Đoković u 2020. godini: Šta je uspeo, gde je kiksirao, a gde je sam sebe pobedio

23.11.2020

19:30 >> 07:46

0

Autor: Milan Nastić

Po čemu će, što se tiče rezultata, najbolji teniser sveta pamtiti za njega juče završenu sezonu

Đoković u 2020. godini: Šta je uspeo, gde je kiksirao, a gde je sam sebe pobedio
Copyright Profimedia.rs

Ova godina će biti ona koju će svi želeti da što pre zaborave. Naravno, i pored svih problema koji su zadesili celu planetu, počinju da se prave retrospektiva svega onoga što je urađeno u 2020.

Šta reći o Novaku Đokoviću, koji je i pored pandemije, uspeo je da ostvari relativno uspešnu sezonu, mada se stekao utisak da je moglo da bude i bolje.

Pre svega to se misli na US open, gde je svojom greškom diskvalifikovan zbog toga što je lopticom pogodio linijskog sudiju.

Pročitajte još: Novak Đoković o njegovoj najneobičnijoj sezoni

I pored toga, najbolji igrač današnjice, ostvario je neke ciljeve, koje je sebi postavio. Sezonu je završio kao prvi, i to šestu, čime se izjedanačio sa legenadranim Pitom Samprasom, i njegovim idolom iz detinjstva, koji je takođe isto toliko puta bio najbolji na kraju godine.

Da se može nazvati relativno uspešnom pokazuju i brojke. Srpski teniser je sezonu završio sa 41 pobedom i pet poraza.

Osvojio je četiri turnira, Austrlijan open, Dubai, Rim i Sinsinati. Stigao do finala Rolan Garosa i polufinala završnog Mastersa u Londonu. Treba dodati da se zbog koronevirusa ove godine nije igrao Vimbldon.

Profimedia

Kako je i sam rekao bilo je i boljih, ali i gorih sezona, napominjući da je u datim okolnostima zbog koronevirusa uspeo da izvuče svoj maksimum, s obzirom na to i da nisu mogli da se organizuju svi turniri zbog pandemije.

Mogu biti zadovoljan, naravno, bilo je i boljih, ali i gorih sezona. Osvojio sam jedan grend slem, stigao do finala drugog. Pritom, sezonu sam završio kao prvi, ali opet to nije moj gornji limit, moram da pokušam da još više podignem formu za narednu godinu. Naravno, nije vam lako, kad ovako izgubite, ali borio sam se do kraja – zaključio je Đoković.

Kada će početi Australijan open? U igri su tri scenarija

Novakova sezona je počela kao iz snova, već početkom februara je osmi put osvojio Australijan open, i tako stigao do 17 grend slem.

Do prekida tenisa, koji se dogodio u martu osvojio je i Dubai.

Taj niz je nastavljen i posle pauze,kada je krenula američka turneja u avgustu. Osvojio je Sinsinati, i svi su očekivali da će pobednički ritam biti nastavljen i na US openu,ali tada se dogodio peh,koji se retko dešava na teniskim terenima.

Tanjug/AP/Seth Wenig

Inače, to mu je bio prvi poraz u sezoni.

Naime, on je je u osmini finala US opena diskvalifikovan u meču protiv Španca Pabla Karenje Buste, pošto je nehotice lopticom pogodio linijskog sudiju. Stekao se utisak, da se nije dogodio taj maler, da bi bio prvi favorit da u Njujorku osvoji još jedan Slem.

Posle toga je došao Rolan Garos i finale protiv nepobedivog na šljaci, Rafe Nadala,ali Španac je još jednom pokazao zaštoga zovu “kraljem” ove podloge, jer je slobodno se može reći počistio Đokovića.

Zatim, je igrao turnir u Beču,i pobedom nad Bornom Ćorićem u osmini finala,ostvario jedan od ciljeva, a to je da bude prvi na kraju godina na ATP listi.

Nakon tog meča, kao da je došlo do “ispumpavanja”,i naredni duel protiv Italijana Sonege je izgubio, što je bila jedna od najvećih senzacija, jer je Italijan bio 42. igrač na svetu i nikomu nije davao šanse protiv Đokovića.

Zatim, sledi završni Masters u Londonu, gde je zaustavljen u polufinalu od Austrijanca Dominika Tima. Pre toga je u grupi izgubio od Rusa Danila Medvedeva.

Stekao se utisak, kako je sezona odmicala,da je i Novakova forma polako išla silaznom putanjom, što se i mogla očekivati, pogotovo što je ostvario jedan od glavnih ciljeva, a to je da bude prvi na ATP listi na kraju godine.

MN Press

Naravno, ne treba izostaviti da je Novak Đoković sredinom godine u Beogradu organizovao okupljanje vrhunskih tenisera, poput Aleksandra Zvereva, Domnika Tima, Grigora Dimitrova na regionalnoj seriji turnira pod nazivom „Adria tur“ koja je održana u prestonici Srbije i Zadru, a odloženo zbog korone u Sarajevu, Banjaluci i Crnoj Gori.
Inače, turnir koji je bio održan u Dalmaciji, odmah posle Beograda, bio je i poslednji, jer je prvo Dimitrov obelodanio da je pozitivan, a zatim, odmah po dolasku u Srbiji i Novak je potvrdio da je pozitivan.

Đokovićeve brojke u 2020.
pobedio 41 put
izgubio pet puta
osvojio četiri turnira

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike