Svetski fenomen! Igrao profesionalne turnire sa dva veštačka kuka, to niko do sada nije uradio! Zimonjićeva ispovest za 24sedam

03.01.2022

19:00

0

Autor: Milan Nastić

Najbolji srpski dubl igrač svih vremena otkrio je da posle uspešne karijere ima želju da se bavi trenerskim poslom

Svetski fenomen! Igrao profesionalne turnire sa dva veštačka kuka, to niko do sada nije uradio! Zimonjićeva ispovest za 24sedam
zimonjic - Copyright MN Press

Njegova karijera je trajala punih 26 godina i slobodno se može reći da je bila više nego uspešna.

Reč je o srpskom teniseru Nenadu Zimonjiću, koji je svetski tenis obeležio u igri dublova, a trofeji su najbolji pokazatelj njegovog uspeha.

Na prvom mestu na ATP listi bio je 50 nedelja, ima 54 trofeja na ATP turu, 37 finala, osam titula na grend slemovima, 15 Mastersa, dva završna Mastersa, sa 16 različitih partnera osvajao  ATP titule, a sa 10 razlitičih partnera pobedio braću Brajan, najbolji dubl svih vremena.

Dejvis kup titula sa Srbijom, kao i dve titule na ATP kupu u Dizeldorfu kao selektor i igrač, i ATP kup 2020 kao selektor.

Pored toga ima 710 pobeda u dublu, što je u deset najboljih svih vremena.  

Jedan od najboljih dubl igrača u poslednjih 15 godina Nenad Zimonjić priznao je za 24 sedam, da mu mnogo znači kad vidi kakvu karijeru ima iza sebe, ali je pričao i o mnogim drugim temama.  

- Sigurno se lepo osećam kad pogledam šta sam sve ostvario u karijeri. Obično nas o svim tim stvarima podsete novinari, kao i statističari ATP - počeo je razgovor za 24sedam Zimonjić.

Malo ko zna da je Zimonjić imao operaciju oba kuka (ugradnja veštačkih kukova) i da je posle toga ostvario više pobeda na čelendžerima, a želja mu je bila da odigra neki jači ATP turnir. 

- Žao mi je što nakon operacije nisam bio u prilici da odigram neki jači turnir. Pre hirurškog zahvata razmišljao sam samo o tome da se rešim velikih bolova, koje sam imao 24/7, da mogu normalno da funkcionišem, da živim bez bolova, i da mogu rekreativno da se bavim sportom - otkrio je Zimonjić, i nastavio:

- Međutim, kad su mi doktori rekli da mogu da se vratim profesionalnom tenisu, to je za mene bilo veliko iznenađenje i video sam to kao novi izazov, u svojoj dugogodišnjoj karijeri. Da nakon više godina igranja u bolovima, budem u prilici da odigram neki od turnira bez bolova. Imao sam priliku da igram na egzibicioniom meču na Adrija turu, na kojem sam dobio poziv od Novaka Đokovića. Moj cilj je bio da se oprostim u Beogradu, da odigram ATP turnir u našem gradu, međutim, u tom periodu sam zakačio koronu, nekako mi se nije dalo. U svojoj karijeri sam odigrao mnogo turnira i ne žalim ni za čim. Meni je bio cilj da nakon operacije oba kuka ponovo zaigram na vrhunskom nivou. Hteo sam da vidim na koji nivo mogu da dođem posle operacije kukova.  

MN Press
 

Zimonjić je svojim primerom pokazao da je u životu sve moguće, pa i to da igraš profesionalno a pritom imaš dva veštačka kuka.

- Moj cilj je bio da motivišem ljude, koji vole sport i same sportiste da je i sa dva veštačka kuka moguće da bave sportom, da rade ono što vole i da imaju kvalitetniji život.. Ne treba se plašiti. Prvi sam u svetu tenisa koji je igrao sa dva veštačka kuka na profesionalnom nivou - poručio je Zimonjić.  

Jedan od najboljih tenisera Srbije svih vremena našao se u situaciji da je okončao karijeru i da mora da okrene život za 180 stepeni.

- Svi sportisti nakon svoje karijere pitaju su šta dalje, jer i život ide dalje. Moraš da pronađeš neke nove izazove i stvari kojim želiš da se baviš. U svim negativnim stvarima koje nam je donela korona, probao sam da nađem nešto pozitivno i iskoristim to vreme na najbolji mogući način. Da provedem mnogo više zajednihkih trenutaka sa porodicom, kao i da radim na stvarima za koje nisam imao vremena. To je bilo novo iskustvo za sve nas, podsetila nas je na najlepše stvari u životu, a to je ljubav, porodica i zajedništvo.

Nenad Zimonjić sebe vidi u tenisu u budućnosti, konkretno, želi da bude trener, i polako se priprema za novi posao.

- Upravo sam to i radio tokom ove situacije, iskoristio sam ovo vreme da radim na sebi i na stvarima za koje nisam imao vremena tokom karijere. Bavio sam se sportskom psihologijom jer me mnogo zanima, puno mi je pomogla da ostvarim sve ove rezultate. Veliko zadovoljstvo bi mi bilo da pomognem drugima, jer ako sam ja išao težim putem,  oni ne moraju. Da im pomognem kako bi im bilo lakše, što sam radio i tokom svoje karijere, posebno da našim igračima izađem u susret, da im dam savet ili im pomognem na neki drugi način. Definitivno je to ono što bih voleo da radim u budućnosti. Sa profesionalcima, mlađim kategorijama, ili generalno sa sportistima. Bavio sam se sportskom psihologijom, sa kojom sam se susreo u svojoj 17. godine, kao i usavršavanju koučinga na najvišem nivou, što sam radio u protekle dve i po godine, želeći da se unapredim i budem još bolji, i na taj način pomognem budućim vrhunskim igračima, i svima onima sa kojima budem sarađivao u budućnosti.  Tenis je moja velika ljubav, kao i takmičenje na vrhunskom nivou, i voleo bih da se ostvarim i u tom pravcu, kao vrhunski trener. Imam veliko iskustvo kao selektor i igrač, vodio sam našu Dejvis kup selekciju, 2003. i 2004 godine, i u tom periodu smo se iz druge evroafričke zone, plasirali u prvu. 2009i 2012, osvojili smo ATP kupu u Diseldorfu, gde sam isto bio u ulozi selektora i igrača. A, 2020. godina kao selektor osvojili smo ATP kup. 

Jedan od najboljih srpskih tenisera svih vremena smatra da je našem tenisu potreban sistem, i napominje da mu je krivo što nije napravljen teniski centar.

-  Sobzirom na sve rezultate koje smo postigli, kako u muškoj, tako i u ženskom tenisu, mislim da je bila idealna prilika za tako nešto još pre desetak godina. Na žalost do toga nije došlo. Smatram da je Teniskom savezu Srbije potreban teniski centar, za razvoj budućih generacija.

Nenad Zimonjić je otkrio kako se postaje dubl igrač i kakva je razlika u odnosu na singl tenisera.

- Ljudi misle da svaki singl igrač može da igra u parovima, da je to lako, ali nije baš tako. Naravno, ima singl igrača koji su fenomenalni u dublu, i obrnuto. Braća Brajan, Vudbridž,  Vudford, Nestor, i ja isto tako bili dobri i u singlu i imali pobede nad velikim igračima. Za dubl sam se odlučio sticajem okolnosti i prinuđen zbog promena pravila rangiranja, i finansijskih benefita igrajući u parovima, kako bi bio u mogućnosti da nastavim svoju karijeru. Moje dve najveće pobede u singlu su protiv legendarnog Agasija i Kifera, 1999. godine prošao sam kroz kvalifikacije i došao do trećeg kola Vimbldona. Osvojio sam četiri čelendžera na različitim podlogama, pobeđivao igrače koji su bili u prvih 30 na ATP listi. Meni je bilo drago da sam imao respekt od vrhunskih igrača i da su želeli sa mnom da treniraju. Poput Samprasa, Agasija, Federera, Nadala, Noleta, Mareja...To mi mnogo znači, to poštovanje od tenisera, jer ne gledaju me kao dubl igrača nego kao kompletnog tenisera.

Najbolji srpski dubl igrač svih vremena osvrnuo se i na Novaka, napominjući da je on već sada ispisao istoriju tenisa.

- Mislim da je on skoro sve rekorde oborio, ostalo je nekoliko ciljeva, poput osvajanja najviše grend slemova i zlatne medalje na Olimpijskim igrama, ali on ulazi u istoriju kao najbolji svih vremena. Postavio je mnogo rekorde, koje će jako teško neko uspeti da ostvari u budućnosti. I ko zna do kraja karijere šta će sve uspeti da osvoji.

Zimonjić je otkrio da se i njegov sin Leon bavi tenisom i da je on tu da mu pomogne za sve što je potrebno.

- Voli tenis, trudi se, i tu sam prvenstvo kao otac, ali i mentor da mu pomognem. Već nekoliko godina mu je trener Marko Nešić, i zajedno se trudimo da mu pomognemo na najbolji mogući način. Leon ima svoj put razvoja, to je dugogodišnji proces, ali mislim da  najvažnije je da voli tenis i da uživa u takmičenju - zaključio je Zimonjić za 24sedam.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike