"Spremna sam u svakom trenutku da se povučem i mlađima prepustim mesto"

14.04.2021

07:33 >> 07:41

0

Katarina Krpež Šlezak za 24sedam o baražu za SP, novom selektoru, propuštenoj šansi za OI...

"Spremna sam u svakom trenutku da se povučem i mlađima prepustim mesto"
Copyright Promo/ Profimedia

Novo poglavlje rukometašica Srbije počelo je ove nedelje. Na čelu sa Urošem Bregarom, koji je na klupi zamenio Ljubomira Obradovića, reprezentacija će pokušati da ispiše neke uspešnije priče. Nije mnogo prošlo od propuštene istorijske šanse u Đeru da se obezbedi olimpijska viza, rane su i dalje nezalečene, ali devojke već moraju da se okrenu narednim zadacima. Prvi izazov koji je pred njima jeste baraž za Svetsko prvenstvo sa Slovačkom (17. i 21. april).

Kapiten i predvodnik ove generacije Katarina Krpež Šlezak (32) pričala je za 24sedam o novitetima u radu nacionalne selekcije, odlasku starijih igračica iz reprezentacije, duelima sa Slovačkom, trudnoći, detetu, Krimu, ali i o osećaju koji izaziva pomisao na poraze u Đeru.

Nismo to potisnule, niti ćemo ikada moći, ostaće tokom celog života u našim mislima – u emotivnom tonu počinje razgovor Krpež Šlezak. – Žal nikada neće proći, jer je odlazak na Olimpijske igre bio za svaku od nas najveći san. Osećaj gorčine ne može da prođe niti da se zaboravi, nažalost. Ipak, svesne smo da je sve to sport, pa moramo da se okrenemo narednim takmičenjima i izazovima. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo su takođe veoma bitne, tako da Đer moramo da ostavimo sa strane.

Promo/ Profimedia

Sva koncentracija sada je usmerena ka duelima sa Slovačkom. Veoma je bitno za Srbiju da nastavi da bude redovan učesnik najvećih takmičenja.

– Sastajale smo se već sa ovim timom, pobedile smo u kvalifikacijama jedan razlike, ali nismo nešto sjajno odigrale. Ne treba ih potceniti, nisu naivna ekipa. Neće se predati, boriće se do kraja, biće teško, ali smatram da mi treba da prođemo. Imamo odličan sastav i mesto nam je na Svetskom prvenstvo. Imamo neku novu energiju, vidim da su devojke srećne i nasmejane, to je veoma bitno. Novi sistem, drugačiji rad, oseća se svežina…

Od ponedeljka reprezentacija trenira u Sportskom centru u Staroj Pazovi.

– Imamo i teretanu i testiranja, što se ranije nije dešavalo. Mi znamo da bez teretane rukomet ne može da se igra. Tu je kondicioni trener koji će raditi fizičku pripremu sa nama, a Uroš Bregar je tu za taktičke zamisli i sve ostalo što treba. Radimo na svim aspektima. Sa nama je i trener Dragan Markov.

MN Press

Katarina je jedna od članica reprezentacije koja od ranije poznaje slovenačkog stratega.

– Dok sam igrala u Krimu (2012-2014), on je bio pomoćni trener. Mlad je, željan pobeda, ima veliko rukometno znanje, voli disciplinu. Rad, rad i samo rad. Znam da je veliki stručnjak i imam samo pozitivne reči za njega. Sve ono što sam videla u klubu, za sad je tako i ovde otkad smo se okupili. Pa, videćemo za dalje.

Bregar je trenutno i prvi trener slovenačkog Krima. U tom klubu je na golu Jovana Risović, a naredne sezone će igrati i Krpež Šlezak, Lekić, Radosavljević i Cvijić.

– Kada pogledate Rusiju i Mađarsku, vidite da je većina igračica u jednom klubu i to mnogo znači za reprezentaciju. Cele godine se pripremaju zajedno, rade u istom sistemu, drže se iste taktike i onda kada dođu an okupljanje nema velike razlike. Nama je u nacionalnom timu uvek bio problem što smo retko zajedno, a kada se okupimo pred neko prvenstvo imamo samo nekoliko dana da se spremimo. Ne bude dovoljno vremena da se sve uklopimo u neki novi sistem, drugačiji od onog na koji smo navikle u klubovima. Veliki plus za reprezentaciju je kada nekoliko igračica igra u istom klubu, a sigurno će to biti dobro i za selektora.

MN Press

Pre i posle kvalifikacionog turnira u Đeru iskusnije članice nacionalnog tima najavile su moguće povlačenje. Za sada, samo je jedna donela definitivnu odluku. U pitanju je Slađana Pop-Lazić.

– Veći deo ekipe je planirao da se posle kvalifikacija oprosti od dresa Srbije. Ja prva među njima. Ali, imala sam razgovor sa selektorom i predsednicom RSS Milenom Delić, a njihova želja je da i dalje budemo tu da pomognemo. Neki načelni plan je da odlazi jedna po jedna, dve… Oni bi želeli da tako nešto izvedemo. Sa jedne strane kad razmislim, to je sasvim u redu, jer bi bio baš nagli pad da previše nas ode odjednom. Onda bi samo bacili u vatru mlade igračice. Ja sam za sad odložila oproštaj, videćemo za kada, ne planiram još predugo. Za kvalifikacije sam tu sigurno, a za dalje ćemo videti. Pričaću sa selektorom i predsednicom, ako oni budu smatrali da je neka nova mlada igračica spremna za A selekciju, ja ću se rado povući. U svakom trenutku sam spremna da mlađa dođe na moje mesto. Nekada sam ja tako dobila šansu, pa smatram da isto tako neko treba da dobije priliku mojim odlaskom.

Dugo je Katarina deo nacionalnog tima, ali kaže da joj nikada nije bilo teško da igra na dva fronta.

– Rukomet je naš život, ovo radimo jer volimo, ne može da bude naporno. Meni je zapravo čudno kad nema toga na šta sam navikla, kao na primer dok sam bila trudna. Pa onda ne znam kako ne idem na sastanak tima, pa na video, pa na trening. Bude mi previše slobodnog vremena i shvatim da bez svih tih obaveza ne mogu. Jeste teško odvajanje od porodice, putovanja i tako te stvari, ali sa druge strane stvarno uživam baveći se mojom profesijom.

MN Press

Dok je poslednja sezona bila u jeku, slovenački Krim je objavio imena velikih pojačanja za narednu takmičarsku godinu. Katarina napušta ruski Rostov i vraća se u klub za koji je već igrala.

– Sad se u rukometu to mnogo promenilo. Ranije se znalo u maju ili junu sve oko transfera, a sada se već u decembru ili januaru završavaju ugovori. Kada tako rano završiš sve oko naredne sezone, onda na miru možeš da završavaš tekuću godinu. Da li imao klub ili ne, gledaš da na svakoj utakmici i treningu daš maksimum, ništa to ne menja tvoj pristup. Ali, ovako kada si siguran za sledeći angažman, onda si rasterećeniji i opušteniji. Daš sve od sebe da posao u sadašnjem klubu odradiš na najbolji mogući način i tek onda se preseliš na sledeću destinaciju. Nažalost, ja sa ekipom Rostova nisam uspela sve što sam htela, nije baš bila sezona kako sam se nadala. Ali, tu je uvek sledeća, pa će nadam se biti bolje. U Rusiji mi je bilo lepo, u klubu su bili korektni, saigračice super… Međutim, ja sama po sebi nekako se bolje osećam kad sam bliže Srbiji, kada sam na Balkanu meni je sve lakše.

Pročitajte još

Sredinom 2019. godine Katarina je otišla na pauzu jer je zatrudnela. U januaru prošle godine postala je mama male Timee.

– Nije mi bilo teško da se vratim posle toga na teren. Šest nedelja posle porođaja sam počela da treniram i nije bilo problema. Možda samo tokom prve dve nedelje zbog navikavanja na osećaj prilikom trčanja. Teško mi je palo samo to što nisam mogla da se priključim ekipi. Četiri meseca sam bila kod kuće zbog vize. Morala sam sama da radim kondicione treninge, bet rukometa i to veoma dugo. Da sam bila sa ekipom, mnogo brže bih došla u formu. Poslednja sezona je veoma čudna i stvarno se radujem narednoj.

Od trenutka kada je dobila ćerku, mnoge navike je morala da promeni.

– Najdrastičnija je razlika odmaranje, jer sam ranije baš mnogo vremena imala da se spremim psihički za utakmice i treninge. Srećom, tu je muž pa može uvek da odvede ćerku u šetnju, a ja da imam mir da bih se odmorila. Ali, to je svakako količinski mnogo manje nego pre. U početku je bilo nezgodno i teško, a posle uđeš u ritam i sve bude u redu. Dete mi daje energiju i onda zbog nje želim da budem još bolja – zaključila je na kraju razgovora Katarina Krpež Šlezak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike