Moćna Srbija u polufinalu EP! A nekada je to bio odbojkaški klasik

14.09.2021

17:08 >> 18:35

0

Autor: Adam Štulić

Izabranici Slobodana Kovača bolji od Holandije

Moćna Srbija u polufinalu EP! A nekada je to bio odbojkaški klasik
Copyright Odbojkaši Srbije/CEV, OSS

Odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale EP. “Orlovi” su do mesta među najbolja četiri tima na kontinentu stigli ubedljivom pobedom protiv Holandije – 3:0 (25:23, 25:20, 27:25).

U vreme kada je selektor Slobodan Kovač bio reprezentativac, tadašnja SR Jugoslavija vodila je velike bitke sa Holanđanima, koji su tada bili svetska velesila. Ipak, sa krajem generacije koju su predvodila braća Van de Gor, tamnošnja odbojka je polako tonula, dok su “orlovi” nastavili utabanim stazama slavnih prethodnika.

Tako su Kovačević i drugovi u četvrtfinalu kontinentalnog šampionata opravdali ulogu favorita protiv selekcije koja je samo u trećem setu uspela koliko toliko da zapreti Srbiji.

“Orlovi” su odigrali možda i najbolji meč u dosadašnjem toku takmičenja na kojem brane šampionski tron. Posle drame u osmini finala protiv Turske, izabranici Bobe Kovača kao da su naučili lekciju, pa su od starta zaigrali sigurno i bez mnogo grešaka, što je bio jedan od glavnih razloga osvajanja uvodnog dela meča posle vođstva rivala 20:18.

U drugom set već nije bilo neizvesnosti. Srbija je od starta krenula agresivno, brzo došla do pet poena prednosti (8:3) koje je bez velike muke sačuvala do kraja, da bi jedini dramatičan period meča bio viđen u samom finišu trećeg seta.

Iako su “orlovi” sigurno koračali ka pobedi (20:17), Holanđani su, nemajući šta da izgube, krenuli izuzetno da serviraju, čak dođu i do set lopte, koju je Srbija uspela da neutrališe, i potom, iz drugog pokušaja, dođe do konačne pobede.

Pročitajte još

Srpski odbojkaši će se u borbi za finale sastati s boljim iz duela u kojem igraju Italija i Nemačka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike