Srpski tekvodno ima svetskog prvaka: Mahdi Hodabaši doneo zlato u Gvadalahari! (GALERIJA)

16.11.2022

11:43

0

Autor: 24sedam

Pored srpskog Iranca medalju osvojila i Aleksandra Perišić

Srpski tekvodno ima svetskog prvaka: Mahdi Hodabaši doneo zlato u Gvadalahari! (GALERIJA)
Mahdi Hodabaši i Dragan Gale Jović - Copyright Foto: Facebook/Dragan Jović

Srpski tekvondo borac Mahdi Hodabaši postao je prvak sveta osvojivši zlatnu medalju  u konkurenciji do 87 kilograma na takmičenju u meksičkom gradu Gvadalahari. 

Hodabaši je bio svojevremeno takmičar Irana, ali se posle venčanja sa Srpkinjom i bivšom tekvondistkinjom Tanjom Tanacković preselio u našu zemlju. Pored Hodabašija srebro je osvojila Aleksandra Perišić u kategoriji do 67 kilograma.

Mahdi se prvo borio sa Uzbekistancem Rafalovičem kojeg je sigurno pobedio sa 6:3, pa 3:2 za veliko finale, drugo u karijeri. U borbi za zlato protivnik je bio Kinez Meng. Bilo je prema očekivanju teško i tvrdo, ali je zlato za Srbiju izboreno sa 1:0, 5:4 za Hodabahšija.

Mahdiju je ovo bila druga medalja za Srbiju na velikim takmičenjima, jer je prošle godine osvojio srebro na Prvenstvu Evrope u Sofiji.

U karijeri je, kao predstavnik Irana bio već jednom svetski šampion, 2015. godine u Čeljabinsku.

Aleksandra Perišić je u kategoriji do 67 kilograma u drugom kolu bila bolja od Portorikanke Roman Tores, a posle velike borbe u osmini finala, savladala i Britanku Vilijams. Protivnica u četvrtfinalu bila joj je Rut Gbagbi iz Obale Slonovače. Druga nositeljka je povela, ali je Aleksandra u nastavku radila sjajno i stigla do velikog uspeha - svetske medalje (0:3, 10:0, 0:0).

Početak polufnalne borbe je reprezentativka Srbije odradila odlično. Povela je protiv Brazilke Milene Titoneli, ali je ova uspela je da dođe do izjednačenja. Perišićeva je, međutim, još jednom pokazala sjajnu psihološku spremu i dobila meč - 5:0, 1:8, 8:0 za drugo srpsko finale večeri.

U borbi za zlato uspešnija je bila Meksikanka Soltero (6:5, 3:5, 3:0), meč je odlučen u poslednjim sekundama, a Aleksandra, učenica Predraga Kovačića, u Srbiju se vraća sa drugim vrednim odličjem osvojenim ove godine. Bila je 'bronzana' na Evropskom prvenstvu u Mančesteru.

Nađa Savković nastupila je u kategoriji do 62 kilograma, u prvom kolu bila je slobodna, u drugom ubedljiva protiv Dijao iz Senegala, ali ju je u osmini finala zaustavila Pauel iz Velike Britanije.

Posle dva dana Svetskog prvenstva u Gvadalahari Srbija je na deobi prvog mesta listi najuspešnijih zemalja učesnica, sa po jednim zlatom i srebrom. Isti učinak ima Kina, a zlatne medalje prva dva dana osvojli su i Meksiko, Južna Koreja i Belgija.

Trećeg dana šampionata u Gvadalahari na borilište će Lazar Dragojević. U kategoriji do 68 kilograma prvi protivnik mu je Lo iz Senegala.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike