Ode nam i Duda, samo ja ostadoh: Predsednik OKS Božidar Maljković za 24sedam o velikom Ivkoviću

16.09.2021

12:44 >> 18:34

0

Prijateljstvo dugo skoro pola veka

Ode nam i Duda, samo ja ostadoh: Predsednik OKS Božidar Maljković za 24sedam o velikom Ivkoviću
Copyright Božidar Maljković i Dušan Ivković / MN Press

O Dušanu Dudi Ivkoviću, koji nas je jutros napustio i preselio se u večnost, ekskluzivno za 24sedam govorio je njegov kolega i prijatelj Božidar Maljković.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i naš proslavljeni košarkaški stručnjak delio je čari igre pod obručima i čari života sa Dušanom Ivkovićem gotovo 50 godina, a sa nama je podelio sećanja na ukrštanje životnih puteva sa pokojnim Dudom.

Znamo se od juniorskih dana. Bili smo ljuti rivali, ali uvek korektni, kada je on vodio Radnički, a ja Crvenu zvezdu. Onda je došla 1977. godina i rodili su nam se sinovi Nebojša i Petar. I tada, zajedno sa Conjom Koprivicom iz Čačka i Želimirom Gogićem iz Bora, odlazimo u Sjedinjene Američke Države na studijsko putovanje. Napustili su nas ranije Conja i Želimir, a sada nam ode i Duda. I ostadoh samo ja – tužno konstatuje prvi čovek srpskog olimpijskog sporta.

Jasno je da je tema preteška, kako za nas, tako i za našeg sagovornika, pa pokušavamo da priču okrenemo na košarkašku veličinu preminulog Ivkovića.

– Otišao je jedan iz plejade naših najboljih trenera. Po mom skromnom mišljenju, trenerski posao je lep, trudimo se da sakrijemo koliko je stresan, ali ostavlja tragove. Duda je mnogo uradio ne samo za našu nego i za evropsku košarku, pre svega u Grčkoj i Rusiji.

pročitajte još:

Ivković do poslednjih dana nije prestao da radi, iako je trenersku karijeru zvanično završio pre pet godina.

– Bio je, odnosno jeste, predsednik Udruženja košarkaških trenera. Davao je do kraja pun doprinos edukaciji mladih stručnjaka.

Božidar Maljković, iako pogođen tužnom vešću o odlasku Dušana Ivkovića, ne zaboravlja da ima i onih koji prolaze kroz najveću bol u ovom teškom danu:

– Ostaje velika praznina u njegovom odlasku. Želim da iskoristim priliku da izjavim saučešće njegovoj Neni, mojoj komšinici iz “Šest kaplara”, i deci. Njima je sada najteže.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike