Skokovi u tišini! Četiri skakaonice slave jubilej bez navijača

29.12.2021

08:24

0

Autor: 24sedam

Tradicionalna turneja na programu je 70. put, a nagrade nikad nisu bile veće

Skokovi u tišini! Četiri skakaonice slave jubilej bez navijača
Četiri skakaonice - Copyright Profimedia

Najsigurniji znak na svetu da stiže Nova godina je čuveno takmičenje u ski-skokovima.

Turneja "Četiri skakaonice" počinje danas u Oberstdorfu, jubilarni 70. put. Ovo slavljeničko izdanje, nažalost, neće moći uživo da isprate navijači, jer su nemačke i austrijske vlasti donele odluku da publici ne bude omogućeno prisustvo takmičenju.

Možda neće biti onog čuvenog žamora, kolektivnog mahanja zastavicama, te onih zvona tako karakterističnih za navijače na ski-skokovima, ali će uzbuđenja biti zasigurno.

Posebno među samim takmičarima, koji će se boriti za najveće nagrade u dugoj istoriji Novogodišnje turneje. Nagradni fond od 400.000 švajcarskih franaka svakako će biti dodatni motiv za što bolji plasmana svakome od skakača.

Kao što rekosmo na početku teksta, "žurka" počinje u Oberstdorfu. Vrata spektakla otvaraju se u 16.30, a već prvog dana 2022. godine ekipa će u borbu za bodove u Garmišpartenkirhenu. Skakači su već odradili kvalifikacije u Oberstdorfu, a najbolju startnu poziciju zauzeo je Japanac Rjoju Kobajaši. Zanimljivo je da je u ovom veku pobednik Oberstdorfa najveći favorit za osvajanje Zlatnog Orla.

Sledi selidba u Austriju, gde će 4. januara skakači pokazati svoje umeće u Insbruku, da bi dva dana kasnije zatvorili turneju, po tradiciji u Bišofshofenu.

Ako ste pasionirani ljubitelj ski-skokova, onda već znate sve, a ako će vam 70. turneja "Četiri skakaonice" biti prva koju ćete gledati u životu, onda ćemo vam reći da je u Oberstdorfu najdalje u istoriji, 2003. godine, skočio Sigurd Petersen (143,5 metara). U Garmišu je najbolji u istoriji David Kubacki, skokom od 144 metra prošle godine, a u Insbruku Mihael Hajbok, koji je skočio 138 metara pre šest godina.

Najduži skok u istoriji na skakaonici u Bišofshofenu u vlasništvu je već pomenutog Kubackog, koji je 2019. godine aterirao na 145 metara.

Raspored gradova domaćina menjan je samo šest puta u istoriji. Prvi put 1953. godine, kada je Garmiš bio prvi a Oberstdorf drugi domaćin, zatim u sezonama 1956/57, 1961/62 i 1962/63, kada je Insbruk bio drugi, a Garmiš treći. Desilo se jednom (1971/72) i da Insbruk bude prvi domaćin, a Oberstdorf treći, a najveći presedan u istoriji zabeležen je u sezoni 2007/08, kada je, zbog užasnih vremenski uslova, skakanje iz Insbruka premešteno u Bišofshofen.

Šta da vam kažemo. Počinju "Četiri skakonice". Zavalite se u fotelje i uživajte. Sada više nema dileme - stiže nam Nova godina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike