Srbija pobedom završila SP! Orlovi nisu dočekali čudo, olimpijska viza se traži na EP!

23.01.2023

18:35

0

Autor: G. F.

Rukometaši savladali Holandiju

Srbija pobedom završila SP! Orlovi nisu dočekali čudo, olimpijska viza se traži na EP!
Bogdan Radivojević - Copyright Tanjug/AP Photo/Piotr Hawalej

Orlovi se trijumfalno vraćaju kući sa Svetskog prvenstva koje ove godine organizuju Poljska i Švedska. Najbolji srpski rukometaši u poslednjem meču na šampionatu savladali su Holandiju (32:30) posle preokreta, čime su takmičenje okončali na 11. mestu što je najbolji rezultat naše selekcije od SP u Španiji 2013. godine (10. mesto).

Ipak, izabranici Tonija Đirone nisu uspeli da ostvare ono po šta su otišli na planetarni šampionat - mesto u kvalifikacijama za Olimpijke igre u Parizu. Bez njega su ostali zbog slabije gol razlike u odnosu na Sloveniju, pa će Orlovi poslednju priliku za olimpijske kvalifikacije imati na prvenstvu Evrope koje će se narednog januara održati u Nemačkoj.

Male šanse je Srbija imala da se već sada nađe u borbi za olimpijsku vizu. Još pre meča sa Holanđanima Ilić i drugovi znali su da im je neophodna pobeda sa dvocifrenom razlikom, pošto u iznenađenje Katara protiv Hrvatske ni najveći optimisti nisu verovali, a ispostavilo se na kraju i s razlogom.

Sve to kao da je malo demotivisalo Orlove na startu meča, pa samo zahvaljujući sjajnom Dejanu Milosavljevu Holanđani nisu uspeli da odu preko maksimalnih plus četiri, koliko su imali u 10. minutu meča (7:3). Srećom, srpski rukomtaši su se brzo trgli iz letargije, ekspresno uhvatili rezultatski priključak, ali direktan crveni karton Marsenića sredinom prvog poluvremena, kao i veliki broj tehničkih grešaka uticali su na to da na veliki odmor odu sa dva gola zaostatka.

Pauza je Orlovima i te kako prijala. Rastrčali su se u nastavku meča i predvođeni sjajnim Milosavljevićem (devet golova u drugom poluvremenu) ekspresno okrenuli rezultat. Ušao je potom meč u rezultatsku klackalicu, a kada je bilo najpotrebnije rampu je ponovo spustio Milosavljev i sa tri odbrane (11 ukupno), od kojih je jedna bila posle šuta iz sedmerca, utabao je Srbiji put ka pobedi.

SRBIJA: Cupara (jedna odbrana, sedmerac), Vorkapić 2, Borzaš 1, Abutović, Radivojević 2, N. Ilić 4 (3), Pešmalbek 5, V. Ilić 1 (1), Kukić 1, Popović, Marsenić 1, Orbović 3, Milosavljević 9, Dodić 1, Đorđić 1, Milosavljev (11 odbrana, sedmerac).

HOLANDIJA: Ravensbergen 1 (četiri odbrane), Stavast 4, Ten Velde 3 (1), Šonaker, Kojman 1, Slojters 1, Stejns 3, Benganem 1, Šagen 2, N. Verstajnen, Adams, Bumhojver 1, Smits 6 (2), Jansen, Bajens 7, A. Verstajnen (četiri odbrane)

BLOG UŽIVO:

DRUGO POLUVREME

60. MINUT - KRAJ! Srbija je pobedila Holandiju 32:30.

59. MINUT - Prokockali smo napad na plus dva, srećom i Holanđani greše. Do kraja je nešto manje od dva minuta. U poslednjih 60 sekundi meča ulazimo s vođstvom 31:29.

Tanjug/AP Photo/Piotr Hawalej
 

57. MINUT - Razbranio se Milosavljev u najvažnijem trenutku, "skinuo" je dva zicera, Srbija u 57. minutu dolazi do dva gola prednosti. Milosavljev brani i sedmerac Holanđanima, Srbija je pred pobedom - 31:29.

54. MINUT - Razigrao se sjajni Milosavljević u drugom poluvremenu, malo nas je i sreća pogledala. Na ulasku u 55. minut Srbija ulazi sa plus jedan. Đerona traži tajm aut.

51. MINUT - Imali smo napad na plus jedan, Đorđić je pogodio stativu posle čega Holanđani poravnavaju rezultat - 28:28.

47. MINUT - Sjano su Orlovi iskoristili brojčanu prednost, sada oni prave seriju 3:0 i vode, ali samo na kratko pošto je Velde poravnao golom sa krila - 26:26.

Tanjug/AP Photo/Piotr Hawalej
 

45. MINUT - Dve greške i Holanđani ekspresno prave mini seriju 3:0. Prekida je Pešmalbek, Holandija vodi 25:24, 15. minuta pre kraja. Orlovi imaju igrača više u narednih 120 sekundi. 

42. MINUT - Igra se gol za gol poslednjih nekoliko minuta, na isteku 42. rezultat je nerešen - 22:22.

39. MINUT - Veliku priliku su propustili Orlovi. Imali su na plus jedan igrača više i izgrađenu akciju za Ilića, koji je posle šuta sa levog krila pogodio stativu. Holanđani to odmah kažnjavaju, postižu dva gola i vraćaju prednost na svoju stranu - 20:19.

35. MINUT - Prvi put na meču Srbija vodi. Dodić je postigao gol u napadu sa igračem više - 19:18.

Tanjug/AP Photo/Piotr Hawalej
 

32. MINUT - Milosavljević postiže dva gola sa devet metara, Srbija je ponovo izjednačila - 17:17.

PRVO POLUVREME

30. MINUT - Na kraju prvog poluvremena Holandija vodi 17:15. Uspeli su srpski rukometaši da izjednače, ali su potom za 30-ak sekundi primili dva gola i na pauzu odlaze sa dva gola zaostatka!

27. MINUT - Ponovo srpski rukometaši ulaze u bespotrebne greške, što Holanđani koriste da u finišu prvog poluvremena još jednom dođu do dva gola prednosti - 15:13.

Tanjug/AP Photo/Piotr Hawalej
 

24. MINUT - Imali su Orlovi malo sreće, pošto su Holanđani na plus dva, posle izgrađenog napada sa levog krila pogodili stativu. Ilić nas sa dva gola sa sedam metara ostavlja na minus jedan, a potom Pešmalbek koristi igrača više za izjednačenje - 12:12.

20. MINUT - Utakmica je završena za Marsenića! Posle pregleda video snimka, sudije su mu pokazale direktan crveni karton. Holanđani ekspresno koriste igrača više i postižu gol sa krila - 11:9.

18. MINUT - Konačno Srbija prilazi na gol zaostatka. Posle dva promašena napada, Orlovi koriste igrača više da smanje zaostatak na 9:8.

16. MINUT - Milosavljev je za 14. minuta zabeležio već šest uspešnih intervencija. Propustili su Orlovi napad na minus dva, Holanđani su imali još jedan sedmerac, ali je ovoga puta Cupara odbranio. Srbija će dva minuta imati igrača manje, što Holanđani koriste pogotkom koji je dao njihov golman na praznu mrežu - 9:6.

Tanjug/AP Photo/Piotr Hawalej
 

13. MINUT - Imali su Holanđani dva napada na plus četiri. Jednom je zicer skinuo Milosavljev, drugi put je našu mrežu sačuvala stativa. Pešmalbek i Kukić to kažnjavaju i vraćaju Orlove na dva gola zaostatka - 7:5.

10. MINUT - Previše grešaka Orlova u fazi napada. Isključivo zahvaljujući maestralnom Dejanu Milosavljevu Srbija posle 10 minuta igre gubi "samo" 7:3. Đerona mora da traži tajm aut.

8. MINUT - Sa dva gola iz sedmeraca Holanđani dolaze prvi put na meču do tri gola prednosti - 6:3.

Tanjug/AP Photo/Piotr Hawalej
 

5. MINUT - Loš početak Orlova, koji nije kažnjen zahvaljujući Milosavljevu. Skinuo je srpski golman još jedan zicer Holanđanima, koji su potom promašili i sedmerac (prečka). Obrović i Pešmalbek postižu golove za Orlove, koji posle pet minuta igre gube 4:2.

2. MINUT - Ekspresno Holanđani dolaze do 2:0, posle golova postignutih iz grešaka Orlova.

1. MINUT - Meč je otvoren fantastičnom odbranom Milosavljeva.

- Selektor Toni Đerona naglasio je da su igrači veoma umorni, ali da to u ovom meču ne sme da se vidi.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike