ZOI u Sarajevu 2030! Barselona sprema nešto nezamislivo: Igre istovremeno u četiri države? (VIDEO)

07.10.2021

09:41

0

Španci se pripremaju za istorijsku koorganizaciju najvećeg sportskog događaja

ZOI u Sarajevu 2030! Barselona sprema nešto nezamislivo: Igre istovremeno u četiri države? (VIDEO)
profimedia-0183662016 - Copyright profimedia

Nestvarna vest stiže danas iz komšiluka. Tačno 46 godina nakon Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu čuveni plamen mogao bi da bude upaljen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 2030.

 

 

Ovo je ideja na koju su u svojoj kandidaturi došli u Barseloni, jednom od ozbiljnih kandidata za organizaciju Igara za devet godina.

Prema pisanju portala sportsport.ba, španski grad se uveliko priprema za istorijski događaj jer je ideja da Ige istovremeno budu održane u četiri države istovremeno!

Barselona je već ozvaničila saradnju sa Andorom i Francuskom, a želja je da dođe do dogovora i sa Sarajevom. Prema planu Katalonaca, Barselona bi bila domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, a u ovom gradu igrali bi se dvoranski sportovi poput umetničkog i brzog klizanja, hokeja na ledu i karlinga.

Domaćin takmičenja u alpskim disciplinama bio bi Soldeu u Andori, dok bi Francuzi organizovali ski-skokove, nordijsku kombinaciju, skijaško trčanje i bijatlon.

Tu na red dolazi Sarajevo, odnosno Trebević gde bi trebalo da se održe takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu i to na obnovljenoj stazi iz 1984. godine.

- Grad Sarajevo je dobilo podršku za zajednički nastup Barselone i Sarajeva na Zimskim Olimpijskim Igrama 2030. godine, kao i za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću za potrebe održavanja istih. Naš rad i nastojanja su sve bliži konačnom cilju - prenosi sportsport.ba reči gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

 

 

Bezrezervnu podršku ideji Barselone već su dali Olimpijski komiteti zemalja Centralne i Istočne Evrope na čelu sa predsedniko Andžejom Krasnickim, predsedniko OK Poljske.

Da li će Sarajevo zaista ponovo biti domaćin zvanično će biti poznato najkasnije na 140. kongresu MOK u Mumbaju 2023. godine, a nije isključeno da se sve objavi i godinu dana ranije na 139. kongredu u Pekingu.

Pored Barselone sa koorganizatorima, kandidaturu su istakli Saporo, Solt Lejk Siti i Vankuver.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G. F.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike