Vujošević iskreno o Jokiću: Skauti su mi rekli da je debeo, krivo mi je što ga nismo doveli u KKP

10.06.2021

18:19

0

Legendarni trener analizirao uspeh srpskog igrača u NBA ligi

Vujošević iskreno o Jokiću: Skauti su mi rekli da je debeo, krivo mi je što ga nismo doveli u KKP
Copyright MN Press

Glavna tema u košarkaškim krugovima poslednjih dana je s velikim razlogom Nikola Jokić. O novom MVP NBA lige je pričao i nekadašnji trener Partizana Duško Vujošević, koji je u intervjuu za “indeks.hr” priznao da mu je krivo što ga nije doveo u Humsku, kada je za to možda bilo prilike. Analizirao je i Luku Dončića i pravio paralelu sa nekada najboljim igračima sa ovih prostora.

Pročitajte još

– Šokiran sam, ali i oduševljen što je Nikola dobio takvo priznanje – rekao je Duško Vujošević na početku razgovora za “indeks.hr“.  – NBA liga je u poslednjih 20 godina doživela veliku transformaciju. Kako igračku tako i sistemsku. Ćosić i Dalipagić, koji su u svoje vreme bili najbolji evropski igrači, došli su u NBA kampove, ali odustali su jer je tada to bio velik rizik. Koliko god oni bili dobri, a bili su sjajni i imali su prohodnost u NBA ligi, Amerika ih nije želela. NBA liga je na takve igrače, koji su dolazili iz nekog drugog područja, gledala skeptično i sa potcenjivanjem. U Evropi su ti igrači bili kraljevi, a u Americi bi morali krenuti ispočetka i pitanje je bi li uopšte i dobili šansu.

Prisetio se Vujošević Draženovog dolaska u Portland.

– Baš sam tada bio u San Antoniju. To je bilo strašno. Najbolji igrač Evrope, koji je imao četvorogodišnji ugovor s Realom, u dresu Portlanda je na utakmici protiv San Antonija dobio dva minuta. Međutim, dolaskom Dražena i Divca NBA liga je počela da se menja i rekao bih da su njih dvojica, uz još nekoliko igrača, raskrčila put ostalima i ovo što se danas događa Jokiću ili Dončiću ne bi bilo moguće da nije bilo njih.

Nije se promenila samo NBA liga, već i evropska košarka, takođe.

– Rekao bih da je generalno opao kvalitet ovog sporta. U Evropi su nekada mogla igrati samo dva stranca, a bilo je puno manje profesionalnih klubova i iz Amerike, sa univerziteta su u Evropu stizali samo oni najbolji igrači koji su bili premladi za NBA ligu ili još nisu bili spremni. Ti igrači su napravili ogroman uticaj na evropsku košarku. Doneli su dodatan kvalitet, kako igrački tako i ljudsku. Danas je sve drugačije.

Profimedia.rs

Vujošević priznaje da ni u snu nije mogao da očekuje da će Nikola Jokić i Luka Dončić postati najveće zvezde najjače lige na svetu.

– Da mi je to neko rekao pre nekoliko godina, u čudu bih ga gledao. Nisam mogao ni da sanjam da se nešto tako može dogoditi. Veoma je teško odgonetnuti što se dogodilo i kako je jedan mladi dečak, koji je igrao solidnu košarku u ABA ligi u dresu prosečnog kluba kao što je Mega, za tako kratko vreme postao MVP najjače lige na svetu. To je uspeh za svako poštovanje, ali i dalje smatram treba napraviti ozbiljnu analizu kako se to desilo.

On je pokušao da pojasni kako je izgledao njihov put.

– I Dončić i Jokić su odmah po dolasku u Ameriku imali veliku podršku svojih trenera, što nije bio slučaj s Draženom, Tonijem i nekadašnjim evropskim zvezdama koje su dolazile u NBA. Zatim, košarka u NBA ligi se mnogo promenila. Ne igra se više jaka odbrana, a Jokiću odgovara ta “small ball” igra koja širi igru i gdje njegova lucidnost i košarkaška inteligencija mogu da dođu do izražaja. Pametan je igrač, ima fantastičan šut za svoju visinu i fantastično dobro čita igru. Nije ni Dražen bio brz igrač, ali je takođe imao odličan kontraritam, što mu je davalo veliku prednost u odnosu na protivnike. Oduševljen sam ovim što je Nikola napravio i srećan sam zbog njega, baš kao što bih bio srećan da je to postigao bilo koji igrač iz bivše Jugoslavije.

Dok je radio u Partizanu, Vujošević je imao priliku da se sretne sa Jokićem na domaćim terenima.

– Mogu sad da izmišljam i da petljam, ali biću iskren. Jednostavno, nisam ga video, nisam ga primetio. Znam da su mi ljudi koji su obavljali skautski posao u Partizanu rekli za njega da je debeo i da se ne isplati dovoditi ga. Sad mi je veoma krivo. Taj previd samo govori o slabosti u strukturama Partizana. Dok je nama Jokić bio debeo, Miško Ražnatović ga je prepoznao i odveo u Megu. Užasno mi je žao zbog toga – zaključio je Duško Vujošević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike