Mirko Novosel za 24sedam: Košarka nema budućnost, igrači su postali moderni robovi

30.01.2021

16:32 >> 16:39

0

Autor: Milan Nastić

Legendarni trener iz Hrvatske vrlo je kritički raspoložen kada je reč stanju sporta koji je decenijama gradio u Jugoslaviji

Mirko Novosel za 24sedam: Košarka nema budućnost, igrači su postali moderni robovi
Copyright MN press

Rodonačelnici moderne košarke na prostoru bivše Jugoslavije su bili Nebojša Popović, Radomir Šaper, Borislav Stanković i Aleksandar Nikolić.

Ali, bez Mirka Novosela, teško da može da se zamisli razvoj magične igre pod obručima na prostorima nekadašji Jugoslavije. O tome dovoljno govori činjenica da je zajedno sa Rankom Žeravicom na mestu selektora bivše države u periodu od 1971. do 1976. godine bio dva puta prvaka Evrope (1973. i 1975.), kao i da je osvojio srebrnu medalju na EP, Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Iako je ušao u 83. godinu života, bivši hrvatski trener pomno prati dešavanja u sportu pod obručima i kako je sam rekao za 24sedam nije optimista po pitanju budućnosti.

– Gledano u načelu dosta stvari u košarci nisu dobre. Danas su igrači takoreći postali moderni robovi gde su menadžeri postali pravo zlo i za sve se pitaju . Klubovi nemaju nikakav uticaj. To ranije nije bio slučaj. Znalo se ko je brinuo o igračima i kako je to sve funkcionisalo. Stvarno nisam optimista što se tiče budućnosti ovog sporta – počeo je razgovor za 24sedam Mirko Novosel.

Pročitajte još

Bivši hrvatski trener ističe da se sve svodi na novac i da je po njemu kvalitet košarke pao, kako u Evropi, tako i NBA.

– Ranije, do NBA se stizalo mnogo teže. Prvo prolaziš srednju školu, pa koledž, drilove izuzetno kvalitetnih trenera, pa tek onda možeš do NBA. Danas je situacija totalno drugačija. Sve je to postao šou za široke mase i da je prioritet novac, a gubi se kvalitet. Neke cifre, o kojima je izlišno i pričati, stotine miliona. To je totalni apsurd u košarci. Utrkuju se ko će da dobije veći ugovor i ko će po tome da bude prvi – poručio je Novosel i nastavio:

– Isto tako i evropska košarka se totalno izgubila. Dolazi dosta Amerikanaca sumnjivog kvaliteta. Sve je postalo kvantitet, a ne kvalitet. Svuda se to vidi. Pritom Evroliga, diktira neka pravila, koji su samo vezana za marketing, a ne razmišlja se o budućnosti. FIBA je izgubila kredibilitet, te dve organizacije su u sukobu. I ko ispašta? Pa, igrači i reprezentacije. Pogledajte, selekcije ne mogu da igraju u kompletnom sastavu i to se onda reflektuje na rezultate. Čini mi se da se totalno pogrešni ljudi vode košarku i da nisu svesni šta će se desiti. Sve je konfuzno, prepušteno tržištu, a nije regulisano kao što je slučaj u fudbalu kao što to rade FIFA i UEFA.

Mirko Novosel i dalje smatra da je ovaj prostor rasadnik talenata, ali je isto tako ističe da ABA liga nije dobro organizovana.

– Osim vlasničke strukture, jedna od velikih mana je i taa što igrač u jednom delu sezone može da igra za jedan tim, a u drugom za drugi. Daću vam poslednji primer Roka Lenija Ukića, koji na početku igrao za Cedevitu Olimpiju protiv Splita, a onda je nastupao za Split protiv ekipe iz Ljubljane. Apsurd. Barem u mojim razmišljanjima. Takvih primera ima još. Pored toga dosta ima stranih igrača, koji ne prave prevagu na terenu. Slobodno mogu da kažem da su to polu-igrači, a ne daje se šansa našim talentima. Naravno, i tu glavnu reč vode menadžeri i za sve se pitaju. Ponavljam, novac je uništio košarku.

Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey/

Jedan od tvoraca moderne košarke na prostoru bivše Jugoslavije izdvojio je par igrača koji mu se sviđaju.

– Dončić je neverovatan talenat, tu je i vaš Nikola Jokić, kao i Bogdan Bogdanović. Kod nas u Hrvatskoj tu su Bojan Bogdanović i Dario Šarić. Oni su ispred drugih i stvarno su pokazali klasu. Ovaj prostor je uvek imao veliki broj talenata, ali čini mi se da će i njih biti sve manje u budućnosti. Upravo zbog toga što dovodimo sa strane sve više nekih sumnjivih igrača.

Pročitajte još

Mirko Novosel je poručio da sve ovo što se dešava u košarci uticati i na reprezentacije u narednim godinama.

– Sve je manje kvaliteta, a onda počinju da igraju strani igrači. Ja sam izrazito protiv takvih trendova. Naravno, Slovenija i Srbija su uspeli na poslednjim takmičenjima da naprave dobre rezultate, ali to nije sistem. Bljesnu, poklope se kockice, pre svega mislim na slovenačku reprezentaciju, koji su osvojili EP, a onda ih nema nigde. Pogledajte nas u Hrvatskoj. Rezultat nije napravljen decenijama, a glavni razlog što se sve manje bavimo našim mladim igračima. Sve je instant, razmišlja se na kratak period, sve je veća inflacija igrača i iz toga onda ne može da dođe kvalitet, već kvantitet – istakao je Novosel.

On ističe da raspodela novca među klubovima utiče i na samu konkurenciju među ekipama.

– To je opasno za košarku i sve se svodi na nekoliko klubova. Pogledajte samo Cibonu, oni imaju izuzetno mali budžet, a igraju protiv tipa Cedevite, Zvezde ili Partizana, koji angažuju košarkaša koji vredi više nego cela ekipa protiv igraju. Naravno, ništa ja ne zameram onima što imaju, nego su pogrešno postavljene stvari. To nije moglo ranije da se dogodi dok je postojala Jugoslavija – zaključio je Novosel.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike