Poziv iz Zvezde, reprezentacija, pa legenda Olimpijakosa: Đorđević ekskluzivno za 24sedam na rođendan otkrio baš sve o sebi

04.08.2021

13:26 >> 13:39

0

Nekadašnji reprezentativac o svom fudbalskom, nimalo lakom putu

Poziv iz Zvezde, reprezentacija, pa legenda Olimpijakosa: Đorđević ekskluzivno za 24sedam na rođendan otkrio baš sve o sebi
Copyright Predrag Đorđević, MN Press

Na današnji dan rođen je Predrag Đorđević, naš nekadašnji fudbalski reprezentativac i legenda kluba iz Pireja. Čak 12 godina je prošlo od kada je završio svoju impresivnu karijeru, a kako je rekao u ekskluzivnom intervjuu za 24sedam, na početku nije bio svestan svog talenta i nije slutio da će sa Olimpijakosom osvojiti 12 prvenstvenih titula što je uz pet trofeja Kupa Grčke, dovoljno da se svrsta među legende kluba.

– Kao dečak, od jutra do mraka sam bio sa jednom loptom na ulici i igrao. Malo ozbiljnije počeo sam da treniram od devete godine u FK Budućnost iz Resnika, mog rodnog mesta. A onda je usledio poziv iz Crvene zvezde. Dečija želja i taj poziv, teško je opisati taj osećaj – započeo je Đorđević priču o svom životnom putu.

Kao i svi klinci tada navijao je za Zvezdu i velika mu je želja i san bio da obuče crveno-beli dres. I pored neospornog talenta, trener Milan Živadinović nije Đorđeviću davao veću minutažu u Zvezdi, ali je to kasnije ispravio pozivom u reprezentaciju.

– Iako smatram da sam zaslužio veću minutažu, ne mogu da krivim trenera Živadinovića. Možda ja u to vreme nisam bio dovoljno spreman. Iz Zvezde sam otišao kada je Živadinović bio trener, da bi me posle nekoliko godina kao selektor pozvao u reprezentaciju sa kojom sam debitovao u Nišu.

Predrag Đorđević, MN Press

Iz ovoga je izvukao pouku da treba biti strpljiv jer nikad ne znamo i nismo svesni gde i kada putevi mogu ponovo da nam se spoje. To je bitno za mlade igrače da imaju na umu.

U “zlatnoj generaciji” Zvezde nije imao priliku da pokaže svoj talenat i potencijal, pa je jedna od boljih odluka bila da ode na pozajmicu u Spartak na inicijativu Ljupka Petrovića. Vec sledeće godine odlazi u inostranstvo u treću ligu Grčke.

– To su bile teške godine u našoj zemlji. Pošto sam imao veliku želju da igram, jedino rešenje bio je odlazak u inostranstvo, pošto Zvezda nije bila raspoložena za dalju pozajmicu. Pojavio se tada trećeligaš iz Grčke i odluka je bila što se kaže: “da krenem od nule, pa da vidimo dokle možemo da guramo”.

Tada nije bila laka odluka da sa 20 godina odem u inostranstvo. U Panilijakosu sam bio prihvaćen odlično od strane saigrača, ali i od predsednika Sakisa Stavropulosa. Sa velikim ambicijama kluba i uz želju i rad za tri godine već smo bili prvoligaši i jurili Evropu – dodao je Đorđević.

Još jedan san mu se ispunio 1996. godine kada je prešao u Olimpijakos kod trenera Dušana Bajevića, koji ga je kao i saigrači, odlično prihvatio.

Poklopile su se kockice, tada je počeo neverovatan uspeh kluba kako u grčkom prvenstvu tako i na evropskoj sceni.

 

– Za mene i klub jedna od najvažnijih titula bila je prva po dolasku u Olimpijakos i prekid negativne serije od deset godina bez titule. I početak naše vladavine, ako tako može da se kaže.

Postigao je u Ligi šampiona devet golova, a na dva je posebno ponosan.

– Jedan od najdražih je iz meča sa Mančester junajtedom u Atini i sa La Korunjom takođe na novom “Karaiskakiju” – zaključio je Đorđević.

U 37 utakmica u reprezentaciji najdraže su mu protiv Italije u Beogradu i obe utakmice protiv Španije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2006. godine. Posle 12 godina od završetka karijere ističe da ništa ne bi menjao, jer je sve što je pružio, pružio maksimalno.

Predrag Đorđević, MN Press

Đorđević je jedini srpski fudbaler koji je postigao het-trik u Ligi šampiona i treći je po broju nastupa u elitnom takmičenju od srpskih fudbalera, iza Dejana Stankovića i Branislava Ivanovića. Sa devet golova je i drugi najbolji strelac od naših fudbalera u Ligi šampiona, iza Dejana Stankovića koji je postigao 11.

pročitajte još:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike