ovu prevlast na betonskoj podlozi iskoristi na Olimpijskim igrama.

Tanjug/AP
 

Đoković drži rekord sa elitna 44 turnira koja se igraju na betonu i po tome je najbolji u istoriji! Uzeo je 12 grend slemova na betonu, a ukupno je odigrao 18 finala.

Kada se gledaju Australijan i US Open, Novak je 2011. i 2015. osvojio oba u istoj sezoni i to je pre njega pošlo za rukom samo još Matsu Vilanderu. Između 2010. i 2013. godine igrao je sedam uzastopnih finala na ova dva turnira što nikome nije pošlo za rukom.

U listi uspeha na betonu može da se nađe i najduže finale Australijan opena u istoriji koje je igrao i pobedio 2012. godine protiv Rafaela Nadala.

U Australiji je igrao devet finala i sve je dobio! Dva puta je pravio niz od tri titule u zemlji Kengura. Između 2011. i 2014. godine povezao je 25 pobeda što nikom nije pošlo za rukom.

E, zato je Australija posebna za Đokovića. I zato je neverovatno važno da Srbin zaigra na predstojećem turniru. Istorija je na talonu...

AP photo
 

I dok Nadal nije blistao van šljake, Đoković može da se pohvali da pored devet Australija poseduje i šest Vimbldona, pa svakako uz Federera važi za značajno raznovrnijeg igrača u odnosu na Španca.

Po mišljenju mnogih Đoković je ukupno najbolji teniser svih vremena, a ne samo na betonu.

Pogledajte i detaljniju statistiku izvučenu sredinom 2021. godine...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike