Partizanov doktor jasan: Eriksen je umro na terenu, to treba da se kaže

15.06.2021

13:42 >> 14:02

0

Autor: Adam Štulić

Sead Malićević uverava da su u Humskoj opremljeni i obučeni da reaguju u tim situacijama

Partizanov doktor jasan: Eriksen je umro na terenu, to treba da se kaže
Copyright MN Press

Danski reprezentativac Kristijan Eriksen još je jedna od vodećih tema evropskih i svetskih medija. Iskusni vezista, koji je u subotu uveče vodio dramatičnu bitku za sopstveni život, nalazi se u stabilnom stanju u bolnici u Kopenhagenu, gde se ispituju uzroci prestanka rada srca.

Podsetimo, Eriksen se u finišu prvog poluvremena meča sa Finskom samo srušio na teren, posle čega je usledila višeminutna borba lekarskog tima da ga vrate u život. Srećom, danski reprezentativac je još na terenu došao svesti, ubrzo je stabilizovan, a šta o svemu misli Partizanov doktor Sead Malićević objavljeno je na klupskom sajtu crno-belih.

– Kristijan Eriksen je umro na terenu, to bi trebalo da se kaže. Živ je isključivo zahvaljujući prisebnosti i stručnosti ljudi koji su mu pružili pomoć. Od njegove sportske karijere više nema ništa, ali želim da podvučem dve stvari. Prvo, zahvaljujući pregledima kakve obavljamo na početku priprema i dva puta godišnje, predupređujemo pojavu takvih situacija, mada postoje situacije koje se na ovim pregledima ne mogu videti. Drugo, medicinski tim Partizana je opremljen i obučen da reaguje u tim situacijama, ali se svi nadamo da do njih nikad neće doći.

Jedan od junaka dramatičnih scena na terenu „Parken“ stadiona u Kopenhagenu je i kapiten Danaca Simon Kjer, koji je nesrećnom saigraču prvi pritekao u pomoć.

– Kad god je bila situacija ovakvog tipa na terenu, uvek sam video da je makar jedan od saigrača dovoljno obučen i hrabar da postupi u tim situacijama. Često je prvih nekoliko sekundi najznačajnije. Imamo deju, ali je pitanje koliko je izvodljivo da prođemo svi obuku iz kardio-pulmonalne reanimacije, odnosno spoljašnje masaže srca i korišćenja defibrilatora. To je mašina koja konvertuje rad srca u normalan rad. Kada dođe do fibrilacija, kada srce počne sa potpuno nepravilnim načinom rada, isporukom tog jednog električnog šoka, ponovo dolazi do uspostavljanja normalnog rada srca.

U Humskoj 1 ističu da pomenute uređaje poseduju na stadionu i u Sportskom centru „Zemunelo“.

– Treća mašina ide sa igračima na utakmice i na treninge. Ideja je da se njom, i uopšte procedurom, ne bavi samo dežurni lekar, već da to mogu da rade fizioterapeuti i ostatak medicinskog tima, ali i nemedicinsko osoblje, igrači, svi koji budu raspoloženi i zainteresovani. Imamo ideju da se ta obuka sprovede ove godine.

Virus korona je pod posebnom lupom medicinskog tima „parnog valjka“.

– Ne znamo mnogo o kovidu, zato smo oprezni. Ultrazvučni pregled srca, između ostalog, ima za cilj to. Biohemijskim analizama pokušavamo da otkrijemo i najfinije promene u srčanom mišiću. Analize bi trebalo da pokažu da li je došlo do tromboze malih krvnih sudova u srcu i promena u srčanom mišiću, upravo zato što se plašimo da je kovid možda kod nekoga prošao asimptomatski, ali sa zastrašujućim posledicama.

Partizanov doktor je istakao i da se u Humskoj lekarski pregledi rade rigoroznije nego što predviđa Zakon o sportu.

– Radimo ozbiljne preglede, mnogo ozbiljnije nego što i Zakon o sportu predviđa. U laboratoriji, verovatno najboljoj za medicinu sporta u zemlji, vršimo maksimalni test opterećenja, da utvrdimo kako srce radi tokom maksimalnih napora. Druga značajna stvar, što je više nego što piše u Zakonu o sportu, je ultrazvuk srca. Hoćemo da se uverimo da srčani mišić nijednog od naših sportista nije pretrpeo nikakvu organsku promenu tokom bavljenja sportom – dodao je dr Sead Malićević.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike