24 činjenice o Ligi šampiona koje mora da zna svaki srpski navijač

20.10.2020

15:37 >> 17:23

0

Najvažniji podaci o najvećem evropskom klupskom takmičenju

24 činjenice o Ligi šampiona koje mora da zna svaki srpski navijač
Copyright MN Press/Profimedia

*Bajern ima najduži niz pobeda. U seriji koja traje 11 mečeva bili su bolji od svojih rivala i ovaj niz bi mogao da se nastavi.

*Real Madrid igra 24. uzastopnu sezonu u Ligi šampiona.

*Najviše titula ima Real Madrid 13, drugi je Milan sa sedam, Bajern i Liverpul sa šest, Barselona pet, Ajaks četiri, Inter i Mnačester tri, Porto, Juventus, Notingem Forest i Benfika po dva …

*Treneri sa najviše titula su Zinedin Zidan i Karlo Anćeloti (3), Jup Hejnkes, Pep Gvardiola, Žoze Murinjo, Aleks Ferguson, Visente del Boske, Otmar Hicfeld, Arigo Saki, Ernst Hapel, Brajan Klaf, Ditmar Kramer po 2…

*Jedini srpski stručnjak sa titulom najboljeg u Evropi je Ljupko Petrović, koji je trofej zaslužio vodeći Crvenu zvezdu do titule.

*Poslednji srpski stručnjak koji je bio učesnik finala Lige šampiona bio je Vujadin Boškov na klupi Sampdorije. Đenovljani su u finalu 1992. godine poraženi od Barselone sa 1:0, golom Ronalda Kumana u 112. minutu.

MN Press

*12 srpskih fudbalera biće u prilici da zaigra ove sezone u Ligi šampiona: Ivan Šaponjić (Atletiko Madrid), Aleksandar Kolarov (Inter), Slobodan Rajković (Lokomotiva Moskva), Nemanja Matić (Mančester junajted), Danijel Aleksić (Bašakšehir), Sergej Milinković-Savić (Lacio), Nemanja Gudelj (Sevilja), Dušan Tadić (Ajaks), Marko Grujić (Porto), Nemanja Radonjić (Marsej), Lazar Ranđelović (Olimpijakos), Luka Jović (Real Madrid).

*Najveće šanse za osvajanje titule kladionice daju branitelju trofeja minhenskom Bajernu (kvota 5.00), slede PSŽ (11.00) i Juventus (15.00).

*Srbin sa najboljim izgledima da podigne trofej je Ivan Šaponjić. Kladionice daju Atletiku šansu kao četvrtom favoritu, kvota 26.00. Sledeći je Nemanja Matić sa Mančester junajtedom (34.00), pa Sergej Milinković-Savić u timu Lacija (67.00).

Profimedia

*Najviše para će doneti opklade na Lazara Ranđelovića i njegov Olimpijakos (501.00) ili na Slobodana Rajkovića i moskovsku Lokomotivu. Istu kvote nose Bašakšehir, Midtjiland, Ferencvaroš, Briž i Ren.

*Poslednji Srbin koji je igrao finale Lige šampiona bio je Neven Subotić, 25. maja 2013. godine, kada je njegova Borusija Dortmund poražena na Vembliju od Bajerna sa 2:1.

*Branislav Ivanović je poslednji srpski fudbaler koji je podigao pobednički trofej Lige šampiona 19. maja 2012. godine. On nije nastupio u finalu protiv Bajerna na Alijanc areni zbog parnog žutog kartona zarađenog u polufinalu protiv Barselone. Pre Ivanovića, srpski fudbal je čak četiri godine gledao svog fudbalera u borbi za najvredniji klupski trofej: tri puta Nemanju Vidića sa Mančester junajtedom (2008, 2009, 2011) i jednom Dejana Stankovića sa Interom (2010).

Tanjug/AP/Carl Recine/Pool Photo

*Za razliku od prethodnih sezona, ove godine će jedan srpski trener učestvovati sa svojom ekipom u grupnoj fazi Lige šampiona. Moskovsku Lokomotivu će predvoditi Marko Nikolić. Pre njega tu čast su imali Aleksandar Stanojević (Partizan), Ivan Jovanović (APOEL), Dušan Bajević (Olimpijakos), Vladan Milojević (Crvena zvezda), Slaviša Jokanović (Makabi Tel Aviv)…

*Radomir Antić je jedini srpski stručnjak koji je vodio u Ligi šampiona više od jednog kluba. On je u karijeri kroz najjače takmičenje vodio Atletiko Madrid, Barselonu i Seltu. Najviše nastupa zabeležio je Bajević sa crveno-belima iz Pireja.

MN Press

*Na večnoj listi najboljih klubova kolo vode Real Madrid, Bajern, Barselona, Mančester junajted, Juventus, Milan, Liverpul, Benfika, Porto i Ajaks. Jedini klub iz istočne Evrope među 20 najboljih klubova je ukrajinski gigant kijevski Dinamo, Crvena zvezda je 22. na listi, a Partizan 38, Vojvodina 196, Obilić 291. Od klubova iz regiona Dinamo je 30, a Maribor 52.

*Najviše nastupa u Ligi šampiona zabeležio je španski golman Iker Kasiljas. On je braneći boje Real Madrida i Portoa odigrao 181. utakmicu, dok je Kristijano Ronaldo zabeležio 174, Ćavi Ernandez 157, Rajan Gigs 144, Raul 144, Leo Mesi 143, Paolo Maldini 139, Andres Inijesta 132, Klarens Sedorf 131, Điđi Bufon 131…

Profimedia

*Od srpskih igrača u Ligi šampiona je najviše igrao Dejan Stanković – 93 duela. Drugi je prema statistici UEFA Saša Ilić (72), pa Predrag Đorđević (68), pa Bane Ivanović (64), Aleksandar Kolarov (58), Ljubinko Drulović (55), Nemanja Vidić (54), Mateja Kežman (53).

*Najbolji strelac svih vremena je Kristijano Ronaldo sa 131 pogotkom, iza njega je Leo Mesi sa 115, Raul sa 71, Robert Levandovski 68, Karim Benzema 65, Rud van Nisterlroj 60, Andrej Ševčenko 59, Tjeri Anri 51, Filipo Inzagi 50, Alfredo Di Stefano 49…

*Najbolji srpski strelac je Borivoje Kostić iz Crvene zvezde sa 17 golova. Na drugom mestu su Dejan Stanković i Dušan Tadić sa po 12 golova, pa Vladica Kovačević, Predrag Đorđević, Saša Ilić, Mateja Kežman i Zoran Filipović sa 11 pogodaka.

*Gol Zinedina Zidana u finalu Lige šampiona za Real protiv Bajera iz Leverkuzena 2002. izabran je za najlepši u istoriji elitnog evropskog takmičenja, u izboru Frans fudbala. Francuz je spektakularnim volejom poslao loptu u mrežu nemačkog kluba.

*Na četvrtom mestu u ovom izboru za najlepši gol plasirao se Dejan Stanković. Trener fudbalera Crvene zvezde postigao je jedan od svojih 12 golova sa pola terena 2011. godine, na meču Intera i Šalkea, čiju je mrežu tada branio Manuel Nojer. Lob Dejana Savićevića u finalu Milan – Barselona 1994. godine u Atini zaslužio je tek 14. mesto.

*Jirgen Klop je sa Borusijom Dortmund i Liverpulom čak šest puta iz sedam učešća igrao u nokaut fazi Lige šampiona. Od toga je čak tri puta vodio svoj tim u finalu, a samo jednom sa Liverpulom bio je šampion Evrope.

*Krasnodar je posle 12 godina od svog osnivanja došao do grupne faze Lige šampiona.

Tanjug/Bernd Thissen/Pool via AP

*Erling Haland postiže gol u Ligi šampiona na svakih 55 minuta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike