Otkriveno koja moćna banka stoji iza nove Superlige: Amerikanci su već obezbedili milijarde dolara

19.04.2021

11:35

0

Autor: D. B.

Sada je, valjda, sve jasno

Otkriveno koja moćna banka stoji iza nove Superlige: Amerikanci su već obezbedili milijarde dolara
Copyright Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Ko će finansirati Superligu i ko stoji iza tektonskih poremećaja u evropskom fudbalu koji se dogodio u nedelju uveče?

Odgovor je stigao i verovatno je sada sve mnogo jednostavnije i jasnije. Američka investiciona banka “Džej Pi Morgan Čejs” objavila je da će ona biti ta koja će finansirati kompletan projekat, a spekulacije govore da će to učiniti sa šest milijardi dolara!

Iz ovog američkog giganta odbili su da potvrde koja je suma u pitanju, ali su potvrdili da stoje iza projekta.

Mogu da potvrdim da finansiramo ceo projekat, ali nisam u mogućnosti da dajem dalje komentare u ovom momentu – objasnio su iz PR službe ove investicione banke.

Jasno je da je ovo veliki udar američkog kapitala na Evropu i sport kome su Evropljani jako posvećeni. O tome svedoče i reči Džoela Glejzera, kopredsednika upravnog odbora Mančester junajteda koji je ovaj dan proglasio za početak novog poglavlja u istoriji fudbala.

Tanjug/Gareth Copley/Pool via AP

To što su se najveći klubovi sveta udružili, klubovi koji imaju u sastavu najbolje igrače sveta i što ćemo igrati međusobno tokom sezone, je otvaranje novog poglavlja fudbala u Evropi. Ono donosi takmičenje na stadionima najviše klase, a omogućiće i zaradu – objasnio je Glajzer koji će biti potpredsednik nove lige.

Pročitajte još

Ova nova liga će ličiti na organizaciju sporta u SAD. Neće biti ispadanja ili ulaska u ligu, a vlasnici će moći da imaju predstavu o profitu na koji mogu da računaju. Da je na sceni velika “amerikanizacija fudbala smatra i generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić, a tako nešto konstatuju i gotovo svi mediji na Ostrvu gde objašnjavaju da, na primer, porodica Glajzer, koja je vlasnik Mančester junajteda, ima u NFL klub Tampa Bej od 1995. kada ga je kupila za 192.000.000 dolara. Ova franšiza sada vredi 1.2 milijardi zelenih novčanica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike