Šta treba da se dogodi da bi Obradović otišao u NBA i zbog čega je Jokić najbolji u istoriji košarke?

10.06.2021

20:51 >> 21:38

0

Autor: Adam Štulić

Trofejni strateg izneo niz pohvala na račun MVP najjače lige na svetu

Šta treba da se dogodi da bi Obradović otišao u NBA i zbog čega je Jokić najbolji u istoriji košarke?
Copyright MN Press

Najtrofejniji evropski trener Žejko Obradović je prilikom gostovanja na jednoj beogradskoj televiziji govorio na mnoge teme.

Sjajni stručnjak je otkrio da li će se ovog leta vratiti na klupu „njegovog“ Partizana, ispričao je zbog čega je ljudima u Evroligi rekao da beogradski večiti rivalu zaslužuju najmanje trogodišnju licencu elitnog takmičenja, a neizbežna tema bio je i zvanično najbolji košarkaš na svetu Nikola Jokić.

Nikola je ekstratalentovan u svakom pogledu. Ima raznovrsnost, on je najbolji dodavač među visokim igračima koji se pojavio u istoriji košarke. Pre njega su sa tim sposobnostima bila Krešimir Ćosić, Vlade Divac, Dejan Tomašević. Jokić ima sve to, ali i ono što je u modernoj košarci veoma važno – šut za tri poena i sa poludistance, ima izvandrednu igru leđima, neverovatan osećaj za dodavanje… On je jedan od igrača koji je sposoban da iznenadi i trenera i sve saigrače. Uglavnom MVP nagrade dobijaju igrači koji dominiraju u napadu. On je jedan od njih. Naravno, ima i mana, pre svega u odbrani… Dobro je da ih je on svestan, a njegov trener to vešto pokušava da sakrije.

Majkl Meloun, Nikola Jokić/Profimedia

Srpski strateg je dodao da nije nikakva novost da današnji treneri teže tome da u petorci imaju igrače koji mogu da igraju na svakoj poziciji.

To je taj trend. Traže se igrači iste visine, brzine, građe, šuta za tri poena, trkačkih predispozicija, atletskih sposobnosti… Na sreću, Jokić je pokazao da to ne mora tako. On brzo misli što je važnije od svega. Verovatno će sad mnogi pokušati da ga kopiraju.

Podsetio je Obradović na Jokićevput do MVP titule.

On je došao u ligu kao 41. pik na draftu što otvara pitanje koliko je ga je generalnih menadžera i trenera propustilo. Sigurno stoji da je njegov trener prepoznao šta može da uradi s njim. Ako vidite strukturu napada u Denveru, videćete da Nikola mnogo toga počinje. To je zasluga trenera Melouna. Nikola jeste strelac, ali on više uživa da dodaje i to su saigrači i trener prepoznali. Velika je tu sličnost između njega i Adetokumba. Trener Milvokija je je nešto slično dozvolio Janisu koji je brži i skočniji od Nikole, ali započinje napade, daje prve pasove, uručenja, igra sa loptom…. To isto radi i Nikola u Denveru.

Profimedia.rs

Devetostruki šampion Evrope dotakao se i mladog Alekseja Pokuševskog.

Pokuševski praktično nije igrao ni u Srbiji, ni u Olimpijakosu, ali je otišao u sredinu gde veruju u njega. Dečko je pokazao neverovatan talenat i da ima neverovatne domete ako se bude razvijao kako treba. Odlazak u NBA i igranje tamo je nešto sasvim drugačije nego u Evropi. Ovde je imperativ rezultat. Ne možete pružiti šansu mladom igraču često i dati mu vremena. Dobro je da Jokić može i bez toga i bez ekstra tela da bude MVPkazao je Obradović, dodavši da ne bi sebi dozvolio da savetuje asa Denvera.

Pametan je igrač i dečko. Zna šta treba da radi. Ispričaću sad jednu priču. Godine 2013. nisam radio, bilo je SP za juniore u Češkoj i pozvali su me da držim neko predavanje. Gledao sam četvrtfinale, polufinale i finale u kojem je naša reprezentacija izgubila od Amerikanaca. Za nas su tada igrali Jokić i Micić koji su imali po desetak poena. Igrali su u egalu sa Amerikancima koji igraju sličnu košarku u svim selekcijama. Tad se video talenat kod naših momaka. Igrali su protiv najboljih. Pre par godina, njihov trener Donovan me je sreo i prvo što me je pitao je bilo gde je naš tadašnji trener Dejan Mijatović. Ta utakmica je između ostalog uticala na naše momke da shvate koliko je reprezentacija bitna za razvoj karijere.

Sjajni stručnjak je otkrio i da li je u dosadašnjoj karijeri imao pozive iz NBA lige.

MN Press

Ne. Jedne godine mi je stigla ponuda da idem na nekakav intervju, a ja sam se šalio da ja dajem intervju samo novinarima. Iza mene stoje ime, prezime i rad pa ne znam šta bih imao da objasnim na tom intervjuu. Imao sam priliku one godine kad nisam radio da budem kod prijatelja u Detroitu. Bio sam sa Itudisom, proveli smo tamo 40 dana zajedno, pričali smo na treninzima… Mene je generalni menadžer Detroita Džo Dumars pitao šta bi mi bilo bitno da dođem u NBA? Rekao sam mu da mi je bitno da baš generalni menadžer veruje u mene. Da njemu bude bitno i da mi kaže šta očekuje. A te priče, da ja na razumem NBA zvezde i to… Pa to je smešno – kazao je Željko i istakao da je pitanje da li najjača liga na svetu želi evropske trenere.

Mesina je sedam godina proveo u NBA kao pomoćni trener, bio na mnogo intervjua i niko ga kasnije nije pozvao. A Kvin Snajder koji danas trenira Jutu je bio Mesinin pomoćnik u CSKA i njega su izabrali. Ja bih voleo da bilo ko od mojih kolega dobije priliku da ode u NBA i da pokaže da je to moguće. Blat i Dantoni su Amerikanci. Igor Kokoškov je dobio šansu ali ga nažalost nisu istrpeli. Nadam se da će dobiti priliku ponovo. To bi bilo fantastično.

Priča o Jokiću i NBA nije bacila u senku sjajnu sezonu Vasilija Micića u dresu Anadolu Efesa, krunisanu MVP priznanjem i titulom prvaka Evrope.

Profimedia

Micić igra već nekoliko godina na visokom nivou. Za njega je izuzetno važna bila godina u Žalgirisu, kod Jasikevičijusa, koji je igrao na njegovoj poziciji. Popravio je šut za tri poena i njegova igra je odmah bila na drugom nivou. Unapredio je taj segment, poraslo mu je samopouzdanje i imao je izvanrednu sezonu u Efesu. Zasluženo je bio MVP i čestitam mu na tome, takođe i njegov tim je potpuno zasluženo osvojio Evroligu.

Nije Obradović izbegao ni da se dotakne naslednika u struci, odnosno da prokomentariše naše mlade košarkaške trenere.

Saša Đorđević je imao izvanredne rezultate sa reprezentacijom. Obradović je nažalost imao loš period sa Zvezdom. Mi kao treneri znamo da procenimo kvalitet kolega. Na utakmici tačno primetim koliki je udeo trenera. Mi koji to prepoznajemo možemo da im odamo priznanje. Drago mi je da radim sa mladim terenerima i da im ukazujem na sve što vidim tokom saradnje. Ne želim da delim lekcije, ali sam prve godine posle evropske titule imao ponude iz inostranstva, i uprkos njima sam ostao da bih radio sa Aleksandrom Nikolićem. Radio sam bez plate, ali mi nije bilo žao jer me je Partizan napravio. Mladi treneri greše jer misle da mogu sve sami, ali nije tako, potreban im je neko da ih zaustavi i usmeri. U odnosu sa igračima, navijačima, rukovodstvom, protivnikom… Neophodno je imati autoritet, ali se on ne stiče kažnjavanjem i disciplinskim merama već znanjem. Jedino što trener mora da zna je da uvek ima odgovor na svako pitanje koje mu uputi igrač – kazao je Željko Obradović.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike