Avganistanski bokseri ne žele da napuste Srbiju! Plaše se povratka i represije talibanskog režima

06.12.2021

10:53

0

Autor: 24sedam

Mesec dana od završenog SP u boksu, 11 boksera iz Avganistana je još u Srbiji

Avganistanski bokseri ne žele da napuste Srbiju! Plaše se povratka i represije talibanskog režima
20211102npAbasov53 - Copyright MN Press

Avganistanski bokseri koji su učestvovali na SP u boksu u Beogradu još nisu otišli iz naše zemlje, iako je gotovo mesec dana prošlo od poslednih borbi za medalju u Beogradskoj areni.

Čak 11 boksera i dva funkcionera odbijaju da se vrate u svoju zemlju, jer se plaše represije pripadnika talibanskog režima, preneo je AFP. Bokser Hasib Malikzada plaši se za svoju bezbednosti napominje da će ih talibani "ubiti" ako se vrate. On je potvrdio da je već zatvorio svoju teretanu u Kabulu nakon što su talibani zbacili vladu u avgustu.

- Nakon dolaska talibana, nismo mogli da nastavimo sa boksom - rekao je on za AFP.

Pored toga, Vahidulah Hamedi, generalni sekretar bokserske federacije Avganistana, objasnio je da mu je savetovano da se ne vraća u Avganistan.

- Dobio sam previše upozorenja -  rekao je on.

Navodno su talibani izrazili svoje protivljenje postojanju boksa kao sporta kada su vladali Avganistanom u prvom navratu tokom devedesetih. Oni su tada zabranili sve sportove tvrdeći da je "protiv ljudskog dostojanstva“. Još nisu doneli odluku o boksu u zemlji, ali su izjavili da će promovisati sportove kao što je kriket.

Stotine sportista pobeglo je iz zemlje nakon što su talibani preuzeli vlast, ali postoji zabrinutost za one koji su još uvek u zemlji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike