Neka nova Srbija: Piksi o Tadiću i Sergej u istom timu, rokadama, zabranjenim stvarima, Portugalcima, Ronaldu, greškama...

28.03.2021

05:05 >> 06:43

0

Autor: N. St.

Selektor orlova do detalja analizirao meč protiv Portugalije

Neka nova Srbija: Piksi o Tadiću i Sergej u istom timu, rokadama, zabranjenim stvarima, Portugalcima, Ronaldu, greškama...
Copyright MN Press

Neka nova, pozitivna, energija je ponovo oko fudbalske reprezentacije Srbije. „Orlovi“ polako šire krila i pokazuju da mogu ravnopravno da se bore sa najjačim selekcijama na putu za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Posle dve odigrane utakmice su upisana četiri boda u Beogradu, pobeda protiv Irske i remi sa Portugalijom. Selektor Dragan Stojković je odgovarao na pitanja i srpskih i portugalskih medija.

Prednost su dobili gostujući mediji koji su, očekivano, bili najviše fokusirani na spornu situaciju iz sudijske nadoknade kada nije priznat gol Kristijana Ronalda.

Ne komentarišem sudijske odluke ni kada su za ni kada su protiv nas. Greške su sastavni deo sporta i tako moramo da gledamo na njih. Nisam video tu situaciju, ne mogu da tvrdim da li je gol ili nije, ako pogledam znaću istinu. U ovom trenutku ne znam – rekao je Piksi.

Nije spremao posebnu taktiku za Kristijana Ronalda.

On je veliki igrač, jedan od najvećih u istoriji fudbala. Moj fokus je bio na Bernardu Silvi, on je igrač koji pravi razliku na terenu. Nije postojala nikakva specijalna strategija za Kristijana ili nekog drugog. Želeli smo da igramo kao tim, pa neka pobedi bolji. Uspeli smo Ronalda da iskontrolišemo koliko-toliko.

Ponovio je da je u pauzi između dva dela bio staložen.

Prenosim im nešto pozitivno. Bio sam hladan kao špricer. Verovao sam u preokret, rekao sam im da ćemo pobediti. Da li je to ludost ili velika ambicija ne znam, tako nešto osećam. Rekao sam im da moramo da igramo fudbal u nastavku i u tome smo uspeli. Izmene su pomogle da dođemo do verovanja u taj neki preokret.

MN Press

Ponosan je na svoje izabranike.

Raduje me jak karakter koji igrači pokazuju i ono što sam rekao jeste da predaja ne postoji u našem rečniku. Morate da verujete u dobar rezultat i to je nešto pozitivno. Kada igrate protiv jake ekipe kao Portugalija znate šta možete da očekujete, ali u isto vreme morate da pokažete da se ne bojite i da budete hrabri. Uspeli smo da pokažemo to šta možemo u nastavku i to pored minusa od dva gola što nije lako sa psihološke strane. Bio bih veoma tužan da smo izgubili na kraju bez obzira na greške. Bilo bi nezasluženo da smo izgubili.

Razlika u igri između prvih i drugih 45 minuta je bila više nego očigledna, selektor je otkrio i kako je do toga došlo.

Promenio sam neke stvari, Tadić je otišao u špic da se druži sa Mitrovićem, a da Sergej bude iza i Maksimović u sredini. To je neka rokada koja je po meni bila dobra i ta ideja da to uradim. Radonjićev ulazak je bio isplaniran, pitanje je bilo samo kada. Vučete poteze za koje smatrate da će vam doneti nešto dobro, to je to. Formacijski nije ništa promenjeno – pojašnjavao je Stojković, pa je nešto detaljnije pričao o taktici:

Četvorica u odbrani? Možda je tako delovalo. Normalno je da se Gudelj vraćao po loptu, to je radio i Maksa. Bili su njih dvojica ta dva igrača u sredini. Insistiram i tražim od njih da imamo pas igru, da budeš miran na lopti i da ne grešiš. Bilo koja ekipa će nam stvarati probleme ako im poklanjaš loptu. Nama se to dešavalo, oduzmemo je, pa im je damo. Zna to strašno da deluje na organizaciju na terenu. Na kraju je ispalo pozitivno i promene su dale potrebnu reakciju. Momci su uvideli da mogu da stignu rezultat i da čak idu na pobedu. Nema predaje. Za ovo kratko vreme su to počeli da pokazuju, dobro je da upijaju ono što im pričam.

ČESTITKE I POBEDA PROTIV VELIKANA

Zasmetalo je Stojkoviću to što su predstavnici „sedme sile“ pitanja započinjali sa čestitkama. Tako je bilo i kada su ga podsetili da je Srbija poslednji put neku od najjačih selekcija dobila 1988. godine i to baš kada je on dao gol Francuzima.

– Ne znam stvarno čemu sve te čestitke. Stvarno sam očekivao da dobijemo ovaj meč. Šta nam fali protiv najjačih? Nemojte da budemo nerealni, to su sve vrhunske ekipe. Nije problem želja, volja, znanje, već kada naletiš na protivnika koji i te kako ima kvalitet. Mogli smo da dobijemo Portugalce u ovom meču, žao mi je što nije bilo publike, jer bi bilo potpuno drugačije. Aj da vidimo neki drugi put, imamo taj drugi meč u Lisabonu. Takođe, zaboravite i na priče o padanju posle dobrih mečeva, ta priča je odavno ispričana. To je zabranjeno. Portugalija od sutra nikoga neće zanimati. Azerbejdžan je sledeća najvažnija utakmica.

U Bakuu neće moći da računa na Milenkovića koji je u nadoknadi dobio crveni karton.

Milenković neće biti u timu, Veljković nije tu, Spajić jeste. Možda ćemo igrati sa četvoricom pozadi. Imamo zamenu za njega, neće biti problem. Trudićemo se da ne jurimo rezultat u Bakuu. Fudbal je nepredvidiv, dok ne počne utakmica i dok ne krenu prvi minuti ne znate šta vas očekuje. Bićemo spremni za teško gostovanje i neizvestan meč. Ako hoćete u Katar morate da pobeđujete, a mi hoćemo. Znamo šta nam je činiti. Što se poraza Iraca od Luksemburga tiče nemam neki komentar, možda su se umorili ovde jer su previše trčali. Luksemburg je dobra ekipa, pre nekih 15 dana sam rekao da će to biti najkomplikovanija utakmica. Možda su ljudi mislili da se šalim, ali sam stvarno to mislio. Ne sme da bude grešaka, da se ne bi češali tamo gde nas ne svrbi.

Prokomentarisao je greške u odbrani.

– Treba biti realan i sagledati kvalitete. Ako imamo bolje igrače u odbrani odmah ću ih zvati, slobodno mi recite. Igrače koje imamo poseduju određen kvalitet, iskustvo, greške se dešavaju. Šta Portugalci da kažu posle 0:2, ako je njihova odbrana jedna od najboljih. Treba biti pozitivan, koncentrisan i ispravljati greške. Iritirajuće je kada primite gol iz prvog ulaska u kazneni prostor. To su neke stvari koje ne bi trebalo da se dešavaju. Fudbal je to, bitno je kakav utisak ostavite i kakvo opredeljenje imate i kakav fudbal hoćete da prikažete. Želim da Srbija izgelda atraktivno, da bude ekipa koja se bori, ne predaje i koja može da pruži zadovoljstvo publici i da napravi rezultat. Svaki deo je važan elemenat tima, radićemo na tome kada budemo imali vremena. Pratićemo naravno i ostale igrače. Onaj koji pokaže formu i ono što možemo da očekujemo biće na spisku.

MN Press

Bivši selektor Tumbaković je u izveštaju istakao da „Tadić i Milinković-Savić ne mogu da igraju zajedno“, Stojković je još jednom stavio tačku na tu temu.

– Ušli smo jako ofanzivno u ovaj meč. Zavisi ponekad to i od protivnika. Portugalci su majstori fudbala, ne daju ti tek tako da igraš. Taj potez da napravimo rotaciju pozicija i da pomerimo Dušana u špic je doprineo dosta u našoj igri. Ideja trenera, da li to može, verovatno može da Tadić bude u špicu, a Sergej iza. Ne vidim razlog zašto ne bi mogli da igraju zajedno i zašto se oko toga pravi fama.

AKCIJA – FANTAZIJA

Oduševljen je Piksi bio akcijom kod izjednačujućeg gola koju je Kostić završio.

– Fantazija! To je ta lepota koju hoću da vidim, da se priča i piše o tome. To je taj fudbal koji hoćemo. Pogledajte i golove protiv Iraca isto su postignuti na perfektan način, sve iz prve do egzekucije. Takvom fudbalu treba da težimo i na tome treba da insistiramo. Akcija je bila takva da možeš da kažeš samo bravo.

Pored Despotovića koji se vratio u Rusiju, za naredni meč neće u konkurenciji biti ni Miloš Veljkvović.

Veljković i Despotović su se vratili u svoje klubove. Došli su sa lakšim povredama. Pokušali smo da ih oporavimo kroz medicinske tretmane. Nije to bilo na 100 odsto. U dogovoru sa mnom su odlučili da se vrate.

Posebnu čestitku je imao za Aleksandra Mitrovića koji je oborio rekord Stjepana Bobeka i postao najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima.

Čestitamo Aleksandru. Veliki podvig. Zaslužio je tako nešto, jer je igrač koji daje sebe u svakoj utakmici i na treninzima. Poseduje kvalitet pravog borca. Zaista lepa stvar za njega. Verujem da neće stati na ovom broju. Mlad je, pred njim tek predstoji golgeterska karijera u pravom smislu.

Na kraju je imao i jednu poruku.

– Velika stvar i povratak na impresivan način. Da li sam zadovoljan? Onako – sa osmehom je zaključio Piksi.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike