Srbija sa 11 predstavnika na SP u tekvondou! Jović: Da ne licitiram, verujem da se vraćamo zadovoljni!

30.05.2023

06:55

0

Autor: A. Š.

Sedam takmičarki i četvorica takmičara ima želju da se domogne medalja na planetarnom šampionatu u Bakuu

Srbija sa 11 predstavnika na SP u tekvondou! Jović: Da ne licitiram, verujem da se vraćamo zadovoljni!
Dragan Jović sa reprezentativkama Srbije - Copyright Tekvondo Asocijacija Srbije

U ponedeljak je počelo Svetsko prvenstvo u tekvondou u Bakuu. Srbija ima sedam takmičarki i četvoricu takmičara. Šampionat u Azerbejdžanu okupio je sve najbolje što svet ima, konkurencija je žestoka, a pored medalja, cilj su i značajni bodovi za olimpijsku rang listu.

Jedanaestoro naših predstavnica i predstavnika u Azerbejdžanu ima želju da se domogne medalja.

- Ovo je predolimpijska godina, budžeti su u velikim federacijama utrostručeni, radi se kao i u velikim sportovima na svakom detalju. To pokušavamo i mi, verujem da možemo da se vratimo sa nekom od medalja, da ne licitiram brojevima. Žreb je komplikovan, rano nas čekaju velika iskušenja, ali ako te prepreke savladamo, verujem da se vraćamo zadovoljni - kaže trener nacionalnog tima Dragan Jović.

U utorak će na scenu Nadica Božanić, u kategoriji do 73, Aleksandra Perišić, u kategoriji do 67 kilograma, i Uroš Belanović, u kategoriji do 58 kilograma. Uroša na startu čeka Pakistanac Kan, Aleksandra, osvajačica medalja na poslednjem Evropskom i svetskom prvenstvu, slobodna je na startu kao šesta favoritkinja. I Nadica, koja je postavljena za prvu nositeljku, preskače prvo kolo, u drugom ide na bolju iz meča Indijke Etiše i Kanađanke Nikolson.

Rano bi aktuelna svetska šampionka mogla da se sretne sa Hrvaticom Mateom Jelić, a na njenoj strani žreba su i Li iz Koreje, Britanka Mekgouan i Gorman-Šor iz Sjedinjenih Država.

- Mi nemamo šta da izgubimo, moramo da damo sve od sebe, u nekim kategorijama smo favoriti, u nekima smo poveli mladu ekipu. Bez obzira koji ste po renkingu, morate to da pokažete na tatamiju. Pritisak svakako postoji, ali nosili smo se sa tim i ranije.

Istakao je Jović kako veruje da će se srpski takmičari izboriti i sa teškim žrebom.

- Realno, težak je i njima i nama. Najvažnije je to što smo spremni i, kao i uvek, ciljamo na najveće rezultate. Mi smo na prethodnom Svetskom prvenstvu osvojili pet medalja, zašto to ne bismo ponovili, ili osvojili neku više - kaže Dragan Jović.

U sredu nastupaju Vanja Stanković, svetska šampionka iz 2017. u kategoriji do 49 kilograma, i Mehdi Hodabahši, aktuelni prvak sveta u kategoriji do 87 kilograma. U četvrtak će na scenu Novak Stanić, u kategoriji do 63, i Ana Tepavac, iznad 73 kilograma.

Za vikend će, prvo u subotu, na tatami Stefan Takov u kategoriji do 74 kilograma i Nađa Savković u kategoriji do 62, u nedelju, poslednjeg dana šampionata, nastupa Tijana Bogdanović. Osvajačica dve olimpijske medalje, 2016. i 2021. godine, nastupiće u kategoriji do 53 kilograma.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike