Zvezda veruje Crnogorcima! Crveno-beli imaju trenere iz "drugog oka" u tri od pet najpopularnijih sportova!

04.02.2022

19:20

0

Na sportskim borilištima su bili rivali, sada svoje znanje dele sa decom u crveno-belom

Zvezda veruje Crnogorcima! Crveno-beli imaju trenere iz "drugog oka" u tri od pet najpopularnijih sportova!
20210613ivRadonjic5 - Copyright MN Press

Ima neka zanimljiva veza između Crne Gore i Crvene zvezde. Posebno od početka 2022. godine.

U tri trofejna srpska sporta - vaterpolu, košarci i rukometu, na "crveno-beloj" klupi sede tri crnogorska stručnjaka.

Posle Dejana Radonjića, koji je postao sinonim za KK Crvena zvezda, sada su istim putem krenuli i vaterpolo i rukometni klub.

Od ovog januara na klupi vaterpolista sedi Kotoranin Mirko Vičević, dok rukometaše vodi Cetinjanin Ratko Đurković. Nema sumnje da, ako budu na nivou onoga što postiže Radonjić sa košarkašima, i Mirko i Ratko imaju šanse da se na duže staze uhlebe među crveno-belima.

Nije neuobičajeno da bivši asovi sednu na klupu nekog kluba, ali to kod pomenute trojice nije slučaj. Zanimljivo je da nijedan od njih nikada nije zaigrao za Crvenu zvezdu.

Stariji zaljubljenici u sport sigurno se sećaju Vičevića i Đurkovića, ali za one mlađe podsetnik na njihova umeća i dostignuća od igračkih do trenerskih dana.

MN Press
 

Ratko Đurković

MN Press
 

Rođen: 9. februar 1975. godine
Mesto rođenja: Cetinje
Nacionalnost: Crna Gora
U Zvezdi: Od 19. januara 2022. godine.

Ratko Đurković, koji je od 19. januara trener crveno-belih rukometaša, igrao je za Lovćen, Metaloplastiku, Sintelon, Partizan, Bidasou, Pik Seged i Bosnu, te za reprezentacije Srbije i Crne Gore i samostalne Crne Gore. Kao reprezentativac zajedničke države igrao je na sedam velikih prvenstava i ima bronzu sa Svetskog prvenstva 2001. godine, te jedno učešće na Evropskom prvenstvu sa nacionalnim timom Crne Gore. Na trenersku klupu seo je 2010. godine i vodi Lovćen, a onda započeo i internacionalnu karijeru. Vodio je Pelister, Komlo sport, Borac iz Banja Luke, Orohazi, Al Kurain i sada Crvenu zvezdu.

Samo dan ranije Đurkovića vaterpolistima Zvezde predstavljen je Vičević kao novi trener vaterpolista.

MN Press
 

Mirko Vičević

MN Press
 

Rođen: 30. jun 1968. godine
Mesto rođenja: Kotor
Nacionalnost: Crna Gora
U Zvezdi: Od 18. januara 2022. godine.

Mirkova priča je nešto drugačija, a u karijeru mu se dobrano uplela politika početkom nesrećnih devedesetih godina prošlog veka. Vičevići su kotorska familija hrvatske nacionalnosti i to u SFRJ nije predstavljalo nikakav problem. Muke su nastale kada je 1991. godine na Evropsko prvenstvo Jugoslavija otišla bez hrvatskih vaterpolista jer se tamošnji savez razišao sa jugoslovenskim. Vičević je tada ostao deo Jugoslavije, osvojio titulu prvaka Evrope, ali i odmah ostao bez posla u tadašnjem klubu jadranu iz Splita. Odlukom da ostane "delfin" odredio je sebi put ka daljim nastupima za reprezentaciju SCG, a zatim i samostalne Crne Gore, čiji je i prvi kapiten u istoriji!

Kao igrač je pored reprezentacija igrao za brojne klubove iz Španije, Italije i Hrvatske. Trenersku karijeru počeo je Vaterpolo akademiji Cattaro u Kotoru, a crnogorsku juniorsku reprezentaciju (do 17 godina) doveo je do zlata na EP 2013. godine.

O Dejanu Radonjiću se uglavnom sve zna. Na klupu Zvezde prvi put je seo 2013. godine i u klubu proveo pune četiri, da bise 2020. vratio na Mali Kalemegdan.

Dejan Radonjić

MN Press
 

Rođen: 2. februara 1970. godine
Mesto rođenja: Titograd (Podgorica)
Nacionalnost: Crna Gora
U Zvezdi: Od 2013. do 2017.godine, pa od 2020. godine do danas.

Iako rođeni Podgoričanin (Titograđanin u to vreme) igračku karijeru počeo je u Lovćenu. Nosio je i dresove Budućnosti, Profikolora, FMP i Vojvodine. Osvojio je tri prvenstva i jedan Kup u Jugoslaviji.

Budućnost mu je bila  prvi trenerski angažman (2005 - 2013), a između dva mandata u crveno-belom dve godine je sedeo na klupi minhenskog Bajerna. Ima četiri trofeja u ABA ligi, sedam titula prvaka Crne Gore, četiri titule prvaka Srbije, dve titule prvaka Nemačke, šest kupova u Crnoj Gori i četiri u Srbiji. U 2014. i 2015. godini izabran je za najboljeg trenera ABA lige.

Tri Crnogorca na istom zadatku, ruku na srce, sa različitih polaznih pozicija. Radonjić uhodan i ustaljen, a Đurković i Vičević kao novajlije pred kojima nije nimalo jednostavan zadatak. Biće tu posla i posla da se Zvezda domogne vrha i u ova dva sporta.

Ali, nije nemoguće. Možda je rešenje baš u toj nekoj čudnoj vezi između crveno-belih i stručnjaka iz Crne Gore.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike