Preminuo legendarni fudbaler Zlatko Cico Kranjčar

01.03.2021

09:31 >> 10:07

0

Autor: Milan Nastić

Stigla tužna vest iz Zagreba

Preminuo legendarni fudbaler Zlatko Cico Kranjčar
Copyright Profimedia.rs

Poznati bivši hrvatski fudbaler Zlatko Cico Kranjčar preminuo je danas  u 65. godini u bolnici Merkur u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bio je selektor hravstke reprezentacije i otac je fudbalera Nike Kranjčara.

Cico je rođen 15. novembra 1956. godine u Zagrebu, i smatrao se jednim od najboljih igrača stare Jugoslavije.

Prema prvim informacija, Kranjčar je pre desetak dana primljen u zadarsku bolnicu zbog problema s jetrom, a potom je prebačen u Zagreb, gde je i umro u KB-u Merkur.

Cico Kranjčar je profesionalnu igračku karijeru započeo 1973. u zagrebačkom Dinamu u kojem je igrao do 1983.

Bio je vrhunski napadač i pravi gol majstor, a za Dinamo je odigrao 261 utakmici i postigao 98 golova. Cico je posle toga prešao u bečki Rapid gde je započeo svoju bogatu igraču karijeru. Postao je legenda kluba i u njemu se zadržao do 1990. godine.

Pročitajte još

Za Rapid je odigrao 201 utakmici i postigao 106 golova. Posle toga krenule su avanture u austrijskim klubovima Sent Poltenu i Vienerfeldu.

Igrao je i za repreznetaciju Jugoslavije, gde je nastupao 11 puta i postigao tri pogotka. Takođe, bio je član hravatske selekcije koja je odigrala 1990. godine svoju prvu utakmicu od samostalnosti protiv SAD i bio je kapiten na tom meču. Za njih je odigrao dva puta i postigao jedan gol.

Trenersku karijeru Kranjčar je započeo 1991. godine kao trener Vinerfelda, posle toga tri puta je vodio zagrebački Dinamo, od toga je dva puta bio prvak Hrvatske. Ostaće upamćen po šampionkskoj generaciji “modrih” iz 2002. godine kada je na spektakularan način osvojio prvenstvo.

Bio je trener u dosta klubova, Segest, LASK, Slaven Belupo, Samobor, Al masri, Muru, Marsoniju, Rijeku, Koracija Sesvete, AL Šab, Dunajsku Stradu.

Hrvatsku reprezentaciju je vodio od 2004. do 2006. godine i nastupao je sa njima na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj kada su bili treći u grupi gde su još učestvovali Brazil, Australija i Japan. A, pored “kockastih” bio je još na čelu Irana i Crne Gore.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike