„Svaki dan na terenu je srećan dan“

14.11.2020

10:37 >> 17:09

0

Marina Vujović, libero čuvene generacije Crvene zvezde, ponovo igra u Srbiji

„Svaki dan na terenu je srećan dan“
Copyright MN Press

Sećate li se čuvene generacije Crvene zvezde koja je prekinula dugogodišnju dominaciju užičkog Jedinstva u ženskoj odbojci?

Anja Spasojević, Ivana Đerisilo, Maja Ognjenović, Marija Mratinković, Maja Simanić, Ivana Boričić, Slađana Erić, Maja Lakušić, Sanja Hanušić, Marina Vujović… Ovo su samo neke od devojaka koje su u crveno-belom dresu na početku 21. veka pravile velike stvari.

Poslednja u nizu – nosila je drugačiji dres od ostalih, jer je igrala na poziciji libera. Bila je zadužena za prijem servisa, odbranu, ali i dobru atmosferu. Marina Vujović (36) se posle dugačke inostrane karijere vratila u Srbiju i od ovog leta je član Železničara iz Lajkovca. U razgovoru za 24sedam iskusna igračica kaže da i danas na trening odlazi sa istom željom i podjednakim motivom kao na samom početku njenog odbojkaškog putovanja.

Pročitajte još: Napuštala je odbojku, blistala u košarci, na fudbalu su je zvali Žigić, a u pauzi je vodila Rome u školu

– Dva puta sam imala teške povrede i operacije prednjih ukrštenih ligamenata kolena. Od toga se jedna desila baš u pogrešnom trenutku pred učešće na fajnal-foru Lige šampiona… Ove godine sam bila zaražena koronom, bila sam u bolnici sa obostranom upalom pluća i baš mi je bilo teško. Imala sam sreće da naletim na neke ljude koji su mi pomogli. Dva meseca mi je bilo potrebno da se vratim u normalno stanje. Posle svega toga, dolazim na trening i pomislim da je svaki dan kada mogu da izađem na teren i radim ono što volim – srećan dan. Nedavno me pita jedna saigračica da li sam ikad neraspoložena. Zašto bih bila? Igram odbojku i uživam u tome. Kada tako ne bude, više neću igrati, to je sasvim jasno.

Ovog leta je donela odluku da se ponovo oproba u srpskoj odbojci.

– Tako se desilo iz nekih privatnih razloga. Pre svega zbog porodice i dečka, jer mi sad negde nadolazi šta sam sve propustila za 14 godina provedenih van granica naše zemlje. Jedna od opcija je bila Rumunija, koja je moja druga kuća, ali dosta je bilo više inostranstva. Odlučila sam se za Železničar i baš kad sam došla na završni dogovor rekli su mi u klubu da će trener biti Branko Kovačević, tako da mi je to samo bio dodatni motiv da potpišem. To je trener koji radi u reprezentaciji sa Zoranom Terzićem i drago mi je što sarađujem sa njim. U Srbiji završim trening i imam bliske ljude oko sebe, a kad si u inostranstvu onda si često “osuđen” na neke ljude koji su ti kao prijatelji, a ustvari uopšte ne mora da znači da jesu.

MN Press

Ekipa iz Lajkovca posle osam odigranih utakmica ima šest pobeda i dva poraza. Nalazi se na trećem mestu u nacionalnom prvenstvu, a ispred su Ub i TENT.

– Mislim da nas tek čekaju prava iskušenja. Za sada je dobro, uslovi su odlični. Ja sam se malo kasnije priključila, ali zadovoljna sam. Radim svoj posao, nije mi čudno što sam najstarija, jer prosto to nije bitno na terenu. Meni je drago što se više ulaže u našu odbojku… Daju se bolji uslovi igračicama, uspevaju da ih vrate iz inostranstva. Eto i Ub i TENT su ostvarili pobede u evropskom takmičenju i to je pokazatelj nekog napretka.

Marina sada oko sebe ima tinejdžerke koje su tek uplovile u profesionalne vode, pa se rado seti i sebe iz tog perioda.

– Bila sam klinka kad sam došla u Zvezdu. Te godine u crveno-belom dresu su mi ostale u lepom sećanju. Posebno prva titula kojom smo prekinule dominaciju Jedinstva, medijski smo neverovatno bile ispraćene. Sad sam sa Železničarom nedavno igrala protiv Zvezde, pa si mi nadošla sećanja na taj period. Ne zaboravljaju se te godine, definitivno. Bile smo mlade, lepo smo se družile, dobre rezultate pravile…

Posle nekoliko zajedničkih sezona sve te članice zlatne generacije razdvojile su se na različite strane.

Mislim da samo još Maja Ognjenović i ja igramo odbojku. Anja Spasojević ima troje dece, Đerisilo ima dvoje… Društvene mreže nam olakšavaju kontakt. Znam gde su sve, znam da mogu uvek da ih pozovem, tu smo jedna za drugu. Preko leta sednemo nekad na kafu, ali je nemoguće da se sve okupimo. Ta prijateljstva su nešto najvrednije što dobijemo kroz karijeru. Ja sam se i okumila sa Natašom Krsmanović, koja je nekad igrala baš za Jedinstvo. Krstila sam joj dete.

Pročitajte još – Buduće mame za 24sedam: Jedva čekamo da se ortaci rode

Kada se ta čuvena ekipa rasula po svetu, Marina je prvo otišla u Volero iz Ciriha. Posle je igrala za grčki Iraklis, pa onda za čak pet rumunskih klubova.

– Nezahvalna je pozicija libera kad su pronalasci kluba u pitanju… Ja sam svoju srećnu priču pronašla u Rumuniji i prihvatila sam da je to realnost. Imala sam odlične uslove, dobila sam priliku da igram Ligu šampiona, pa finale CEV kupa, osvajala sam trofeje… Zahvalna sam na svemu. Tamo mi je druga kuća, sigurno.

Jedan od klubova u kome je ostavila trag je Alba Blaž. U toj rumunskoj ekipi trenutno igra šest Srpkinja.

– Tako je godinama, jer je trener Darko Zakoč. I onda igračice žele da dođu da rade kvalitetno i da prave odlične rezultate. U tom klubu postoje svi preduslovi za tu.

MN Press

S obzirom na to da u januaru Marina puni 37 godina, sasvim joj je jasno da se bliži kraj njene odbojkaške priče.

– Postoje tu velike dileme, treba doneti odluku kada prekinuti, šta raditi onda. Treba videti oko porodice, sad sam u stabilnoj vezi. Ali nekako ne želim da se opterećujem, neka sve ide svojim tokom. Imala sam koronu, zaglavila žestoko u bolnici, pa videla da ne treba mnogo planirati – zaključila je Marina Vujović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike