Ovaj sport je to zaslužio: Održana Svečana Akademija povodom 100 godina vaterpola u Srbiji

03.10.2021

12:37

0

Autor: M. N.

Svi koji su nešto uradili za reprezentaciju bili su prisutni na toj manifestaciji

Ovaj sport je to zaslužio: Održana Svečana Akademija povodom 100 godina vaterpola u Srbiji
Copyright VSS/Ivica Veselinov

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u subotu je održana Svečana akademija povodom sto godina vaterpola na prostorima Srbije. 

Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine Ivica Dačić, predsednik OKS Božidar Maljković, predstavnici saveza Crne Gore Vladimir Gojković i Radovan Milinić, veliki broj bivših igrača, trenera, sporskih radnika i prijatelja vaterpola.

Na Svečanoj akademiji su o vaterpolo uspesima govorile istinske legende ovog sporta. Đorđe Perišić koji je preneo pozdrave svojih saigrača iz Hrvatske, članova olimpijskog tima iz 1968, Igor Milanović, Dejan Savić i Filip Filipović.

Perišić je govorio o vaterpolo počecima na našim prostorima, zatim razvoju klupskog vaterpola, posebno Partizana i posebno o Olimpijskim igrama u Meksiku. Igor Milanović se osvrnuo na Igre u Los Anđelesu i Seulu i naravno nezaboravnom golu u finalu SP 1986. protiv Italije. 

Dejan Savić je pričao o danima posle sankcija, stvaranju jednog velikog tima pod rukovodstvom Nikole Stamenića kao i selektorskim danima. 

Filip Filipović je obuhvatio period od EP u Beogradu 2006. do osvajanja zlata u Tokiju 2021.

Na kraju se prisutnima obratio i prvi čovek Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić.

- Dok sam pisao večerašnji govor osetio sam tremu kao pred neku bitnu vaterpolo utakmicu – 100 godina od početka vaterpola u Srbiji. Jedan vek. Nema sumnje bitan jubilej sporta koji nam je u tih prvih 100 godina doneo toliko radosti, toliko trofeja i medalja. Nabrajati sve medalje, a ima ih ukupno 94 sa najvećih takmičenja, bia nam oduzelo mnogo vremena. Lako se danas ti podaci pronađu. Da kažem da smo najbolji, najjači i da smo sovojili najviše trofeja istoriji našeg sporta, ne bi bilo možda u redu jer Srbija ima veliki broj trofejnih sportova kojima se ponosi. Šta danas da se kaže? Velika mi čast da se u ovo vreme danas nalizim na ovom mestu ka predsednik Vaterpolo saveza Srbije. Brojne generacije vaterpolista su se takmičile i borile za medalje i trofeje. Vodili su ih takođe vrhunski treneri. Nekada smo bili uspešni, nekada ne. Budimo iskreni imali smo sreću i znanjeda u većini prilika budemo na podijumu namenjenom osvajačima medalja - istakao je Jelenić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike