Dan zlatnim slovima upisan u knjige srpskog sporta! Novak slavio u antologijskom finalu, zlatni vaterpolisti i sjajni rukometaši!

29.01.2024

11:35

0

Autor: A. S.

Ovo se ne zaboravlja

Dan zlatnim slovima upisan u knjige srpskog sporta! Novak slavio u antologijskom finalu, zlatni vaterpolisti i sjajni rukometaši!
Vanja Udovičić sa vaterpolistima i rukometašima na balkonu - Copyright MN Press

Srbija se kroz svoju istoriju može pohvaliti da je zemlja sa malim brojem stanovnika, ali velikim brojem šampiona. Godinama medalje sa največih takmičenja donose košarkaši i košarkašice, odbojkašice i odbojkaši, vaterpolisti, uz pojedinačne titule Ivane Španović, Milice Mandić i Novaka Đokovića. Naravno to nije sve, bilo je dana kada je i rukomet bio na visokom nivou, veslanje i borilačke veštine takođe.

A na današnji dan, pre 12 godina, Srbija je uživala u praćenju tri velika finala i dve pobede. Malo ko se može pohvaliti takvim rezultatima.

Bila je nedelja, a Srbija je imala troje finalista, i to u jednom pojedinačnom i dva kolektivna sporta. Tog dana za titulu je na Australijan openu igrao Novak Đoković. U antologijskom finalu je savladao velikog rivala, Rafaela Nadala sa 3:2 u setovima, odnosno 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5.

Potom su vaterpolisti igrali finale Evropskog prvebstva protiv Crne Gore, u holandskom Ajndhovenu i stigli do zlata pobedom rezultatom 9:8.

Šlag na tortu bili su rukometaši. Spektakularno Evropsko prvenstvo održano je u Srbiji, a u finalu je domaćin poražen od Danske sa 21:19.  To srebro imalo je poseban sjaj jer dolazi iz sporta koji dugo nije doneo medalju. Srbija je prethodno finale igrala davne 1986. 

Dan za nezaborav, a bilo je nestvarno i dan kasnije, kada su na desetine hiljada navijača dočekali vaterpoliste i srebrne rukometaše. Pitanje je kada će neka nacija ponoviti uspeh u toj meri. Srbija je tada dostigla vrhunac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike