Đoković o ratu, napadima koje trpi i zašto veruje da mora da bude bolji suprug i otac

13.11.2020

13:56 >> 17:17

0

Autor: D. B.

Najbolji teniser sveta otvoreno o privatnom i sportskom životu

Đoković o ratu, napadima koje trpi i zašto veruje da mora da bude bolji suprug i otac
Copyright Profimedia

Polako, ali sigurno stigosmo do finiša najneobičnije sezone u istoriji tenisa. Ostao je još završni tuniru u Londonu, na kome će Novak Đoković pokušati da se dokopa još jednog trofeja ove sezone.

A uoči skorog starta nadmetanja u londonskoj “O2 areni”, najbolji teniser sveta dao je izuzetno zanimljiv intervju za “Iving standard” u kome je potpuno otovoreno pričao o privatnom živtu, hajci koju protiv njega vode pojednine strukture u svetu tenisa, uz dodatno objašnjenje kada će završiti karijeru.

Kada podvučem crtu na kraju ove sezone ostaće zabeleženo da sam obezbedio prvo mesto na kraju godine i da sam do sada osvojio sam četiri turnira, ali i da sam bio bez poraza neko vreme. Ali, tražim od sebe još više. To što imam mnogo uspeha tokom prethodnih godina mi je i neka vrsta opterećenja. Očekujem od sebe da ispunim sve najvažnije ciljeve – tvrdi Đoković.

Pročitajte još: Sve o ATP finalu u Londonu

O tome kako se nosi sa pritiscima, posebno onim koji nemaju veze sa tenisom, kao što je hajka oko toga što je osnivač novog udruženja igrača, Đoković je Britance podsetio na način, vreme i mesto njegovog odrastanja.

Odrastao sam u zemlji u kojoj je bilo rat, koja je bila pod sankcijama… Mnogo toga mi se dogodilo kada sam bio mlad. I navikao sam na sve to. Otporan sam. Naravno, ne prizivam bilo kome rat ili bilo šta slično, ali jednostavno meni je sve pomoglo da imam deblju kožu, da se tako izrazim. Sve što mi se događalo me tera da dokažem sebi da mogu da uspem sve što zacrtam.

Ne može Novak da sakrije da je njegov život drugačiji nego što je to ranije bio.

Da li treba da se fokusiram samo na tenis? Mislim da je to kod mene više nije moguće. Nisam u delu karijere i života da mogu bilo šta da zanemarim. Ne mogu više da mislim samo na osvajanje trofeja ili kako ću da srušim neki rekord. Moram da vodim računa i o mojoj deci, porodici, ali i drugim stvarima. Razumem da mnogi ljudi imaju drugačije stavove. Poštujem sve koji imaju drugačije mišljenje i to kažu javno. Znam i da me često kritikuju, ali radim ono što mi srce nalaže.

Ubrzo je stiglo i dodatno pojašnjenje ovih reči.

Pokušavam da ostanem svoj u svemu što radim. Pokušavam uvek da podsetim sam sebe da sve što činim mora da pozitivan uticaj, bez obzira da li je reč o tenisu, sportu ili životu u globalu. Naravno da svi pravimo greške. Imam i ja mnogo mana kao i svaki čovek, ali nemam problem da budem iskren i transparentan.

Vratio je film Novak i na dešavanja na US Openu (diskvalifikacija zbog toga što je lopticom pobodio linijskog sudiju), kao i na izgubljeno finale Rolan Garosa.

U Njujorku sam ispao, a da nije bilo problem da li sam forhendom ili bekhendom pogodio mrežu. A u finalu Ronal Garosa? Nemam tu za čim da žalim, jer sam bio nadigran. Niam bio ni blizu da pobedim Nadala, Posle toga nije bilo problema da nastavim dalje.

Jasan je Novak i kada su u pitanju njegovi planovi za skoriju budućnost.

Ne mislim da su mi godine problem. Imam možda u sebi godinu, dve ili tri u kojima ću moći da se borim za osvajanje gren slemova. Naravno, moraću da pravim dobru strategiju što se tiče kalendara. Moraću da pravim plan koje ću turnire da igram, šta su prioritet i kada želim da budem u najboljoj formi.

Motivacija mu ne nedostaje i to ne želi da krije.

Dokle god ima želju da se takmičim, dok sam zdrav i imam podršku porodice igraću. Ne vidim to kao obavezu. Nemam problema sa finansijama ili bilo šta slično. Želim i dalje da uživam i da se nadmećem na najvišem nivou. Ne stavljate mi još datum isteka roka na čelo – našalio se Đoković.

Ipak, jasno je da se Đokovićev kraj karijere bliži. O tome može da posvedoči i rečenica kojom je završio ovaj intervju.

Igram tenis od svoje četvrte godine. Znači manje ili više to je svaki dan tokom proteklih 30 godina. Zato i mislim da mi je lakše da napredujem na teniskom ternu, nego u privatnom životu. Još uvek sam u treningu da budem bolji suprug i otac. U tome sam i dalje mlad – zaključio je Đoković.

Pročitajte više: Kakav je raspored ATP finala i kada će Nole na teren

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike