Delfini morali da zapnu, pa stigli do ubedljive pobede nad Japanom! Još dva trijumfa i idemo u Pariz!

05.02.2024

15:13

0

Autor: G. F.

Prva prepreka na putu ka Olimpijskim igrama je uspešno preskočena

Delfini morali da zapnu, pa stigli do ubedljive pobede nad Japanom! Još dva trijumfa i idemo u Pariz!
Nikola Jakišić - Copyright MN Press

Vaterpolisti Srbije savladali su prvu prepreku na Svetskom prvenstvu u Dohi! Posle velike borbe slomljen je otpor reprezentacije Japana i upisana pobeda od 17:10 (4:3, 4:4, 5:1, 4:2).

Nekako po običaju kada se igra sa aktulenim prvakom Azije, viđene su dve izjednačene četvrtine, a onda dominacija Delfina i uvođenje utakmice u mirnu završnicu.

Bila je ovo zapravo neka vrste reprize prethodnih duela Srbije i Japana. Rival se držao u igri pune dve četvrtine i koji minut više, ali je kvalitet došao do izražaja sredinom trećeg dela igre. Menjali su Delfini vrste odbrane, a kada su našli pravi recept razbranio se i Filipović, pa je sve nekako bilo lakše. Kapiten Jakšić je rešavao situacije u napadu, pratili su ga Mandić, Strahinja Rašvić, Ubović, Ranđelović, pa pobeda nije dolazila u pitanje.

Delfini su dobro startovali na Svetskom prvenstvu, slede im dve utakmice u kojima bi pobede garantovale učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, te direktan plasman u četvrtfinale Mundijala.

Naredni meč Delfini igraju u sredu od 15.30, a rival će im biti vaterpolisti Crne Gore, a dva dana kasnije rival će im u isto vreme biti SAD.

BLOG UŽIVO:

Kraj utakmice, pobeda Srbije! Opustili su se malo naši vaterpolisti u završnici što je klažnjeno sa dva brza gola, a čak je i Branislav Mitrović stao na gol da i on "oseti" bazen u Dohi. Jasna je ideja da su oba golmana potrebna za bitke koje tek predstoje, a Mitrović upisuje odbranu u "jedan na jedan" duelu. Posle kornera za Japan još jedna odlična odbrana i brzo plivanje koje donosi igrača više Srbiji. Vučinić pogađa prečku, pa Drašović pogađa prečku, a Lazić konačno smešta loptu u mrežu! I Japanci pogađaju prečku, a Mitrović smiruje napad. Gol Viktora Rašovića sa igračem više na ulasku u poslednji minut utakmice. Još jednom su Delfini sačuvali svoju mrežu, a selektor Stevanović pozvao tajm-aut za poslednji napad na susretu. Nije bilo gola, ali ni pokušaja rivala - 17:10.

28. minut - Posle nove odbrane Filipovića, novi gol Strahinje Rašovića. Odličan je u odbrani njegov brat Viktor, a Ubović nam donosi igrača više. Golman Tanamura uspeva da preseče dodavanje, ali smo opet odlični u odbrani. Jasan faul na Uboviću sudije ne vide, kažu da je naš centar napravio prekršaj. Dobija Japan igrača više, ali nema gola. Bomba Strahinje Rašovića za 15:8.

Kraje treće četvrtine - Nakon novog igrača više nije uspela brza realizacija Srbije, ali je zaustavljen još jedan napad Japana. Jakšić je fauliran, ali su mu dosudili odugovlačenje sa izviešenjem prekršaja. Opet brani odlični Filipović i izborli smo se za novog igrača više. Mandić nas vodi na plus pet - 13:8.

22. minut - Igrač više za Srbije, a selektor Uroš Stevanović zove tajm-aut da "nacrta" akciju za ovaj napad. Pokušali smo brzu realizaciju, ali je sada golman Japana izbio loptu u korner. Nakon toga Ranđelović rešava akcju sa prve stative, ponovo je plus tri (11:8). Šut "iz očaja" pored gola Srbije, ali nema gola ni za Srbiju. Pokušali su Japanci brzim dodavanjem, odlična reakcija Mandića. Krade loptu i odmah se otvara kontra koju Strahinja Rašović pretvara u gol. Traži i selektor Japana tajm-aut, isključen je Strahinja Rašović, a Filipović ponovo odbranio - 12:8!

20. minut - Inaba donosi izjednačenje Japanu, ali Ranđelović sjajno odgovara iz daljine! Majstorksi šut pravo u gornji ćošak gola Japana. Ne ide zonska odbrana Delfinima, ponovo su prešli u presing i to je donelo rezultat. Ponovo kapiten Nikola Jakšić, fantastičan okret i gol! Nova dobra odbrana, pa onda napokon i malo sreće nakon isključenja našeg igrača, Vatanabe je pogodio stativu. Nismo iskoristli napad, a FIlipović je odbranio snažan šut Takate i poslao loptu  u korner. Ali i ovo su momenti u kojima Delfini igraju odličnu odbranu - 10:8.

Kraj druge četvrtine - Brz napad Japana i četverta odbrana Filičpovića, zaustavlja drugu kontru rivala. Kapitenski! Jakšić postiže treći gol na utakmici! Isključen je Petar Jakšić, a Inue je pogodio. Odbranili su se Japanci sa igračem manje i u kontri preko Okave ponovo prišli na samo gol razlike. Mandićev šut je izblokiran, zadni napad imali su Japanci, a Filipović je odbranio. Na poluvremenu je 8:7 za Srbiju.

14. minut - Još jednom prečka, sada posle šuta Strahinje Rašovića. Na drugojs trani isključen je Drašović, ali je Filipović sada odbranio pokušaj sa distance. Ovo su momenti u kojima Japanci rade bolje stvari pred svojim golom, ali nasreću prave faul u napadu. Gol! Mandić posle brze akcije Srbije - 7:5.

11. minut - Sada je prvi napad pripao Delfinima, a Jakšić je pogodio sa distance. Očigledno je da je odbrana zategnuta, donela nam je kontru koju je Jakšić pretvorio u plus tri. Okava je snaćnim šutem probio našu odbranu, a isto je uradio i Takata u sledećem napadu i opet je samo jedan razlike za Srbiju - 6:5.

Kraj prve četvrtine - Nismo iskoristili prvog igrača više zbog takozvanog "ofsajda" iako je Mandić pogodio. Još jednom dobra odbrana i još jednom prečka Srbije. Sada ju je pogodio Lukić. Sačuvali su Delfini mrežu još jednom, imali poslednji napad, izborli igrača više, a Lukić je pogodio za prvo vođstvo Srbije - 4:3.

6. minut - Promenili su naši igrači odbranu i to je donelo prvu odbranu. Posle kornera isključen je Viktor Rašović, a Mandić je "oteo" loptu rivalu. Još jednom je Ubović odlična na mestu centra, pokupio je loptu posle prečke koju je pogodio Strahina Rašović i smestio je u gol. Ponovo su se odbranili Delfini, ali je šut Lukića zaustaio golman Nišimura. Zategli su naši odbranu u ovim trenucima, ali je Lazićću svirana topljena lopta. Kontra Japana nije dala rezultat, Filipovićm je glavom odbranio situaciju "jedan na jedan" -3:3.

3. minut - Prvi napad imali su Japanci, a nakon što je Araki izborio igrača više uspeo je i da pogodi mrežu Srbije. Na drugoj strani Drašović je pogodio prečku, a onda je Takata poslao neodbranjivu bombu za 2:0. Ispaljuje i Mandić projektil i smanjuje prednost rivala, ali Date postiže i treći gol za Japan! Mučimo se u defanzivi, Filipović ne uspeva da zaustavi šuteve Japanaca. Ubović postiže drugi gol za Srbiju - 3:2.

Utakmica je počela! Idemo, Delfini, pravac Pariz!

13.55 - Na početku Šampionata bez iznenađenja. Španija je dobila Jućnu Afriku sa 21:5, Grčka Kinu sa 24:6, Francuska Vrazila sa 16:11, dok je Hrvatska savladala Australiju sa 13:8.

13.52 - Predstavljeni su igrači obe ekipe, čekamo intoniranje državnih himni, a onda i početak Svetskog prvenstva.

12.30 - Traže oprez, nema shvatanja da ćemo lako da pobedimo. Međutim znamo kako igraju, nezgodan su rival i ne smemo da dozvolimo da oni diktiraju ritam. Nama bi pobeda mnogo značila pred naredne duele sa Crnogorcima i Amerikancima preko kojih možemo do olimpijske vize. Posle idemo dalje, Zagreb nas je razbudio, možemo mnogo više od sedmog mesta u Evropi - rekao je za sajt Vaterpolo saveza Srbije kapiten Delfina Nikola Jakšić.

12.20 - Srbija je slavila u svim dosadašnjim susretima sa Japanom, ali se pamte muke iz nekih utakmica.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike