Sezona lova na Novaka: Zbog čega je sve najbolji na svetu bio na tapetu

23.11.2020

15:33 >> 16:42

0

Autor: Milan Nastić

Prvi reket sveta mnogo puta osporavan u 2020. godini

Sezona lova na Novaka: Zbog čega je sve najbolji na svetu bio na tapetu
Copyright Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Novak Đoković sigurno će zapamtiti 2020. godinu. Osim, što je u većem delu sezone dominirao na teniskim terenima, Nole će je sećati i po tome što je u mnogim stvarima bio osporovan i kritikovan.

Od njegovog stava po pitanju vakcinacije, organizacije Adria tura u doba pandemije, formiranja PTPA organizacije, pandam ATP, kao i njegovog mišljenja da svaki turnir, uključujući i grend slema treba da se igra na dva dobijena seta, što je takođe naišlo na kritiku pre svega njegovih kolega.

Đoković u 2020. godini: Šta je uspeo, gde je kiksirao, a gde je sam sebe pobedio

Krenimo redom, svet je početkom godine zadesila velika pandemija, gde je planeta stala, a sa tim i sport.

Tu je Novak izneo stav protiv vakcine, što je izazavalo velika osporvanja kako kod stručnjaka za virusologiju u Srbiji, tako i širom planete.

– Iznosim svoj istav i ja sam protiv vakcinacije i ne bih želeo da me neko tera da primim kako bih mogao da putujem. Ali, ako to postane obavezno, šta će se onda desiti? Onda ću morati da donesem odluku. Imam sopstveno mišljenje o tome, a da li će se te misli promeniti u nekom trenutku, ne bih znao sada da kažem. Ponavljam, nisam stručnjak, ali želim da imam opciju da izaberem ono što je najbolje za moje telo – pričao je tada Đoković.

Protiv takvog stava odmah se oglasio i Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba, koji je oštro je kritikovao Noletov stav po pitanju vakcina.

– Kao jedan od najvernijih Đokovićevih navijača, voleo bih da sam imao prilike da mu približim značaj i ogroman doprinos imunizacija za zdravlje stanovništva. Sada je kasno, stvorio je pogrešna uverenja i tu više nema pomoći. Majstore, želim ti sve najbolje. Pokušaj ubuduće da izbegavaš direktne odgovore na pitanja u vezi vakcinacija jer imaš ogroman uticaj – poručio je Kon na svom Fejsbuk nalogu.

Đoković o ratu, napadima koje trpi i zašto veruje da mora da bude bolji suprug i otac

Prvi reket sveta se našao i na udara medija širom planete, a britanski “Gardijan” ga je nazvao No-vaxx Đoković.

– Đokovićev stav koji je protiv vakcine može negativno da utiče na širu javnost. Korona je pokazala koliko je opasna i da njegovo mišljenje podstiče na nešto što nije dobro za planetu . On je jedan od najpoznatijih Srba, a suprostavlja se vakcinaciji – ocenio je Gardijan.

MN Press

 

Sledeći događaja gde se našao na meti svetske javnosti bilo je održavanje Adria tura gde su u Beograd došli jedni od najboljih igrača na planeti, poput Dominika Tima, Aleksandra Zvereva, i Grigora Dimitrova.

Dosta je njegovih saigrača smatralo, kao što su Endi Marej i Nik Kirjos da u doba globalne pandemije nije u redu da se organizuje turnir na kojem su prisutni i navijači na tribinama.

Najdalje je otišao Ben Rotenberg, novinar Njujork Tajmsa, inače česti kritičar Novaka Đokovića.

On je smatrao da je neprimereno da se u vreme korone ne održava socijalna distanca, i da je samo nekolicina njih nosilo maske, aludirajući da je Đoković dozvolio takve stvari da se dešavaju na turniru.

Kao što je poznato srpski teniser je zajedno sa Vasekom Pospišlom osnovao novu organizaciju tenisera (PTPA).

Cilj ovog pokreta je ujedinjene svih tenisera u jednu organizaciju kako bi se zaštitila prava samih igrača, pre svih onih koji su slabije rangirani.

Profimedia.rs

 

To je odmah postalo trn u oku ATP organizaciji, a protiv Novaka su se izjasnili dva najveća tenisera uz Srbina, Rafa Nadal i Rodžer Federer.

– To ne znači da mi iz ATP saveta ne pokušavamo da nastavimo da pomažemo tenisere kako bi dobili bolje uslove nego što su sada. Budimo realni, on je sada bolji nego što je bio pre sedam ,ili osam godina. Smatram da u ovom trenutku nije potrebna neka druga asocijacija da bi se to ostvarilo. Ideja PATP nije drugačija, ali pristup jeste – poručio je nedavno Španac.

Novak je osopravan i to što je predložio da se svi turniri, ukljujčujući i grend slemovi igraju na dva dobijena seta, kako bi tenis postao zanimljiviji nekim novim generacijama, koji nemaju strpljenja da toliko dugo prate jedan meč.

On takođe, ističe da je napor veliki kod igrača i da bi na ovaj način imali više vremena da se odmore za novi meč.

Španac, nije za tu promenu, da se na grend slemove igra na dva seta, napominjući da je to deo istorije i da to ima svoju draž.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike