Najtrofejniji evropski trener objasnio zbog čega je ljudima u Evroligi rekao da Partizan i Zvezda zaslužuju licencu

10.06.2021

19:33 >> 19:58

0

Autor: Adam Štulić

Obradović: Ne postoji grad koji bi mogao da ponudi evropskoj košarci nešto kao što je Beograd

Najtrofejniji evropski trener objasnio zbog čega je ljudima u Evroligi rekao da Partizan i Zvezda zaslužuju licencu
Copyright MN Press

Godinama unazad navijači, prvo Partizana, a sada i Crvene zvede, nadaju se višegodišnjem ugovoru sa Evroligom, čije rukovodstvo, dosad, nije pokazivalo preveliki interes da napravi korak u tom smeru.

Potez s kojim se nikako ne slaže jedan od najboljih evropskih trenera svih vremena Željko Obradović.

Ono što je meni mnogo važno, a to sam rekao i ljudima ovde, kao i u Evroligi, mislim da dva kluba iz Beograda zaslužuju da budu učesnici elitnog takmičenja i da ne treba da bude važno da li je neko ove godine prvak ili ne. Treba najmanje da dobiju licencu kao što su dobijali neki drugi klubovi na tri godine – kazao je u intervjuu beogradskoj televiziji najtrofejniji kontinentalni strateg i potom takvo mišljenje obrazložio.

MN Press

Potencijal i ono što su ti klubovi dali evropskoj košarci je nešto što je neprocenjivo. I od trenera i od igrača, pre svega njih. Interesovanje ljudi za košarku je fantastično, zamislite da šaljemo sliku svake sedmice, da igra Zvezda u velikoj Areni i da ima od 15 do 20 hiljada navijača, a da naredne nedelje istu sliku pošalje Partizan. Ko to u Evropi ima, koji grad to može da uradi? Imate PAO i Olimpijakos iz Atine, imate u Istanbulu Efes i Fenerbahče, imate u Moskvi CSKA i Himki, koji je bio kakav je bio ove godine. Ne postoji grad koji bi mogao da ponudi evropskoj košarci nešto kao što je Beograd.

Obradović je potom istakao da na pitanje o privatizaciji klubova nije lako dati odgovor.

Uvek se pominju modeli Real Madrida i Barselone, gde su praktično navijači vlasnici klubova. Ali znate kakva je situacija kod nas, gde bi to sve moglo da ode. U ovom trenutku klubovi iz Srbije ne mogu da žive bez pomoći države i sponzora, tako je bilo oduvek. Ne može se očekivati da budžeti Crvene zvezde i Partizana budu na nivou CSKA, Barselone, Reala… To je nemoguće. Ali je moguće da se napravi ono što je oduvek bilo ovde, da se veruje u mlade igrače, i ono što mi, najiskrenije, smeta, pričaću o mom klubu, Partizana, a ništa nemam protiv Zvezde i želim da im čestitam titulu zasluženu, da se okrenu mladim srpskim igračima. To je suština, ako žele da se vrate i budu uspešan klub. I tu nema nikakvih dilema – kazao je Obradović i dodao:

MN Press

Veliki broj stranaca koji dolazi nemaju kvalitet, ono na šta moraju da se oslone naši klubovi, a pričam pre svega o Partizanu, je da se vodi računa o mladim igračima, da oni budu ti koji su bitni i koji će nositi taj tim, uz određeni broj stranaca, i to će da prepoznaju i navijači. Verovatno bi svi videli kako bi to izgledalo kada bi tim bio sastavljen tako da nosioci budu naši mladi igrači. To je proces koji traje. Naravno da treba da postoji ambicija i želja, naravno da bih ja voleo da sutra vidim finale Evrolige između Partizana i Crvene zvezde, bio bih najsrećniji na svetu. Daj bože da doživimo taj trenutak, da vidimo naš klub na Fajnal foru – istakao je Željko Obradović.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike