Mulaomerović za 24sedam: Trener sam postao zbog Željka Obradovića, a košarkaš zbog Dražena Petrovića

29.01.2021

19:45 >> 06:40

0

Autor: Milan Nastić

Bivši hrvatski reprezentativac u rodnoj Tuzli peče novi zanat

Mulaomerović za 24sedam: Trener sam postao zbog Željka Obradovića, a košarkaš zbog Dražena Petrovića
Copyright MN Press

Iza sebe ima bogatu košarkašku karijeru, ispisanu u čak 12 klubova. Velike ambicije ima i kad je reč o trenerskom poslu, gde mu je želja da jednog dana vodi neku evroligašku ekipu.

Reč je o Damiru Mulaomeroviću, sadašnjem treneru Slobode iz Tuzle, koji je pre toga vodio Cibonu, uz rad u stručnom štabu hrvatske reprezentacije, ali i nekadašnjem selektoru Bosne i Herecegovine.

Razgovor za 24sedam počeo je pričom o tome ko mu je idol u trenerskom poslu.

– Bez dileme, to je Željko Obradović. Neverovatan trener, sve zna što se tiče košarke. Imao sam priliku da radim kod njega i sam se uverim u to koliko trenerskog znanja on ima. Kapa dole za sve što je uradio, nije slučajno najbolji evropski trener svih vremena – počeo je razgovor za 24sedam Mulaomerović, i nastavio:

– Što se tiče igračke karijere, zbog Dražena Petrovića sam i počeo da igram košarku. On je stvarno bio nešto posebno. Gledajući njega, ovaj sport je izgledao tako jednostavan. Pored njega, tu su još bili Toni Kukoč, Aleksandar Đorđević, svi oni su uticali na to da postanem bolji košarkaš.

Pročitajte još

Damir Mulaomerović priznaje da uživa radeći u svom rodnom gradu, ali i da sanja velike snove.

– Sad sam fokusiran na moju Slobodu, živim u rodnoj Tuzli i to me za sada čini srećenim. A što se tiče nekih ambicija, naravno da bih voleo da pokušam da radim u nekom klubu koji igra u Evroligi i da postoji budžet koji će ti omogućiti da pariraš najboljim evropskim ekipama. Mislim da je to želja svakog trenera, da vidi gde je. Međutim, danas se treneri najmanje pitaju, izgubiš dve utakmice i odmah dobiješ otkaz. Nema strpljenja, a pritom na tržištu ima dosta nas koji se borimo da dobijemo posao.

Bivši košarkaš priznao je da  prati talente sa ovih prostora, ali jednog momka iz Srbije posebno izdvaja.

– Sviđa mi se Filip Petrušev, za mene je on tako prijatno iznenađenje. Pred njim je, siguran sam, blistava košarkaška budućnost. Tu je, naravno, i mladi Roko Prkačin, koga jednog dana vidim u NBA. Veliki je potencijal, i siguran sam da će znati to da iskoristiti u nastavku karijere. Dopada mi se i Ognjen Dobrić, mada on već nekoliko igra na visokom nivou. Raduje me kad vidim što više takvih košarkaša i što treneri znaju da prepoznaju kvalitet kod njih. Zamalo da zaboravim i mladog Uroša Trifunovića. Postoji plejada mladih igrača koji mi ulivaju optimimizam da će ovaj prostor u narednim godinama imati dosta kvalitetnih košarkaša – istakao je Mulaomerović.

On se osvrnuo i na igrače koji su izuzetno mladi a već su postali glavni u NBA.

– Raduje me što dosta igrača sa ovih prostora igra na vrhunskom nivou i glavni su u svojim timovima. Pre svega mislim na Dončića, takav košarkaš se rađa jednom u sto godina. Neverovatan je potencijal. Naravno, tu je i Jokić, koji je pokazao o kakvom igraču se radi. Dominira u Denveru i jedan je od najboljih u NBA. Oba Bogdanovića su dobri. Hezonja nikako da pokaže talenat, koji je nesporan. Da ne zaboravim Nurkića… To je stvarno plejada odličnih igrača u najjačoj ligi na svetu.

MN Press

Mulaomerović je kazao da pomno prati ABA ligu i da nikad nije bilo izjednačenije regionalno takmičenje.

– Ove sezone dosta je izjednačena ABA liga. Niko se nije odvojio, kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Bez dileme, za mene je najprijatnije iznenađenje Mornar. Doveli su iskusne igrače, imaju kvalitetan roster i zasada guraju iznad svih očekivanja. Tu je Igokea, ozbiljna ekipa, igraju u kontinuitetu. Kolega Bajić je napravio dobru “hemiju” i pokazali su da igraju dobru košarku. Partizan ne igra onako kako se od njega očekivalo i neprijatno me je iznenadio. Klub ima velike ambicije svake sezone i zna se koliku armiju navijača ima koji su mu verni, ali ove sezone nešto ne funkcioniše – istakao je Mulaomerović, i dodao:

– Zvezdu smatram i dalje jednim od najozbiljnijih kandidata za osvajanje ABA lige, iako su imali neke amplitude. Čak je došlo i do smene na trenerskom mestu, kada je mog prijatelja Sašu Obradovića zamenio Deki Radonjić. Budućnost se svake sezone nalazi u vrhu, dobro ukomponavan tim. Za sada igraju prema očekivanju, ali ostalo je još dosta do kraja ligaškog dela sezone. Posle toga ćemo videti šta će biti i ko će se plasirati u plej-of. Vidite, čak Borac i Split mogu da iznenade. Žao mi je što Cibona i Zadar ne mogu malo ozbiljnije da se uključe, pa da liga bude još jača, ali takva je situacija. U svakom slučaju, biće dosta interesantno do kraja.

Treneru Slobode iz Tuzle smeta što u ABA ligi ima dosta stranih igrača koji su sumnjivog kvaliteta.

– To je nešto što sigurno nije dobro za košarku i gde naši mladi igrači dobijaju malu minutažu, a forsiraju se neki sa strane, za koje nisam siguran da imaju neki kvalitet. Donekle mogu da razumem da to rade Zvezda, Partizan, Budućnost, njima je potreban dugačak roster zbog Evrope, ali boli što i uslovno rečeno manji klubovi hitaju da dovedu neke poluigrače, a pritom naši mladi košarkaši igraju sve manje.

Pročitajte još

Damir Mulaomerović više preferira evropsku košarku od NBA, jer tu se i dalje može osetiti taj takmičarski duh.

– U Evropi do izražaja dolaze taktičke zamisli, i meni lično to više leži. Naravno, nemam ništa protiv NBA, da se ne lažemo, to je vrhunska košarka u svakom pogledu, od organizacije do samih igrača. To je jedan ozbiljan biznis. Imao sam prililku da budem na nekim seminirima u Americi i video sam kakva je to mašinerija. Sve je drugačije tamo, kod nas je i dalje više zastupljena emocija, svaka utakmica je na život i smrt, a tamo izgubiš i ideš dalje. Veliki je broj mečeva u kratkom periodu i nemaš vremena ni da razmišljaš šta je bilo u prethodnoj utakmici – zaključio je Mulaomerović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike