Još malo pa pola veka bez Ovensa, unuka američkog roba, koji je iznervirao Hitlera (VIDEO)

31.03.2023

06:49

0

Autor: A. S.

Priznanje za učinjeno dobio je posthumno

Još malo pa pola veka bez Ovensa, unuka američkog roba, koji je iznervirao Hitlera (VIDEO)
Džesi Ovens - Copyright Profimedia

U prošlom veku, dok je sport gradio temelje onome u čemu milioni ljudi danas uživaju, živele su i takmičile se ličnosti koje su i dan-danas mnogima inspiracija. Džesi Ovens je jedna od njih.

Čuveni američki atletičar preminuo je na današnji dan 1980. godine u Tusonu, a ono što je uradio u životu i tokom pojavljivanja na sportskim terenima ostaće zauvek upamćeno.

Kada se danas izgovori ime Džesi Ovens, prva asocijacija mnogima je - jedan od najvećih atletičara u istoriji tog sporta, ali i heroj Olimpijskih igara u Berlinu

Upravo su te igre nešto po čemu će zauvek biti upamćen.

Godine 1936, Ovens je u Berlinu osvojio četiri zlatne medalje - u disciplinama 100 i 200 metara, skoku udalj i štafeti 4x100 metara, i u tom trenutku postavio rekord koji je srušen tek 1984. u Los Anđelesu.

A ono što je dodatno bilo interesantno jeste to da je tim pobedama, po predanju, doslovno doveo do očajanja firera Trećeg rajha Adolfa Hitlera i tako demantovao njegovo verovanje u “superiornost arijevaca nad crncima” pred celim svetom. Hitlera je, navodno, najviše pogodio trijumf Amerikanca u skoku udalj, i to u direktnom nadmetanju sa Nemcem Lucom Longom, pa je napustio stadion i odbio da preda medalju tamnoputom takmičaru. Long je nakon toga dobio upozorenje jer je zagrlio Ovensa, a ta poruka sada je izložena u muzeju u Lajpcigu.

Ali ništa bolje Ovens nije prošao ni u svojoj domovini, gde je predsednik SAD Frenklin Ruzvelt odbio da ga primi u Beloj kući, navodno iz straha od reakcije na jugu zemlje. Na kraju je prijem za legendarnog atletičara upriličen u hotelu, gde je doživeo još jedno poniženje - do sale je morao teretnim liftom, jer je glavni bio rezervisan samo za belce.

 

 

Kako je vreme prolazilo, s promenom sistema menjalo se i ophođenje prema njemu, pa mu je predsednik Džerald Ford 1976. dodelio Predsedničku medalju slobode, a Džordž Buš Stariji ga je 1990. godine posmrtno odlikovao Kongresnom medaljom slobode. 

Ovens je rođen 12. septembra 1913. u Oukvilu, kao unuk crnačkog roba, i pratio ga je težak život. Već sa sedam godina počeo je da radi kako bi pomogao porodici, a paralelno je i trenirao. Po završetku karijere nije znao kako da zaradi, pa je u jednom trenutku proglasio bankrot. Tek posle smrti je priznat kao jedan od najvećih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike