"Hrvat, Šiptar, balija" nije govor mržnje: Oglasilo se tužilaštvo povodom skandaloznog transparenta

08.02.2022

14:38

0

Ispitan je slučaj, ali nema elemenata krivičnog dela, već samo prekršaja

"Hrvat, Šiptar, balija" nije govor mržnje: Oglasilo se tužilaštvo povodom skandaloznog transparenta
20220125ivZvezdaMarsej39 - Copyright MN Press

Svet sporta i dalje se oporavlja od skandaloznog ponašanja grupe pristalica Crvene zvezde, koji su istakli uvredljiv transparent protiv novog trenera vaterpolo kluba, Mirka Vičevića.

Legenda jugoslovenskog vaterpola dočekan je na prvoj domaćoj utakmici uz transparent: "Šiptar, Hrvat, balija nisu moja bratija". 

Organizovane pristalice Zvezde protive se da klub vodi član crnogorskog DPS-a, koji je još hrvatske nacionalnosti, što je izazvalo sumnje da je možda reč o krivičnom delu širenja nacionalne, rasne i verske mržnje. VSS  Tim povodom se oglasilo i Više javno tužilaštvo.

Povodom interesovanja javnosti, u vezi sa događajem na vaterpolo utakmici Crvena zvezda - Šabac, Više javno tužilaštvo u Beogradu daje sledeće saopštenje:

- O navedenom događaju obavešten je dežurni zamenik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji je smatrao da se u radnjama učesnika događaja nisu stekli elementi krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, već da isticanje transparenta sa natpisom "Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija" može da predstavlja kršenje Zakona o javnom redu i miru.

- Imajući u vidu da je u konkretnom slučaju moglo da bude učinjeno protivpravno delo kojim se na javnom mestu ugrožava ili narušava javni red i mir, stvara uznemirenje ili ugrožava sigurnost građana, ometa kretanje građana na javnim mestima ili ostvarivanje njihovih prava i sloboda, vređa moral i ugrožava opšta sigurnost imovine, tužilaštvo smatra da su se u radnjama lica koja su istakla transparent, eventualno stekli elementi prekršaja protiv javnog reda i mira, zbog čega je dežurni zamenik javnog tužioca uputio policiju na konsultaciju sa dežurnim sudijom Prekršajnog suda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike