Damir i Zoran su najbolji strelci u 2021! Zalet za Pariz je već uhvaćen

26.01.2022

15:27

0

Autor: 24sedam

Streljački savez Srbije svečano stavio tačku na veoma uspešnu godinu

Damir i Zoran su najbolji strelci u 2021! Zalet za Pariz je već uhvaćen
www.serbianshooting.rs

Streljački savez Srbije može da bude ponosan na rezultate postignute u 2021. godini, a najsjajniji biseri prošle godine bile su dve olimpijske medalje - srebro Damira Mikeca i bronza Milenka Sebića.

Na tradicionalnoj svečanosti dodeljena su priznanja najuspešnijim pojedincima i klubovima u minuloj godini.

Za najboljeg strelca proglašen je Damir Mikec, a najbolja takmičarka je Zorana Arunović. Priznanje za najboljeg trenera otišlo je u ruke Gorana Mikeca, a prvo mesto u rangiranju najboljih klubova osvojio je kragujevački "Čika Mata“.

Svečanost je otvorio Nikola Marić, potpredsednik Streljačkog saveza Srbije, koji je podsetio na rezultate u minuloj godini.

- Naši strelci su na velikim međunarodnim takmičenjima prošle godine osvojili 28 zlatnih, 22 srebrne i 20 bronzanih medalja. Sedmoro naših sportista se kvalifikovalo za Olimpijske igre, na kojima su izborili četiri plasmana u finala i dve medalje. Međutim, sem na takmičarskom, dobri rezultati su ostvareni i na organizacionom planu, pre svega po pitanju infrastrukture. Sa državnim institucijama intenzivno radimo na projektu renoviranja strelišta "Careva ćuprija" , a očekujemo da Savez uskoro dobiti i prostor u okviru trenažnog centra Zavoda za sport i medicinu sporta, čija se izgradnja bliži kraju - kazao je Marić.

Damir Mikec je osmi put zaredom izabran za najboljeg strelca godine u Srbiji. Minule godine je, pored olimpijskog srebra vazdušnim pištoljem, osvojio i dva srebra na Evropskom prvenstvu i dve medalje istog sjaja na Svetskom kupu. Godinu je završio na prvom mestu evropske i na drugoj poziciji svetske rang liste za vazdušni pištolj.

- Minula godina mi je svakako najuspešnija u karijeri. Naravno, mora tako da bude kada sam osvojio olimpijsku medalju. Presrećan sam postignutim, prezadovoljan što sam ponovo izabran za najboljeg u tako uspešnoj organizaciji sa bogatom tradicijom, kakva je Streljački savez Srbije. Prošla godina mi je bila najuspešnija do sada, ali ne želim da tako i ostane. Nemam mnogo vremena za odmor, za opuštanje, jer naredne Olimpijske igre su već 2024. U svakom olimpijskom ciklusu je teže nego u prethodnom izboriti olimpijsku vizu i veći je izazov plasirati se na najveću svetsku smotru. Prvu šansu za kvotu za Pariz imaću na Svetskom prvenstvu na jesen. Neće biti lako, tada će na raspolaganju biti samo četiri kvote, ali moj cilj je da što pre dođem do olimpijske ulaznice - kazao je Mikec.

Zorana Arunović je 2021. u miks paru vazdušnim pištoljem sa Damirom Mikecom osvojila evropsko srebro i četvrto mesto na Olimpijskim igrama. Od rezultata se izdvajaju i ekipna bronza vazdušnim pištoljem na Evropskom prvenstvu, deveto mesto malokalibarskim pištoljem na Olimpijskim igrama.

- Prošle godine sam ostvarila nekoliko visokih plasmana i osvajala medalje na velikim takmičenjima. Ipak, 2021. je mogla da bude i bolja za mene. Međutim, treba imati u vidu da sam se suočavala sa različitim preprekama, bilo je nekih stvari koje mi nisu išle na ruku i to se odrazilo na rezultate. Nadam se da me loša sreće neće pratiti i u 2022, da će tih prepreka biti manje. Za sada mi je prvi cilj da što pre na velikom takmičenju isprobam nova pravila. Prva dva Gran pri turnira na kojima se gađalo po novim pravilima sam zbog bolesti propustila, zato sa nestrpljenjem čekam Svetski kup u Kairu u februaru - poručila je Arunovićeva.

Najbolji trener Srbije Goran Mikec se, kao i njegov brat i učenik Damir, već okrenuo Parizu:

- Ukoliko želimo da nastavimo sa uspesima, moramo da uvedemo novine u radu, da napravimo novi model treninga, priprema, kako zbog toga što su od 1. januara na snazi nova pravila, tako i zato što je konkurencija sve jača. Zato nam je, odmah posle olimpijske bronze, jedan od glavnih zadataka bio da promenimo i unapredimo sistem rada koji bi Damira zadržao u evropskom i svetskom vrhu - kazao je stariji brat Mikec.

BONUS VIDEO:

Arena

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti